Durva kilengések vannak a villamosenergia árfolyamában

2022. augusztus 25. 14:06

A villamosenergia árai júliusban is nagyságrendekkel magasabbak voltak, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

2022. augusztus 25. 14:06
null

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júliusi villamosenergia-piaci jelentése szerint Európában a legmagasabb havi átlagárat Olaszországban mérték, ez 456 euró/MWh volt. A hazai árak mozgását az információik szerint alapvetően az határozza meg, hogy hogyan alakulnak a gázárak, illetve mekkora volt az energiafelhasználás.

Júliusban az árak itthon is emelkedtek, a legmagasabb ponton 735 euró volt egy megawattóra. Magyarországon a júliusi bruttó fogyasztás 5 és fél százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A maximális rendszerterhelés is 2 százalékkal volt alacsonyabb – szintén a múlt évihez viszonyítva. Az éves visszaesésben az is szerepet játszik, hogy 2021 júliusa még az ideinél is melegebb volt.

Európa öt legnagyobb piacának fogyasztása is magasabb volt, mint az előző év azonos hónapjában. Ebben a legnagyobb növekedés Olaszországban volt tapasztalható.  Júliusban az öt legnagyobb piac össztermelése 0,7 százalékkal nőtt az előző év ugyanezen hónapjához képest.

Nyitókép: Friso Gentsch/AFP

Forrás: Index

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2022. augusztus 26. 17:38
Az áramszámlák három fontos részből állnak. Az egyik az energia díj, a másik a rendszer használati díj, a harmadik az alkalmazott ÁFA. Az első és a harmadik tétel közel azonos, a második tétel az elsőnek közel a háromszorosa. Nyilvánvaló, hogy a primer energiahordozók drágulása, az ezekből előállított villamos energia árában is tükröződni fog. A rendszerhasználati díj növekedését indokolhatják az új eszközök és munkabérek, valamint az elfogadott hálózati veszteségek. Az ÁFA állandósága mögött ott van, az első, és a második tétel növekedésének a követése.
Zsolt75
2022. augusztus 25. 17:17
És most minden műzöld egyszerre: "Paks 2 sosem térül meg,mert az áram ára lefelé megy!"
ptrfarkas43
2022. augusztus 25. 16:37
Sajnos nem vagyunk önellátók, így függetlenek sem.
fatman
2022. augusztus 25. 15:20
pontosan, a német zöld fasz miniszter mond vmi baromságot, és 20%-kal felmennek az árak... rohadt fasszopó barmok!!! közben Paks uúgy ketyeg 12 ft/kWh-n, csak sajnos az áram 20-30%-át importáljuk a tőzsdei áron, amíg fel nem épül Paks2
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!