Nemzetközi felmérés: nálunk csak a görögök utálják jobban a szankciókat

2022. október 16. 12:02

Következetesen együtt mozog három ország: Magyarország, Görögország és Olaszország közvéleménye a YouGov-Cambridge nemzetközi felmérése szerint, de nem csak a szankciók, hanem a háború oka, Ukrajna fegyveres megsegítése vagy éppen az oroszoknak esetleg teendő engedmények kapcsán is.

2022. október 16. 12:02
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A negyedszáz vizsgált ország közül 13 nyugati vagy angolszász ország tekintetében elég egyértelmű a szakadék bizonyos kérdésekben az orosz-ukrán háború kapcsán – derült ki a YouGov-Cambridge felméréséből, amelyet a Guardian szemlézett.

A felmérést augusztus 24. és szeptember 22. között végezték, és főkövetkeztetésként azt vonták le, hogy az említett tizenhárom országból tízben a megkérdezettek tekintélyes aránya nem lenne hajlandó engedményeket tenni Oroszországnak a harcok befejezéséért, sőt támogatja a Moszkvával szembeni katonai és gazdasági intézkedések fenntartását vagy akár fokozását. Mindez igaz a franciákra, németekre, svédekre, dánokra, spanyolokra, lengyelekre, britekre, amerikaiakra, ausztrálokra és a kanadaiakra.

Azonban van három ország, amelyiknél egészen más a helyzet: ez lenne Magyarország, Olaszország és Görögország.

Míg a kérdésre, hogy a NATO túl sokat tesz-e Ukrajna megsegítéséért a három leg-ukránpártibb országban 7 százalék válaszolt igennel, az olaszoknál, a görögöknél és a magyaroknál viszont 22 százalék, 23 százalék és 31 százalék volt az arány.

Az oroszokkal szembeni szankciók támogatottsága is jóval alacsonyabb volt hazánkban

(32 százalék), bár a görögök előztek minket (37 százalék).

Mégis kinek fájnak a szankciók?

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. Mindenki ismer példát a helytelen gyermeknevelésre. Számomra a legmegdöbbentőbb ilyen, amit hallottam egy két fiúgyermeket nevelő családé. A nagyobb srác rendszeresen verte a kisebbet, mire az apjuk válasza az volt, hogy jól elverte az agresszív kölköt. A nevelési módszer hatékonysága borítékolható volt.

A nehézfegyverek küldését a magyarok és a görögök alig ötöde támogatta (ez az arány a három „legharciasabb országban – Franciaországban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban – a 44,57 és 65 százalék volt).

Engedményekre is hajlandóbb volt az említett három ország közvéleménye, a Krím feletti orosz szuverenitás elismerésében

– akár a megszállt területek orosz feladásának hiányában is – a görögök jártak élen 31 százalékkal, utána a magyarok 28, az olaszok 23 százalékkal következtek.

Az is izgalmas kérdés volt, hogy kinek milyen szerepe van a háborúban: a görögök 43 százaléka úgy vélte, Kijev náci szimpatizánsok kezében van, a magyarok 41 százaléka szerint pedig a Nyugat Ukrajnából próbálta fenyegetni Oroszországot. Ugyanakkor még ebben a két országban is elsősorban az oroszokat okolják a háborúért (37 és 35 százalék), még ha alacsonyabb arányban is, mint a többi vizsgált országban, és még ha többen is, mint amennyien a Nyugatot tartják vétkesnek.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2022. október 16. 21:05
"Nemzetközi felmérés: nálunk csak a görögök utálják jobban a szankciókat" A görögöket azért emlékeztetni kéne, hogy nem sokon múlt, hogy nem lettek a II. világháború után egy szovjet provincia.
nempolitizálok
2022. október 16. 17:07
A korrupt eurolibsiket pedig mi utáljuk a legjobban.
Pierre
2022. október 16. 17:06
hat persze. A gorogok is arrol hiresek, hogy ATM-nek nezik az Eu-t.
kozmosz
2022. október 16. 13:24
Ki volt az az elvetemült, aki csomót kötött a csőre?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!