Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket

2022. október 01. 16:07

Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi az átadott szakasz.

2022. október 01. 16:07
null

Átadták a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezetéket. A szombati szófiai ceremónián Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki szerint a déli vezeték Európa szabadságát jelképezi.

– mondta von der Leyen, aki szerint az emberek Bulgáriában és szerte Európában is a bőrükön érzik Oroszország háborújának következményeit, ám az ilyen projekteknek hála Európának elegendő földgáza lesz télire.

Hozzátette, hogy az Európai Bizottság közel 250 millió euróval (105,7 milliárd forinttal) járult hozzá a hálózat kiépítéséhez. A Görögország-Bulgária gázösszekötő vezeték (IGB) júliusban készült el, most indult meg rajta a szállítás. Európa energiabiztonsága szempontjából azért is nagy a jelentősége, mert Oroszország még április végén leállította a gázszállítást Bulgária felé, miután Szófia elutasította Moszkva azon követelését, hogy a gázért orosz pénznemben, rubelben fizessen.

A 183 kilométer hosszú vezeték az északkelet-görögországi Komotiní városából, a transzadriai gázvezetékre (TAP) csatlakozva indul, innen egészen az északra fekvő Sztara Zagora bolgár városig fut. A tervek szerint a vezeték kezdő kapacitása évi hárommilliárd köbméter gáz lehet, később ötmilliárdra szeretnék bővíteni.

Teodora Georgijeva, a projekt bulgáriai felelőse szerint a gázvezeték több nyugat-balkáni ország gázellátását is biztosítani tudja, és a segítségével Moldovába és Ukrajnába is képesek lesznek gázt szállítani. Ursula von der Leyen leszögezte: Európának mindene megvan ahhoz, hogy energiaellátásában függetlenedjék Oroszországtól, a többi már

csak politikai akarat kérdése.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. október 01. 18:11
Vezeték már van bőven, de amivel megtöltik az más kérdés lesz.
Esvány
2022. október 01. 17:05
"Ursula von der Leyen szerint Európa szabadságát jelképezi az átadott szakasz. " Mielőtt elájulnánk a gyönyörűségtől, nem árt megjegyezni, hogy a Déli Gázfolyosó (TAP), amihez ezzel a vezetékkel csatlakoznak, évente mindössze 10-20 milliárd m3 gázt képes szállítani. Ezen osztozna Görögország, Olaszország, Bulgária, esetleg mi is, Szerbia is, netán Albánia is, szóval kottyfitty...
elfújta az ellenszél
2022. október 01. 16:48
Azeri gáz jön a transzadriai vezetéken, ezt valamiért elfelejtette megemlíteni a Lenyó néni. Amiből a baltásgyilkos háborúját finanszírozzák az örmények ellen. Ez persze nem hangzik olyan jól, mint az eurohablaty, amit gombnyomásra ereget
Hair is on Ford
2022. október 01. 16:41
Abban milyen gáz lesz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!