Felülvizsgálja az Adidas az együttműködést Kanye Westtel a „White Lives Matter” pulóver miatt

2022. október 07. 12:15

Úgy tűnik, nem tetszik a pulóver a cégnek, melynek alapítói a náci párt tagjai voltak.

2022. október 07. 12:15
null

Az Adidas bejelentette, hogy felülvizsgálja a közel egy évtizede tartó együttműködését Kanye West előadóval, néhány nappal azután, hogy a rapper a párizsi divathéten bemutatta a „White Lives Matter” feliratú kollekciójátírja a BBC alapján a Világgazdaság.

A sportruhamárka nem indokolta meg a döntését, de azt közölte, hogy 

a sikeres partnerségek a kölcsönös tiszteletben és a közös értékekben gyökereznek.

Az Adidas a BBC-vel azt közölte, hogy „a helyzet magánjellegű megoldására tett többszöri erőfeszítéseket követően” döntöttek úgy, hogy felülvizsgálják a partnerséget.

A náci múlt

Az Adidas vállalkozást az első világháború után a két Dassler fivér, Adolf és Rudolf alapította. A cég nevét Adolf Dasslerről kapta, aki Bajorországban született. Apja, Christoph Dassler cipész volt. Adolf is kitanulta a cipészmesterséget, 1920-ban átvette apja vállalkozását és tornacipőket kezdett gyártani. 1924-ben testvérével, Rudolf Dasslerrel együtt megalapította a „Gebrüder Dassler“ (Dassler fivérek) nevű céget és hamarosan, 1925-ben kibocsátották az első, szögekkel ellátott futballcipőket. Később a testvérek viszonya megromlott, Rudolf kivált a cégből, saját vállalkozást alapított, ebből lett a Puma. Mind Adolf, mind Rudolf Dassler meggyőződéses nácik voltak; az NSDAP-be 1933-ban léptek be.

(Dassler fivérek) nevű céget és hamarosan, 1925-ben kibocsátották az első, szögekkel ellátott futballcipőket. Később a testvérek viszonya megromlott, Rudolf kivált a cégből, saját vállalkozást alapított, ebből lett a Puma. Mind Adolf, mind Rudolf Dassler meggyőződéses nácik voltak; az NSDAP-be 1933-ban léptek be.

 Nyitókép: Twitter

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hóvirágcsempész
2022. október 07. 21:13
Visszanyalt a fagyi ... a fekete fagyi ... :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) KURVAJÓ !!!!
józan paraszti ész
2022. október 07. 20:45
Nácik maradtak ezek, nem bírják titkolni.
Reszelő Aladár
2022. október 07. 20:02
Ez az a helyzet, amikor a cégnek kussolni kellett volna. Mert a rögötönítélő lipsi érzésbíróság szerint a következő a tényállás: - ha továbbra is támogatja Kanye-t, akkor egy rasszistát támogat - ha kirúgra Kenye-t, akkor kirúg egy feketét, tehát rasszista A fekete-fehér kérdés megoldása amúgy a szivárvány lesz. Be kell jelenteni egy úgy szériát, ami kifejezetten a transz szadadidősportolóknak szánnak és a nekik profitmentesen, beszer áron értékesíteni. Ettől megnyugszanak.
csak ésszel
2022. október 07. 17:48
"...a sikeres partnerségek a kölcsönös tiszteletben és a közös értékekben gyökereznek." Ezek szerint az Adidas értékrendjébe a fehérek tisztelete nem fér bele így az nekem se jár, sőt retorzió jár érte. Anyukám, sokszor bosszantott és tiltakoztam ellene, mikor gyerekkorom óta hallhattam, ahogy mondogattad: a német nem változik, ezek most is ugyanazok. Egy jó ideje beláttam, igazad volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!