Az Alkotmánybíróság szerint nem sérül az ügyészség vádmonopóliuma a büntetőeljárásról szóló törvény módosításával

2022. november 03. 21:42

Elgördült minden akadály az EU-val való megegyezés elől.

2022. november 03. 21:42
null

Az Országgyűlés – a Kormány zárószavazás előtt megtett indítványára – kezdeményezte az Alkotmánybíróság előtt az Országgyűlés 2022. október 3-i ülésnapján elfogadott, „a kondicionalitási eljárással összefüggésben a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény módosításáról” szóló törvény 1. §-a Alaptörvénnyel való összhangjának előzetes vizsgálatát. A vizsgálni kért rendelkezés a közhatalom gyakorlásával vagy a közvagyon kezelésével kapcsolatos kiemelt bűncselekmény esetén lefolytatott új külön eljárással egészíti ki a büntetőeljárásról szóló törvényt. Megállapítja egyúttal azokat a szabályokat, amelyeket a nyomozás, a bírói jogorvoslat és a vádemelés általános szabályaitól eltérően kell alkalmazni – olvasható a taláros testület honlapján. 

Az Alkotmánybíróság a határozatában kifejtette, hogy a törvénnyel a jogalkotó egy sajátos,

a magyar jogrendszerben eddig nem ismert eljárásjogi lehetőséget teremt a közpénzek védelme érdekében fellépő jogalanyok számára,

hogy a felülbírálati indítvány, illetve a vádindítvány benyújtásával büntetőigény érvényesítőjeként léphessenek fel, és a bíróság eljárását kezdeményezhessék.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az új eljárás rendszertanilag a vádkorrektívumok kategóriáján belül értelmezendő (ahogy a pótmagánvád intézménye is). A szabályozás az ügyészség közvád érvényesítésére irányuló kizárólagos hatáskörét nem vonja el, hanem a büntetőigény érvényesítésének korrekciós eszközeként azt csak kiegészíti. A vádmonopólium elvével nem ellentétes, ha közvagyont érintően további elem épül be a büntetőeljárási keretek közé, amely közvetlenül a közvagyon védelmét biztosítja. A törvény ezért nem sérti az Alaptörvény 29. cikk (1) bekezdésében megfogalmazott, az ügyészséget megillető vádmonopólium elvét.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apa1964
2022. november 04. 05:01
Ez így jó lessz...igen. Várjunk csak! Hát nincs rajtunk sapkaaa! Tisztelt Magyarország, ez így mégsem mehet tovább.....hmmmm.
KamuGeli
2022. november 03. 22:11
Tökmindegy, úgyis találnak még valami ügyügyet, hogy a Magyarországnak JÁRÓ közös hitel ránk eső részét ELLOPJÁK és az ukrán maffiaállamba pumpálják bele...
Dorset Naga
2022. november 03. 22:10
És tényleg. 1222. Bele sem gondoltam. Köszi.
minekkellregisztralni
2022. november 03. 22:02
800 éves idén az Aranybulla. Más országokhoz még az etnikum sem alakult ki, amikor a magyar államnak már alkotmánya volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!