Így épül a „magyarozós” narratíva Brüsszelben

2022. október 27. 18:01

Az EP receptje: végy egy vérmes ülésvezetőt, egy trendi témát, és adj hozzá egy szem politikailag elfogult nemzeti „szakértőt”.

2022. október 27. 18:01
null
Dobozi Gergely

Összeült csütörtökön az Európai Parlament dezinformációval foglalkozó különbizottsága, az INGE2. A téma az orosz információs befolyás, propaganda terjedése volt – na nem az EU-ban,

hanem kifejezetten Magyarországon, illetve különös módon Katalóniában.

Azzal senki sem foglalkozott a teremben, hogy Katalónia Spanyolország autonóm tartománya, míg Magyarország önálló szuverén államként az Európai Unió teljes jogú tagja.

Mindent, rólunk, nélkülünk

Mint ahogy azt sem zavart senkit, hogy habár a szinkrontolmácsolás spanyol, francia, szlovén, német, olasz, lengyel és angol nyelven elérhető volt, magyar nyelven az ülést senki sem tudta követni.

Akit a rendelkezésre álló nyelvek valamelyikén érdekel az ülés, az alább tekintheti meg:

A magyar nyelv hiánya senkit sem hozott zavarba a teremben. A részt vevők többsége saját anyanyelvén győződhetett meg arról, hogy a politikusok és a szakértők szinte egyöntetűen kezelik kész tényként azt, hogy Magyarország, különösen pedig Orbán Viktor miniszterelnök van leginkább kitéve az orosz propagandának az EU-ban. „The case of Hungary” – így fogalmaztak többen is a jelenlévők közül Magyarország kapcsán, azt a benyomást keltve a szemlélődőben, mintha hazánkkal kapcsolatban nemcsak, hogy ilyen vád merült volna fel,

hanem mintha már maga az ítélet is megszületett volna. 

Ilyen környezetben minden további nélkül beleférhetett akár az is, hogy az ülést vezető Raphaël Glucksmann (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége) a beszélgetés egy pontján gúnyos félmosollyal így vegye vissza a szót Krekó Pétertől, a Political Capital ügyvezető igazgatójától: „Kinek van szüksége a Sputnik News-ra, ha van állami televíziód is, hogy propagálja a hazugságaidat?”

Glucksmannak köszönhetjük a következő, szintén Krekó Péterhez intézett kérdést is:

„Hogyan engedhetjük azt, hogy egy [Magyarországhoz hasonló] trójai faló legyen a család tagja?”

A motorháztető alatt

Ha bárkit is érdekel, hogy hogyan készülnek az Európai Unió, s különösen az Európai Parlament sokszor túlzóan egyoldalú, kiegyensúlyozatlan határozatai, jelentései, az elég, ha szúrópróbaszerűen beleteker a videóanyagba.

Az Európai Parlament dezinformációval foglalkozó különbizottsága

a hitelesség látszatát három szakértő szerződtetésével kívánta fenntartani.

A három szakértő ugyanakkor nem ugyanannak a problémakörnek pro és kontra érveit ütköztette egymással, hogy aztán végül egy szakmailag is védhető konszenzus alakuljon ki. 

Ehelyett Glucksmannék a Spinelli-terembe rendelték Jakub Kalenskýt, a European Centre of Excellence for Countering Hybrid Treats nevű, dezinformáció kutatására szakosodott intézet szenior kutatóját és Jesús González Albalat újságírót az El Periódico de Catalunya című balközép spanyol laptól.

Magyarországot egy szem felszólaló, a teremben a már említett Krekó Péter képviselte,

a „magyar helyzetről” tartott előadásával. 

Ha a szakember rátermettségét nem is vonjuk kétségbe, az Európai Parlament munkamódszeréről azért sokat elárul az, hogy egy ilyen témában megelégszik egyetlen, köztudottan részrehajló szakvéleménnyel.

