Karácsony most már partnerséget kér a kormánypártoktól

2022. augusztus 31. 14:27

Ismét összeült a Közgyűlés, ahol újra terítékre került Budapest büdzséje, a főváros energiacsomagja, Karácsony kampányígérete: a rezsitámogatás, illetve a magántulajdonú erdők tarvágásának tilalma.

2022. augusztus 31. 14:27
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Fontos közgyűlés a mai, hiszen egy borzasztó nehéz időszak következik mindenki számára – kezdte napirend előtti felszólalását Karácsony Gergely baloldali főpolgármester. Mint mondta, úgy tűnik, ez a városvezetési ciklus a válságkezelésről szól. Előbb a kovid-, most pedig az energia-, a megélhetési és klímaválság rúgta ránk az ajtót. Így próbáljunk meg máshogy szembenézni ezekkel a problémákkal, ezért fontos az is, hogy partneribb viszony alakuljon ki, érvek kellenek kormánypárti furkósbotok helyett, fűzte hozzá.

A főpolgármester kitért rá, hogy ugyan nagyobb iparűzési adóbevétellel számolhat Budapest – arról nem tett említést, hogy ez javarészt a kabinet adópolitikájának köszönhető –; de a mérleg másik oldalát is be kell mutatni, ahol viszont már mínuszos a főváros. Köszönhetően az energiakrízisnek és az inflációnak. „Én arra kérem önöket, lehet kritizálni minket, de egy ilyen helyzetben, amikor a valóság ránk rúgja az ajtót, akkor érveket szeretnénk hallani, nem demagóg hangulatkeltést” – hangsúlyozta a politikus.

Karácsony szerint mint az mostanra kiderült, feleslegesen „hülyézték” le őket, ők jóval korábban meghoztak olyan döntéseket (így a klímaválság elleni és járványvédelmi intézkedések), mint a kormány. De nem állnak meg, nem emelték a közösségi közlekedés jegy- és bérletárait, rezsitámogatást fognak adni a fővárosiaknak. Felszólalásában mindvégig a partnerséget kért a kormánypártoktól, a kabinettől, épp ezért jövő héten találkozik majd az uniós ügyekért felelős tárcavezetővel, Navracsics Tiborral, és várja a beruházásokért felelős miniszter, Lázár János megkeresését is. „Annak drukkolunk, hogy Brüsszel meg tudjon állapodni a magyar kormánnyal. Ha nincsenek EU-s források, nem csupán Magyarország, Budapest is bajban lesz” – zárta mondatait a városvezető.

Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője ezekre úgy reagált: örül neki, hogy Karácsony olyan hangnemben szólalt fel, amit ő már tavasszal kezdeményezett. Igaz, sikerült belecsempészni olyan dolgot is, ami nem feltétlen a budapestieknek, hanem az országos politikának szólt. Mint mondta, a közös gondolkodás alapja lehet, ha a főpolgármester elmondja, mennyire gondolta komolyan az ál-Klicskónak elmondottakat. Így például azt, hogy szerinte miért áll az ukrán-orosz konfliktusban a magyar kormány a rossz oldalon. Miért kell jogállamisági eljárásokkal sújtani a budapesti kabinetet. (Emlékezetes, a városvezetőt orosz parodisták húzták csőbe: úgy állítottak be egy interjúszituációt, mintha Kijev polgármesterével, Vitalij Klicskóval tárgyalna.)

Hogyan lehet együttműködni, ha ilyeneket mond?

– kérdezte a városvezetőt a frakcióvezető, aki később arra is megkérte politikustársát, hogy foglalkozzon Budapest ügyeivel, korrigáljon, és ez lehet az az alap, amelyen közösen el lehet indulni.

Karácsony ezekre pedig úgy reagált, az Ál-Klicsko-videó nem betyárkodás volt, hanem bűncselekmény, amely egyáltalán nem vicces. Az elhangzottakkal kapcsolatban pedig azt mondta, ez a véleménye, nincs bennük semmi újdonság.

Költségvetés

A Közgyűlés a módosított büdzsével egyetemben elfogadta az úgynevezett Energia- és Gazdasági Válság Elleni Alapot. Ennek ezek az elemei: iparűzési adó többletbevétele a tervszámhoz képest; értékesítések, szolgáltatások többletbevétele a tervszámhoz képest; idegenforgalmi adó többletbevétele a tervszámhoz képest; egyéb közhatalmi bevételek a tervszámhoz képest; kamatbevételek többlete a tervszámhoz képest. Kiadási oldalon a tömegközlekedés energiaigénye miatti többletkiadást, a közvilágítás többlettkiadását, intézményi rezsitöbbletek biztosítását, valamint a megemelkedett kamatkiadások biztosítása szerepel az előterjesztésben, de ebből finanszíroznák a rezsivédelmi kiadásokat is, amit még a főpolgármester ígért meg 2019-es választási kampányában.

Energiacsomag

Kormánypárti képviselők a javaslat vitájakor azt hangoztatták, hogy a Budapest Főváros Első Energiacsomagjáról szóló előterjesztésben olyan pontok szerepelnek – például közvilágítási lámpák cseréje –, amelyeket korábban már elfogadtak, de eredményt nem hoztak. Niedermüller Péter DK-s polgármester azt vetette fel, mit tett eddig a klímaválság enyhítése érdekében a kabinet? Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi kormánypárti polgármester erre elkezdte sorolni a kormányzati programokat, így az erdőtelepítési, az elektromos autók és buszok vásárlását támogató programokat. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes az energiakrízist egyébként így szemléltette: a főváros és cégeinek éve áramfogyasztása fél milliárd kilowatt/óra. Míg ez tavaly 25 milliárd forintba került, addig ez jövőre 250 milliárdot is elérheti. A csomagot végül elfogadták.

Tarvágás tiltása

Az Ughy Attila kormánypárti képviselő által politikai előterjesztésnek titulált napirendi pont 17 hektár magánerdő védelmét tűzte ki, csakhogy ez a terület a fővárosi erdők fél százalékát teszi ki, így a budapesti erdőket érdemben nem védi. Ughy emlékeztetett Karácsony azon választási ígéretére, amely szerint minden Budapesten született gyermek után fát fognak ültetni, ez két és fél év alatt 50 ezer növényt jelentene. Bár fenntartásokkal (törvényességi), de a kormánypártok is igent mondtak az előterjesztésre.

Lakásrezsi-támogatás

Módosítójavaslatot nyújtott be a fővárosi Fidesz-KDNP a 170 ezer forint alatt kereső nyugdíjasok lakásrezsi-támogatáshoz, amely megduplázná az előre kitűzött támogatásokat. Ezt az iparűzési adó többletbevételéből fedeznék a kormánypártok. Egy másik kritikus pont az volt ezen előterjesztés kapcsán, hogy a főváros ezt egy alapítványon (Hálózat Alapítvány) keresztül juttatná el a rászorulók részére – állításuk szerint a vélt adóterhek miatt. A főpolgármester azt azért megjegyezte, hogy e megoldástól függetlenül kéri a kerületi önkormányzatok segítségét a rezsitámogatások eljuttatásában. A képviselők végül az eredeti javaslatot fogadták el.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2022. augusztus 31. 17:37
Gyurcsány -bábokkal nincs együttműködés.
KBA98
2022. augusztus 31. 17:01
Neked, még ing gombot sem adnék, mert azt is eladnád!
Namond
2022. augusztus 31. 16:21
Remélem ehhez a kormány kamugerivel bemutattatja, hogy egy gumiember mire képes a férfiúi ékességével.
Micó
2022. augusztus 31. 16:19
Olyan nyomorult pöcs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!