Elhunyt a KGB utolsó főnöke

2022. augusztus 01. 11:49

Vagyim Bakatyin 1991-ben került a szovjet Állambiztonsági Bizottság élére, 85 éves volt.

2022. augusztus 01. 11:49
null

Elhunyt Vagyim Bakatyin, a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) utolsó elnöke, 85 éves volt – jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva.

Bakatyin a Mihail Gorbacsov szovjet elnök-pártfőtitkár ellen 1991. augusztusában megkísérelt puccs után került a KGB élére. Ebben a minőségében leginkább arról vált ismertté, hogy az államfő jóváhagyásával,

Moszkva jószándékának jeleként átadta az Egyesült Államoknak a moszkvai amerikai nagykövetség új épületének eredeti lehallgatási tervét.

1973 után ívelt fel politikai karrierje

A KGB utolsó vezetője 1937. november 6-án született a Novoszibirszk megyei Kiszeljovszkban. Elvégezte a Novoszibirszki Építőmérnöki Egyetemet, az építőiparban dolgozott, majd 1973-ban belépett a Szovjetunió Kommunista Pártjába, ami elindította politikai pályafutását.

A Kirov, később a Kemerovo megyei pártbizottság első titkára volt, majd a párt Központi Bizottságának tagjává választották. 1988-ban belügyminiszterré nevezték ki. 1991-ben versenybe szállt a választáson Oroszországi Szovjet Szocialista Szövetségi Köztársaság elnökségéért, és hat jelölt közül az utolsó helyen végzett.

(MTI)

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2022. augusztus 02. 00:57
piszok hazaarulo volt ha kiadott egy ilyen tervet akkor is ha a hazaarulo allamfo utasitotta
Lajoss
2022. augusztus 01. 15:47
A legfőbb kágébés mocsok sajnos még tud pusztítani..még él..(:
koronaszepe
2022. augusztus 01. 13:59
Majd ha az utolsó KGB-s orosz elnök hal meg, az lesz az igazi ünnepnap az antikommunistáknak!
Box Hill
2022. augusztus 01. 13:34
Hogyan rombolják a társadalmat a balliberálisok egy Ex-KGB-s szerint By dzsihadfigyelo on 2019.01.12 "Hasznos idióta: a politikai zsargonban olyan ember, aki tudatlanságából kifolyólag önként, lelkesedésből szolgál egy olyan érdeket, amellyel, ha ismerné a valódi természetét, nem szimpatizálna. Eredetileg a Szovjetunió nyugati szimpatizánsait nevezték így. (Wikipédia) Alább olvasható Jurij Bezmenov ex-KGB ügynök 1983-as!, Los Angelesben tartott, a felforgatásról szóló előadásának leirata. Jurij Alekszandrovics Bezmenov, más néven Tomas David Schuman (1939–1993) orosz születésű újságíró a Novosztyi hírügynökségnél. Továbbá KGB-informátor is volt. Miután Indiába került kiküldetésben, Bezmenov megkedvelte az országot, annak népeit és kultúráját. Egyidejűleg hátráltatni kezdte a KGB által szankcionált azon személyek elnyomását, akik elutasították Moszkva politikáját. Majd később a nyugati emigráció mellett döntött. Leginkább a nyolcvanas évekbeli Amerika-párti és antikommunista előadásairól és könyveiről ismert. Az előadás leirata: A felforgatás Ha a „felforgatás” fogalmát megnézzük egy szótárban, vagy akár az ide vonatkozó jogi paragrafusokban, rendszerint egy olyan cselekményben való részvételként értelmezik, mely olyan dolgokat tesz tönkre, mint vallást, kormányzati rendszert, egy ország politikai és gazdasági rendszerét. És rendszerint összekapcsolják a kémkedéssel és olyan romantikus dolgokkal, mint a híd-robbantás, vonat-kisiklatás és egyéb ilyen kalandos hollywoodi stílusú kémtörténetek. Amiről most beszélni fogok, annak semmi köze a kémkedés „kliséjéhez”, vagy a KGB információ-gyűjtési tevékenységéhez. Amikor a hollywoodi filmesek, a politikatudományok professzorai, a szovjet kapcsolatok „szakértői”- a kremlinológusok, ahogy ők nevezik magukat – a KGB-t bemutatják, a legnagyobb hiba vagy tévhit, hogy mind azt gondolják, hogy a legáhítottabb dolog Andropov számára és az egész KGB számára, hogy ellopják valamiféle szuperszonikus repülőgép tervrajzát, áthozzák a Szovjetunióba és eladják azt a szovjet hadipari komplexumnak. De ez csak részben igaz. Ha vesszük az összes idő, pénz és emberi erőforrás ráfordítást, amit a Szovjetunió – főleg a KGB – elkölt az USSR határain kívül, azt találjuk – persze nincsen hivatalos statisztika, mint a CIA-nál vagy az FBI- nál -, hogy a „kémkedés”, mint olyan, csak 10-15%-át veszi igénybe az időnek, pénznek és emberi erőforrásoknak. Mindez csak a KGB tevékenységének 15 százaléka! A maradék 85 százalék mindig felforgatás." És így tovább.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!