Orosz propaganda: katonai célok elérését szolgáló nem katonai eszköz

A leginformatívabb előadást egyébként Jakub Kalenský tartotta. Habár egy „magyarozásra” kalibrált panelbeszélgetés keretei között kellett mozognia, alapvetően tartotta magát ahhoz, hogy a dezinformáció általános jelenségeivel foglalkozzon.

Előadásából megtudhattuk, hogy

az oroszok irányából érkező dezinformációs kampányok jelentik jelenleg a legnagyobb veszélyt az Európai Unióra nézve.

A dezinformáció, vagyis félretájékoztatás és álhírterjesztés ugyanis „orosz kezekben” egyfajta katonai célok elérését szolgáló nem katonai eszköz. 

Oroszország ugyanis zéró összegű játszma keretében azt tűzte ki célul, hogy gyengítse a Nyugatot, a Kreml egyidejű erősítése mellett. Mindezt Kalenský szerint Moszkva az igazsághoz és az objektív realitáshoz fűződő eszményképek lerombolásával hajtja végre. A kutató szerint egyébként sikeresen: szerinte már most túlságosan sok ember véli úgy a Nyugaton, hogy a Nyugatot kell okolni az orosz-ukrán háború kirobbantása miatt.

Kalensky szerint a propagandával szemben négy módon lehet felvenni a harcot. Egyrészt, a fenyegetést szükséges dokumentálni – sokkal hatékonyabban, mint ma. Másrészt, fel kell hívni az emberek figyelmét a fenyegetésre, harmadrészt az információs rendszerekben rejlő hibákat kell kijavítani. Végül, de nem utolsó sorban pedig

Kalensky érthetetlennek és elhibázottnak tartja azt, hogy hogyan fordulhatott elő, hogy a háborút megelőzően nyugati beruházók éveken keresztül egyébként propaganda-fórumként megbélyegzett orosz médiumokban hirdettek tudatosan. 

Krekó Péter: Senki se várhatja azt, hogy a magyar szavazók körültekintően szavaznak

A Political Capital ügyvezető igazgatója már a papírról felolvasott és angolul elhadart előadása legelején rögzítette, hogy Jakub Kalenský elegáns megoldásától eltérően nem általánosságban a dezinformációról fog beszélni, hanem kifejezetten Magyarországról. Úgy véli, hogy a Kreml stratégia a dezinformációs kampányokkal az, hogy megtalálja egy adott rendszer leggyengébb láncszemét, ami szerinte Magyarország. Erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy

Krekó Magyarországot a Kreml legsikeresebb projektjének nevezte.

Előadását négy olyan tényezőre – energetika, gazdasági befolyás, titkosszolgálati aktivitás és dezinformáció – fűzte fel, amelyek az orosz befolyás tekintetében elvileg a világ bármelyik államában érvényesülhetnének. Krekó szerint ez a négy tényező Magyarországon máshogy érvényesül, mint a világ többi részén, ez pedig „magyarspecifikussá” teszi ezeket a tényezőket. 
Krekó úgy véli, hogy míg a 2010 előtti baloldali MSZP-SZDSZ-koalíció pragmatikusan állt az orosz kérdéshez, különösen az energetika terén 2010-et követően fordulat állt be a külpolitikában. Példaként a Political Capital ügyvezetője a Paks 2-beruházást emeli ki, amelynek jelentőségét növeli, hogy ahhoz jelentős összegű hitelfelvétel is társul.

Az elemző szerint Magyarország a többi országgal összehasonlításban is kiemelten sérülékeny az orosz titkosszolgálati tevékenységgel szemben. A Magyarországon akkreditált orosz diplomaták számából és a Nemzetközi Beruházási Bank hazánkban kifejtett tevékenységével kapcsolatban pedig

Nem ez volt Krekó egyetlen kemény kijelentése Magyarországra vonatkozóan: úgy vélekedik, hogy hazánk ma már „információs autokrácia”. Ezzel összefüggésben pedig azt is rögzíteni kívánta: senki sem várhatja el a magyar szavazóktól, hogy körültekintően szavaznak bármelyik pártra is, hogyha közben szerinte a média 80 százaléka a kormányzat befolyása alatt áll.

