Orbán a példa, hogy létezik sikeres jobboldali politika – egy francia kutató szerint

2022. november 25. 15:01

Milyen leckéket nyújthat Magyarország és mit nem értenek meg a franciák a régió kapcsán? Ezeket a kérdéseket is tárgyalja Thibaud Gibelin új könyve, a „Győzelemre játszik”.

2022. november 25. 15:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Jókor lenni jó helyen vagy rosszkor lenni rossz helyen – melyik vezet ahhoz, hogy az ember a történelem részese legyen? Átok vagy áldás, ha olyan szerepet oszt ránk a sors, amelyet az utódok is számottevőnek tartanak majd? Egyáltalán a személy alakítja a történelmet, vagy a történelem alakítja a jellemet?

Ebből a perspektívából vizsgálta meg Orbán Viktor szerepét a visegrádi országok és Európa közelmúltjában Thibaud Gibelin történész, akinek könyve most jelent meg magyarul az MCC Press gondozásában, Győzelemre játszik címmel. A könyvet nemrég a Scruton kávézóban mutatták be, a beszélgetésen részt vett Thibaud Gibelin, a könyv szerzője, az MCC vendégoktatója, továbbá Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Botos Máté történész, az MCC Press kiadóvezetője. 

Boris Kálnoky, az MCC Média Iskola vezetője bevezető méltató szavaiban elmondta, hogy a szerző mélyebbre megy, mint a magyar politika felszínes bemutatása. A szerző Kelet-Közép-Európa bemutatását is elvégzi a francia olvasó számára, hogy ők is megértsék a V4-ek történelmi gyökereit vagy a korábbi kommunista országok mentalitását. Így Gibelin nem csak az országról, hanem a régióról is ismereteket oszt meg.

Ez különösen fontos, hiszen

az orosz-ukrán háború is megmutatja, hogy nyugati politikusok mennyire nem ismerik ezt a környéket. 

Gibelin szerint Orbán azért meghatározó a mai európai diskurzusban, mert nem egyszerűen politikai, de eszmei szinten jelenik meg.

Ma a nyugati progresszivizmus végnapjait látjuk. Ez a progresszió veszélyes kultúránkra, szellemi életünkre. Nem egyszerűen a demográfiai vagy gazdasági mutatóink gyengék, hanem szellemi leépülésről van szó. A vezető konzervatív nyugati gondolkodók ezért érdeklődnek Magyarország iránt: mert

egy szellemi csatatéren vélik felfedezni hazánkat.

„Franciaként gyakran értjük félre ezt a régiót és ami itt történt harminc éve” – jelentette ki a szerző.

A francia mentalitás azt hiszi, hogy a franciák és más nyugati társadalmak bátor küzdelme miatt bukott el a Szovjetunió. Ez nem igaz: ez figyelmen kívül hagyja a szláv népek, a magyarok, a balti népek ellenállását, akik kifárasztották a kommunizmust. Először is tehát ezek a nemzetek, a nemzeti identitásuk nyert. 

A fenti tévedésre építve

azt hitték, hogy a kelet-európaiak majd biztosan csatlakozni akarnak a nyugati fogyasztói társadalmakhoz.

„El sem tudunk képzelni olyan európai országot, amely nem multikulturális”. Azt akarják, hogy Európa egyenlő és ugyanolyan legyen: hogy minden ország ugyanúgy nézzen ki.

A mai francia mentalitás nem képes elképzelni, hogy egy nemzetállam fennmaradjon Európában. A második világháborút követően Franciaország nem egyszerűen amerikanizálódott, hanem teljesen eltörölte identitását.

Gibelin szerint a legnagyobb lecke, amit Magyarország nyújthat, hogy igenis lehet őshonos európai népként élni és fennmaradni.

Míg a nyugati társadalmak komoly kihívásokkal néznek majd szembe néhány éven belül, Magyarország évtizedeken át stabil ország maradhat, megőrizve európai örökségünket. „Ez számomra különösen értékes franciaként.” Ezért kell ma a franciáknak fokozottan figyelni erre az országra, mert „itt van olyan politikai jövő, amit fel kell ismernünk, mint a saját jövőnket” – véli a kutató.

Mi történt a migrációs krízis során? Brüsszel képtelen volt megbirkózni a ténnyel, hogy Magyarország nemzetállamként fel tudja tartóztatni a hullámot, mert egyszerűen be akarta tartani a törvényeket.

Franciaországban ekkor senki sem akarta elhinni, hogy Orbánt 2018-ban újraválaszthatják. Megdöbbentő volt a franciáknak, hogy a migrációs kampány és a Soros-kampány után sikert érhetett el. A magyar választók viszont nem cserélték le vezetőiket, inkább újabb kétharmaddal jutalmazták őket. Gibelin részben ezt a jelenséget akarta megmagyarázni az olvasóknak: hogy

igenis van más út az európai politizálásra, mely sikeres is lehet. 

