A Kreml sürgősen kivizsgálná, miért szivárog az Északi Áramlat

2022. szeptember 27. 14:35

A Kremlt rendkívüli módon aggasztja az Északi Áramlat csővezetékeken észlelt károsodás és nyomáscsökkenés, ezért a példátlan helyzet sürgős kivizsgálását sürgeti – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtószóvivő szerdán újságíróknak.

2022. szeptember 27. 14:35
null

Peszkov elmondta, hogy kedden mind a Gazprom, mind az Északi Áramlat vezetékeket üzemeltető Nord Stream AG cég közölte, hogy a csővezetékben a dán kizárólagos gazdasági övezetben tisztázatlan eredetű meghibásodás keletkezett, ami jelentős nyomáscsökkenést eredményezett.

– hangoztatta a szóvivő.

Peszkov nem zárta ki, hogy a gázvezetékek megszakadása szabotázs eredménye lehet. Állítása szerint jelenleg semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni.

Nyilvánvaló, hogy a cső valamilyen módon megrongálódott, és azzal kapcsolatban, hogy mi okozta ezt, mielőtt a vizsgálatok eredményei rendelkezésre állnak, nem zárhatunk ki semmilyen lehetőséget”

– közölte.

Peszkov szerint ez az ügy az egész kontinens energiabiztonságával összefügg. Arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e a történtek miatt kapcsolatfelvétel Vlagyimir Putyin orosz elnök és Olaf Scholz német kancellár között, a Kreml szóvivője kijelentette: a német féllel való kapcsolattartás az üzemeltető cég dolga.

A vezetékrendszert üzemeltető Nord Stream AG közölte, hogy az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 négy tengeri csővezetékéből hármat ugyanazon a napon példátlan károsodás ért, és a helyreállítás ütemezését nem lehet megbecsülni. A Nord Stream AG kedden nyomáscsökkenést jelentett az Északi Áramlat-1 mindkét és az Északi Áramlat-2 egyik vezetékszálában.

A Der Tagesspiegel című német napilap kedden saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy célzott szabotázs lehet a csővezetékek nyomáscsökkenésének oka. A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Egyik vezetékpár sem üzemel.

Az Északi Áramlat-1 azért nem, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást az összes turbina meghibásodására és arra hivatkozva, hogy szervizelésüket a Siemens a szankciók miatt képtelen ellátni. Az Északi Áramlat-2 üzembe helyezési eljárását a német fél állította le, Oroszország Ukrajna elleni támadására hivatkozva.

Kapcsolódó

Támadás az Északi Áramlatok ellen. Mit tudunk eddig?
Azt biztosan, hogy a gáz ára ugrott egyet. Bővebben...

Azt biztosan, hogy a gáz ára ugrott egyet. ...

Nyitókép: Odd Andersen/AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. szeptember 28. 11:09
Joe Biden egy február 7-ei, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét” ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán. Joe Biden: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki. Újságíró: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll. Joe Biden: – Ígérem, hogy képesek leszünk rá. Biden kijelentéseiről Tucker Carlson is megemlékezett.
SwordFish
2022. szeptember 28. 00:43
Friss rendkívüli! Az ukrán , a lengyel, és az amerikai titkosszolgálat fedett akciója volt a gázvezetékek elleni támadás, jelentette ki Igor Konasenkov orosz tábornok, a különleges művelet parancsnoka! Ukrán és lengyel szabotázs volt az Északi Áramlat elleni merénylet, a NATO is bűnrészes, benne vannak, így akarnak amerikai támadást előkészíteni, de ha megteszik, addig tartott a létezésük, mondta Lukasenka belarusz elnök. Hála Amerikának, örült nagyon őszintén a gázvezetékek elleni támadásnak Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter! Amerikai hadihajók jártak abban a körzetben a balti tengeren a német média szerint, ahonnan a gázvezetékek indulnak a megrongálódott elágazások felé. A hajók kikapcsolták a jelzést, miközben ukránul beszélő embereket láttak leszállni a hajóról a helyiek.
kafabatka
2022. szeptember 27. 17:02
https://t.me/IntelRepublic/5696 Talán működik a link. "FRISSÍTÉS: A svéd szeizmikus központ KÉT víz alatti robbanást rögzített az Északi Áramlat útvonalain – az SVT TV-csatorna."
Lami66
2022. szeptember 27. 16:30
Nézzük mi történt eddig. A németek elkezdték bojkottálni a 2-es vezetéket, már jóval a háború előtt. Közvetlenül a háború előtt teljesen le is álltak az üzembehelyezéssel. Aztán az 1-esen egyre kevesebb gáz ment a németek felé. Egészen eddig nem is lett volna értelme kárt tenni benne, mert a német nem akart gázt kapni, az orosz pedig nem küldött mert nem volt kinek (hozzánk másfelől jön). Aztán kb két hete Putyin azt mondta, hogy ő adna gázt, nem rajta múlik, hogy a 2-es északi áramlatot nem használják.... Na itt valakinek nagyon beleköptek a levesébe. Mi van???? Az orosz küldene gázt, de nem rajta múlik? Hát ugye eddig azzal etették a nyugati birkákat, hogy az a ronda putyin nem küldi. Kinek jött volna jól, ha európa nem kap orosz gázt? Az usának, mert gyengül a gazdasági ellenfél eu és lehet jó drágán adni az usa gázt az eunak. Kinek van olyan technikája aki tenger alatti vezetéket tud tönkretenni? Az usának, oroszoknak, kínának. Ki volt a 2-es vezeték legnagyobb ellenzője? Az usa. Idézet egy cikkből "Biden egyértelművé tette, hogy a projekt (Északi áramlat2) nem valósul meg, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát" Tehát kimondhatjuk, hogy az üzbégek a tettesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!