EP-képviselők azt kérik az Európai Bizottságtól, hogy „ne alkudjon meg” Magyarországgal szemben

2022. október 04. 20:52

Az EP-képviselők figyelmeztették a Bizottságot: meg kell védenie Magyarországon az EU pénzügyi érdekeit.

2022. október 04. 20:52
null

Az Európa Tanács soros elnökségét képviselő cseh Mikuláš Bek Európa-ügyi miniszter a minap azt mondta, hogy a jogállamisági mechanizmust most első ízben indították el, és a tagállamoknak körültekintően kell eljárniuk. Az uniós nagykövetek szerdán vitatják meg a kérdést, tette hozzá, majd biztosította a Házat: a Tanács ellátja feladatát az uniós büdzsé védelmében.

Johannes Hahn költségvetési biztos a Magyarország által benyújtott, az uniós büdzsét fenyegető veszélyt kezelő „17 korrekciós intézkedést” jó irányba mutató, fontos intézkedésnek nevezte. A Bizottság november 19-e után értékeli, hogy Magyarország beterjeszti és végrehajtja-e a felvetett jogszabályokat.

A legtöbb képviselő üdvözölte a bizottsági javaslatot és gyors döntést vár a Tanácstól a javaslat értelmében 7,5 milliárd eurónyi, Magyarországnak szánt forrás befagyasztásáról. A felszólalók nagy része kétségbe vonta, hogy a magyar javaslatok igazi reformokat jelentenek, és nem csak a források megvágásának elkerülését szolgáló, „üres ígéretek".

Ezen képviselők szerint a von der Leyen által vezetett Európai Bizottságnak 

szilárd bizonyítékokat kell találnia, alaposan meg kell vizsgálnia a végrehajtott reformokat, és nem szabad kompromisszumokat jogállamisági garanciaként elfogadnia csak azért, mert Orbán ezt ajánlja.

Más képviselők bírálták az Európai Bizottságot, amiért az szerintük alkudozik a jogállamiságról, és „fél szívvel” alkalmazza a jogállamisági feltételrendszert. Olyanok is voltak, akik szerint ha a Bizottság „kapitulál Magyarország előtt”, akkor elveszti a Parlament bizalmát.

Mások viszont azzal vádolták a Bizottságot, hogy az „csak az európai konzervatív kormányokat támadja”, és „brüsszeli ideológiát” kényszerít a magyar emberekre és demokratikusan megválasztott kormányukra, míg hasonló jogállamisági, igazságszolgáltatási és korrupciós ügyeket más országokban nem vizsgál.

Nyitókép: Kenzo Tribouillard/AFP 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Töki
2022. október 25. 16:40
Ott rohadjanak meg mind az EB-ban!!! Remélem lesz idő, amikor minden pénzüket gyógyszerre költenék, de senki nem ad nekik!
kata56
2022. október 05. 18:22
..
kata56
2022. október 05. 18:21
..
bruboxster
2022. október 05. 14:13
Mikor tanuljátok meg végre, hogy at Európa Tanács és az Európai Tanács két különböző Tanács. Az első mondatban itt említett Tanács az nem az a Tanács, amiről aztán a cikk szól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!