Megint drágult egy Karácsony-féle fővárosi projekt, most majdnem a duplájára

2022. szeptember 28. 13:10

Bruttó 750 millió helyett 1,3 milliárd forintra emelkedett a Széna tér felújításának összköltsége. A Lánchíd és a Blaha Lujza tér után itt is jelentős a drágulás.

2022. szeptember 28. 13:10
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Újabb fővárosi beruházás, a Széna tér felújítása drágult jelentősen a Karácsony-érában, köszönhetően egy szerdán elfogadott közgyűlési határozatnak.

Ahogy a Lánchíd-, illetve a Blaha Lujza téri projektekben, úgy a Széna tér rekonstrukciójának költségnövekedésében is szerepet játszott, hogy a 2019-es októberi önkormányzati választásokat követően

A Széna tér felújítását 2018. március 21-én jelentette be Tarlós István korábbi főpolgármester és a II. kerület volt polgármestere, Láng Zsolt. Sajtótájékoztatójukon azt ígérték, hogy egy év múlva, májusban kezdődhet a projekt, aminek befejezése 2019 vége lett volna esedékes. A tér megújítására két és fél milliárd forintot szántak, a terveket elkészítették.

 

 

2019 augusztusában el is indult tér felújítása többek között azzal, hogy megszüntették az ott működő autóbusz-végállomást, ám a választásokat követően elakadt a projekt, miután a baloldali városvezetés újratervezte a beruházást. Az új tervek három ütemről szólnak, ráadásul igencsak csökkentett műszaki tartalommal valósítják meg a tér rekonstrukcióját.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusi döntésében az MSZP-s Őrsi Gergely-féle II. kerületi önkormányzatot bízta meg a projekttel. A Fővárosi Önkormányzat először hétszázötven millió forintnyi fejlesztési forrás biztosítását ígérte meg. A felújításnak a főváros és a kerület megállapodása szerint 2021. december 31-én be kellett volna fejeződnie. Nem így történt.

Tavaly októberben előbb módosították az egy évvel korábban kötött megállapodást, a projekt végét ekkor 2022. május 31-ben határozták meg; majd pár hónapra rá Őrsi már arról posztolt közösségi oldalán, hogy szeptember végén, azaz e hét pénteken befejeződnek a munkálatok.

Ehhez képest a Közgyűlés szerdán elfogadta a főváros és a II. kerület között létrejövő megállapodást, amiben a beruházás lezárását október 22-ére jelölték ki, a projekt összköltsége pedig bruttó 1 milliárd 339 millió forintra módosult.

A Széna tér felújítása tehát közel két év alatt majdhogynem a duplájára emelkedett, de a rekonstrukció még nem zárult le.

Nyitókép: Facebook

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2022. szeptember 29. 14:09
Ami ott munka cimen zajlott, bofitekolni lehetett egy hónap utan, hogy duplajara kerekedik ki a szamla! Blahan is ezt jatszottak, nem a vezetekek miatt!
Kristály
2022. szeptember 28. 20:16
Ezek kellettek a Budapestieknek?????????
Mátyás01
2022. szeptember 28. 17:14
De a Blaha Lujza tér mindjárt kész lesz, ne legyünk már telhetetlenek.
konfucius
2022. szeptember 28. 16:46
Nem baj, legalább jut pénz a kerületi éheseknek megint. Geli jobban teljesít!! Mi budapestiek pedig legkésőbb másfél év múlva véleményt mondhatunk arról, hogy ilyen korrupt és tolvaj bandára bízzuk-e megint az ország fővárosát, vagy megjön végre a józan eszünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!