Krekó előadása kapcsán persze több jelen lévő politikus is azt kérdezte, hogy mégis mit lehet tenni Magyarországgal szemben. A Political Capital ügyvezetője ezekre a kérdésekre összegzően úgy felelt, hogy habár nincs abban a helyzetben, hogy konkrét ajánlásokat tegyen Magyarország rendszabályozására, szerinte Magyarország a szankciók „szellemiségét” kerüli meg azzal, hogy a médiájában teret enged az orosz propagandának. Krekó úgy véli, hogy

ebbe az irányba akár el is lehetne indulni, ha Magyarország ismételt megrendszabályozása kerülne terítékre.

A problémák valósak, de a problémák orvoslása is újabb problémákat vet fel

Az ülésen elhangzottak fő üzenete az, hogy a propagandamédiumok nem médiumok, így nem élvezik azt a védelmet (lásd pl. sajtó- és véleményszabadság), amelyet a klasszikus médiatermékek. Vagyis – Kalenský, Krekó és társaik – álláspontja szerint ezeket a propagandát híresztelőnek ítélt médiumokat meg kell büntetni, elérésüket pedig korlátozni kell.

Nem vitatva azt, hogy a dezinformáció valós probléma, az az elleni küzdelem eszközeinek kiválasztásakor ugyanakkor kiemelt körültekintéssel kell eljárni. Jelenleg a média vezető témája az orosz-ukrán háború. Valós időben születnek elemzések, tudósítások, kommentárok úgy, hogy közben a háború köde aligha oszladozik. 

Mégis, az ülésen elhangzottakból arra lehet következtetni, hogy

a jövőben uniós szinten is nagyobb hangsúlyt fektetnek az információs tér monitorozására,

annak „sokszínűségének és integritásának védelmében”. 

Ennek kapcsán Rasa Juknevičienė litván EP-képviselő hozzáállása különösen zavarba ejtő. Felidézte, hogy a háború kirobbanását követő második hónapban Olaszország egyik legjelentősebb médiuma interjút készített Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Juknevičienė szerint nem helytálló a sajtószabadságra hivatkozni, amikor „az EU által szankcionált háborús bűnösök, személyiségek terjeszthetnek brutális hazugságokat nyugati demokráciákban”. 

Kalenský erre adott válaszában kifejtette, hogy ugyan lát értéket abban, hogy a Lavrovhoz hasonló politikusoknak is teret engedjenek a hagyományos médiában,

A keretezés szerinte akkor ideális, ha a médium közli ugyan a politikusok nyilatkozatát, de figyelmezteti az olvasók (fogyasztót) arra, hogy „notórius hazudozótól” fogad be épp médiatartalmat.

 

Kép: Raphaël Glucksmann szavaz az Európai Parlamentben. A kép illusztráció. FREDERICK FLORIN / AFP

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hydra Esus
2022. október 28. 19:41
"Krekó arra következtet, hogy Budapest mára az EU egyik legnagyobb „kémelosztójává” vált." Ez a köcsög megérett egy intenzív átnevelésre egy sötét és nyirkos pincében.
Reszelő Aladár
2022. október 28. 16:51
Ideje lenne az EU-nak 100 milliárdot tenni az RTL-be. Meg a 444-be, meg az összes többi szarba. Nekünk meg úgy is 2/3-ot csinálni.
lemez
2022. október 27. 22:09
Kreko nemzetkózi úgynók.
kovászos cipó
2022. október 27. 21:48
Ha ezt a Krekót nem verjük vasba már a reptéren és nem ítéljük halálra statáriálisan hazaárulásért, nem vagyunk normálisak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!