Év végi duplaszám 128 oldalon: megjelent az ünnepi Mandiner hetilap!

2022. december 15. 07:30

Ákos, Széll Tamás, advent Kárpátalján, a csecsemőszívek megmentője – megjelent az év végi duplaszámunk, benne interjúkkal, elemzésekkel, portrékkal és riportokkal a világ minden tájáról!

2022. december 15. 07:30
null

„Nem szeretnék olyan korban megöregedni, amikor ezer évig igaznak tartott tapasztalati tényeket kérdőjeleznek meg” – mondja Kovács Ákos dalszerző. Karácsonyi beszélgetés a Kossuth-díjas előadóművésszel a háború sújtotta évről, profetikus sorokról és az evangélium megérintő erejéről.

„A karácsonyhoz közeledve, az új év kapujában csak abban reménykedhetünk, hogy a béke végre beköszönt, és a józan belátás egyre több döntéshozóra átragad. Bízunk abban, hogy a stratégiai nyugalom nemcsak az év, hanem talán az évtized szavává is válik” – írja vezércikkünkben, az Első karakterben Szalai Zoltán főszerkesztőnk. 

 Közélet 

„Régóta hagyománypártoló figura vagyok, nem véletlen, hogy az utóbbi években régi szakácskönyveket bújtam” – mondja Széll Tamás. Mit éreznek meg a válságból? Mit gondol a magyarok étkezéshez való viszonyáról? Mi kerül a karácsonyi asztalra? Közélet rovatunkban a közelgő ünnep apropóján beszélgettünk az immár két Michelin-csillagos Stand étterem séfjével.

Összefoglaltuk az idei brüsszeli csaták eredményeit és várható fejleményeit, ezenkívül Borsodban jártunk riporton, hogy megnézzük, hol tart a legszegényebb településeken zajló felzárkóztatás.

A rovatban Lázár János, Navracsics Tibor és Trócsányi László írásait olvashatják, valamint Kozma Imre írt adventi ébresztőt hívőknek és hitetleneknek.

„Ha hisszük, hogy lényegünk Istenben van, azt is reménnyel hihetjük, hogy az ember önmaga ellen indított harca nem teljesedhet be” – írja publicisztikájában Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Külhon & Külföld

Dél-Indiában született, tudományos pályára készült hazájában és Amerikában, de végül Isten hívására a ferencesek közé áll, ők pedig felvidéki magyar hívők közé küldték – külhon rovatunkban a Komárom melletti Csicsón élő József atyával beszélgettünk.

Sokszor áram nélkül, a háború árnyékában készülnek a karácsonyra a ráti Szent Mihály Gyermekotthon lakói. Bíró Máriával, a gyermekotthon alapítójával beszélgettünk az idei advent rendkívüli megpróbáltatásairól.

Értelmetlen, tragikus háború Kelet-Európában, energiaválság az öreg kontinens egészén, utat vesztett Oroszország, lassuló Kína, bástyáit építő Amerika és többszörös krízissel küszködő harmadik világ: idén sem lett szebb jövője az emberiségnek. Külföld rovatunkban Demkó Attila értékelte az idei világpolitikai eseményeket. Emellett Mumbaiból és a marokkói kikötővárosból, Tangerből olvashatnak útirajzot.

„Az oroszok nem kaphatják meg, amit követelnek” – vallja John O’Sullivan, a budapesti Danube Institute elnöke, akivel a zaklatott brit belpolitikáról, csorbuló szabadságjogokról és Nietzsche sötét szobájáról interjúztunk.

Makronóm & Sport

Makronóm rovatunkban Bod Péter Ákos egykori ipari miniszter és jegybankelnök, egyetemi tanár, az MTA doktora és György László kormánybiztos ütköztette álláspontját az ország előtt álló geopolitikai és gazdasági kihívásokról, s értékelte a kormány erőfeszítéseit.

A rovatban bemutatjuk a kárászteleki pezsgőpincészetet is.

Otthonában fogadott minket a sportért felelős államtitkár, Schmidt Ádám és felesége, Kovács Katalin két ifjú lányukkal – interjúnkat sport rovatunkban olvashatják. Ezenkívül mérlegre tettük az idei év magyar sporteredményeit.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Az idei karácsonyon Böszörmény Nagy Gergely a szépséggel kapcsolatos köteteket hozott el  a sorozatában, Frank Anthony Wilczek Nobel-díjas elméleti fizikus-matematikus, valamint Richard O. Prum ornitológus könyveit ajánlja.

Mint grófkisasszony élte meg a második világháború előtti utolsó idilli éveket, majd hosszú kalandos, világjáró időszak következett, végül hazatért élni, alkotni és segíteni a szülőföldjére. Jeanne-Marie Wenckheim Dickensszel beszélgettünk feminens kisrovatunkban.

Élet rovatunkban a diónyi csecsemőszíveket műtő Prodán Zsolt szívsebészről olvashatnak portrét.

„Nagy kincs, hogy együtt tudunk lenni egy ilyen esztendő után, és az, hogy erre pont Krisztus urunk születésnapja ad alkalmat, még fényesebbé teszi a karácsonyt” – mondja Szűcs Nelli. A rovatban ünnepi beszélgetést olvashatnak a Nemzeti Színház színművészével lezárt határokról, a már sokadszor túlélőmódra kapcsoló kárpátaljai magyarságról és a mindig mindenek felett álló reményről. A rovatban könyvajánlóval készültünk az ünnepekre, a tárcát Győrffy Ákos írta.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Névai Gábor idézi fel a nyolcvanas évek karácsonyait. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lakat1983
2022. december 15. 09:35
Ezeket a dupla számokat egész ünnep alatt lehet olvasgatni... Ákos (nem a Bod Péter!!!) és Szűcs Nelli gondolatai is érdekelnek. Várom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!