A szankciók kiszámíthatatlan következményeire figyelmeztet a brit kutató

2022. október 19. 18:15

Magyarország helyes döntést hozott, amikor megállapodott az orosz gázról – mondja Christopher Davis, az Oxford Institue of Population Ageing kutató munkatársa, az MCC Budapest Summit előadója.

2022. október 19. 18:15
null
Veszprémy László Bernát

Előadásában arra utalt, hogy bizonyos lehetőségekkel nem számoltak a szankciót kivető országok.

Mikor a szankciókról döntenek a vezetők, több tényezőt kell figyelembe venniük. Az egyik, hogy mik lesznek a hatások Oroszországra, a következő, hogy mik lesznek a hatások a szankciókat kivető országokra, és végül a harmadik, hogy milyen hatása lesz a szankcióknak akaratlanul is a többi országra. Az Oroszország elleni gazdasági háború nem hozta el azokat az eredményeket, amiket vártak. Valószínűtlennek tűnik, hogy az Európai Bizottság vagy bármely, a szankciókat kivető kormány kiszámolta, hogy mik lesznek a hatások saját lakosságukra. Most azt látjuk, hogy az EU által hozott döntések és az orosz reakció hatására

az energiaellátás csökkent és az energia ára erősen nő,

főleg a földgázé. Ez más országokra nagyobb hatással lesz, mint Magyarországra, mivel Magyarország megállapodott Oroszországgal a gáz további szállításáról.

És mi a helyzet a világ többi országával?

Sok más országnak viszont védekeznie kell majd az energiahordozó-hiánnyal szemben. Reagálniuk kell a gáz árának növekedésére és színesíteniük kell majd forrásaikat. Ezt viszonyt gyorsan kell tenniük, és nem lehet egyik napról a másikra gázvezetékeket építeniük. Európának ezért be kell lépnie a cseppfolyósföldgáz-piacra (LNG). De mivel jelenleg nagyobb az igény az LNG-re mint a kínálat, ezért ez egy kíméletlen meccs lesz: lesznek nyertesek és vesztesek. Ez nem bevásárlás a piacon, hanem egy aukció. Az aukciókon pedig a gazdagok jobban teljesítenek, mint a szegények. Ha Európa hirtelen elkezdi felvásárolni az LNG-t, akkor a harmadik világbeli országok nem fogják tudni tartani a versenyt. Náluk jegyrendszer és hiány léphet fel, mivel nem lesz elég energia.

Európa bizonyos értelemben áthelyezi problémáit a világ többi országába.

 

Mi fog történni tehát Afganisztánban vagy Pakisztánban, ahol hidegek a telek?

Elsősorban a szegények és az újszülöttek, idősek fognak rosszul járni. A negatív hatások nem az elitet és nem is a fiatal férfiakat érintik majd, hanem azokat, akik sebezhetők. 

Utalt rá, hogy az Európai Bizottság talán nem számolt utána a szankciók hatásainak.

Két lehetőség van. Az egyik, hogy megcsinálták és jól eltették azokat. Én is közgazdász vagyok, ők is azok, és tudom, hogy ez hogyan megy. Talán kaptak a közgazdászaik egy utasítást, hogy nagyon gyorsan állítsanak elő egy számítást, de a helyzet az, hogy a jó munkához idő kell. Először is a döntés előtt kéne számolni, de a szankciókról szóló döntést ekkorra már meghozták, szóval talán arra adhattak utasítást, hogy utána nézzék meg, mi lesz az eredmény. Ha meg is történt, az gyors, rövid elemzés lehetett. Talán nem akarják kiadni, nehogy mások is utánaszámoljanak, például a Világbank vagy az IMF. El akarják kerülni a kritikát. 

Mi a másik lehetőség?

A második lehetőség, és ez sajnos valószínűbb, hogy semmi ilyesmi nem történt. A háború és az arra adott válaszok túl gyorsan jöttek, és túl gyorsan fajult gazdasági háborúig a helyzet. Rengeteg fejleményt nem lehetett előre látni, például hogy társaságok, cégek kivonulnak az orosz és fehérorosz piacról. Ez túl sok, ezt nem lehet beemelni egy kutatásba. Bármely nagy cégtől elvárná Európa vezetése, hogy nagy döntéseik előtt környezethatás-tanulmányt készítsenek, de ez minden bizonnyal most nem történt meg. És akkor még csak az európai lakosságra gyakorolt hatásról beszélünk.

Az már egészen biztos, hogy nem számoltak utána a világ többi országának és azok lakosságára gyakorolt hatásoknak. 

Említette, hogy talán Magyarország jobb helyzetben van, mert Magyarország megállapodott Oroszországgal.

És ez jó döntés volt! Más országok most a gáz árának befagyasztását tervezik, mint az Egyesült Királyság. Ez helyes, mert a kormány dolga, hogy segítsen átvészelni a nehéz korszakokat. De hosszú távon tarthatatlan, mert a gazdaságok rossz helyzetben kerültek ki a koronavírus-pandémiából. Szerencsétlen helyzet, hogy éppen a járvány után jött az újabb sokk. Nincsenek olyan helyzetben még a gazdagabb országok sem, hogy ezt sokáig fizessék.

A magyar kormány, földrajzi helyzete és energiafüggősége alapján, arra jutott, hogy lakosságának jóléte fontosabb,

mint Lengyelország vagy a balti államok maximalista követelései. Ez minden bizonnyal jót fog tenni nem csak a magyar lakosságnak, de a gazdaságnak is. 

 

Fotó: MCC, Gyurkovits Tamás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. október 20. 06:27
Az ilyen brit tudósokra rá szoktak szólni a Borell félék....
fabulon a bőre őre
2022. október 19. 22:54
Márciusban egyhangú utasítást kapott az EB, hogy nincs energiaszankció. A meseíró alkancellár májusban biztosra tudta, hogy nem lesz probléma orosz gáz nékül egy ks 15 %-os spórolással. Itt van a belga tudósok számítása, amit az EU bekajált. Nem igaz, hogy senki nem számolt, ezt csak a brit tudósok mondhatják, mivel az EU-ról van szó. https://makronom.mandiner.hu/cikk/20221002_itt_a_nagy_europai_energiaalku_olyan_meg_nem_volt_hogy_tanacsot_ne_tudtak_volna_adni Aztán ugyanezek folytatták: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20221003_itt_a_nagy_europai_energiaalku_olyan_meg_nem_volt_hogy_tanacsot_ne_tudtak_volna_adni_ii_resz
fatman
2022. október 19. 22:47
Mocskos jenkik!
Namond
2022. október 19. 19:03
Kiváló holokauszt szakértés - másra valódi szakértőre (és angol!) hivatkozva - holokauszt kutató tollából.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!