Franciaországban a könyv eredeti verziója sikeres volt, és sok francia konzervatív elfogadja, hogy Orbán megoldást jelent egy problémára, mint ahogyan Trumpnak is ilyen hatása volt. Sokan lusták megérteni a pozitív érzelmeket Orbán iránt. A baloldal egyszerűen elhallgatta a könyvet, mivel teljesen elutasítják a lehetőséget, hogy esetleg tévednek: büszkék és azt hiszik, hogy ők képviselik az univerzális erkölcsösséget, igazságot. „Ők csak kioktatni szeretnek.”

A beszélgetésen Botos Máté tisztázta, hogy a könyv megosztja az embereket, de nem a cím a lényeg, hiszen a könyv nem csak Orbánról szól, hanem Európa jövőjéről. S ha már Európa jövője: moderátori kérdésre Máthé Áron kifejtette, hogy az EU helyzete megrendülhet és pénzügyileg az összeomlás felé halad, jelentősége bizonyosan csökkenni fog a jövőben. A közeljövőben akár újabb konfliktusok is robbanhatnak ki Európában, például Dél-Európában, a Balkánon. Ha Közép-Európa fel akarja építeni saját világát és el akar szakadni a Facebook és Google világától, akkor meg tudunk maradni – zárta szavait a történész.

 

Nyitókép: Mátrai Dávid/Mandiner

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. november 26. 10:34
"a munkanélküliség drasztikusan letöri az inflációt. USA-ban most ezen mesterkednek" Az USA-ban most éppen a válság elmélyítésén mesterkednek. Most készítik elő a következő hitelválságot. pontosabban az előkészítésén már túl vannak. De, az is lehet, hogy a hiba csak az én készülékemben van, valószínűleg itt is. "1.) A háború előtt még Európa prosperáló szakaszában Matolcsy és Orbán közös erővel túlhevítette a gazdaságot, felpörgette a fogyasztást." Egy gazdaságot igazán az állami megrendelések pörgetik fel.Mindenütt. Felpörgetés nélkül nincs fogyasztás. Ellenkező esetben azt jelenti, hogy infláció. Egész Európában zakatolt a gazdaság. a nélkül el sem tudták volna viselni egy percig sem a több milliós munkavégzésre alkalmatlan hordát. "2.) A háború következményei tényleg tovább pörgették az inflációt." Az infláció érdekében pörgette föl az USA a háborút.Nem is titkolja. 3.) Az utolsó lökést Orbán adta az inflációnak a választási kampánypénzek mérték nélküli kiszórásával. A jelenlegi helyzet ismertében ezt nem propagandaszövegnek minősíteném, hanem (visszafogott leszek) hanem abszolút hozzá nem értésnek. Az inflációt (és a most már kézenfogva vele járó fogyasztáscsökkenést) jelenleg az egész EU-ban az energiaárak mesterséges fölrobbantása( a szó valódi és átvitt értelmében is) okozta és okozza. Ezt még egy csökkentett üzemmódban gondolkodó átoperált, nemváltó óvodásnak is át kellene tudni látnia. Amerikai mintát emlegetni...? Itt..? Mosolyfakasztó. Amerikát eddig is a nyakló és kontroll nélküli "pénzcsinálás" ( pénznyomtatás ) vitte előre, és most megérkezett oda, ahonnan már se előre , se hátra. Orosz rulettet játszik. Belerokkan, de előtte szeretné maga alá temetni Európát,beleértve = Uralig. Nem fogja tudni szája íze szerint megformálni, fölépíteni az annyira óhajtott új világrendet .Számára game over. Akkor is, ha a Európa is belepusztul. Az idő, max. 5-10 év eldől ki, kit ránt magával.
Coup detat
2022. november 25. 21:37
"Sokan lusták megérteni a pozitív érzelmeket Orbán iránt." :)))))))))))))))))))))))))) Ha vki ezt értelmezné, azt nagyon megköszönném !
Erdőmester
2022. november 25. 18:10
Valójában csak a jobboldali politika sikeres. A baloldali politizálas és kormányzás csak addig volt sikeres, amíg az előző jobboldali kormányzás pénzét el nem költötték.
Coup detat
2022. november 25. 17:37
"Nyugat-Európában átlag 15, Magyarországon 83%-kal nőtt a kenyér ára egy év alatt" Pusztul a semmihez sem értő, dekadens Nyugat. SIKER ... SIKER ... SIKER ... SIKER ... SIKER ... SIKER
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!