„Van, ami örök” – két év kényszerszünet után újra megrendezik a Bálványosi szabadegyetemet

2022. július 11. 19:08

A háború, a gazdasági válság, a jövőkép és a nemzetpolitika lesznek „Tusványos” legfontosabb témái 2022-ben.

2022. július 11. 19:08
null

A szomszédban dúló háború, a gazdasági válság, Európa és a térség jövőképe, valamint a magyar nemzetpolitika lesznek a székelyföldi Tusnádfürdőn július 19-24. között megrendezendő 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) meghatározó témakörei – közölték hétfői csíkszeredai sajtóértekezletükön a fesztivál erdélyi szervezői.

Tusványost a világjárvány kétéves kényszerszünete után idén 

A mottó a politikának is iránytűként szolgáló örök értékekre, magára a – nemzetpolitika meghatározó műhelyeként intézményesült, nagy múltú – szabadegyemre és a Tusványos mindenkori párbeszédre törekvésére utal – magyarázta Sándor Krisztina, a rendezvény politikai programfelelőse, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke.

Kiemelt figyelmet kapnak a pódiumbeszélgetések

A tábor legnagyobb médiaérdeklődésre számító közéleti rendezvényei közül a Közép-Európa a háború árnyékában, a Hogyan tovább, Európa?, A NATO és az európai közös védelempolitika, a Mit tehet Közép-Európa Ukrajnáért?, a Magyar jövő 2030 és a Szuverenitásunk egy új nemzetközi gazdaságban című pódiumbeszélgetéseket emelte ki a programfelelős.

Idén sem marad el a Lőrincz Csaba-sátorban megtartandó pénteki nemzetpolitikai kerekasztal, amelyen

a Kárpát-medencében működő magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok vezetői vesznek részt.

Szombaton mond beszédet Orbán Viktor

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke ad a Tusványos idei mottójából kiindulva aktuálpolitikai helyzetértékelést a hagyománnyá vált közéleti fórumon a sportpályán felállított nagyszínpadon, amely - a Petőfi 200 emlékév alakalmából – idén felvette a Petőfi-színpad nevet.

A magyar kormányzat számos képviselője – több miniszter, államtitkár, miniszteri biztos, intézményvezető – és néhány román politológus, gazdasági szakértő is visszaigazolta részvételét. A párbeszédre törekvés szellemében a Tusványos idén is teret biztosít a magyar-magyar (kormány-ellenzék) pártpolitikai vitának, ugyanakkor az erdélyi magyar pluralizmust is megjeleníti: a jogsérelmekről, a népszámlálásról, oktatási kérdésekről vagy akár az elakadt restitúcióról rendezendő beszélgetésekre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) politikusait is meghívták – részletezte Sándor Krisztina.

47 partnerszervezet, több mint 400 program, 27 helyszín

Popa Ilona, a Tusványos főszervezője a csíkszeredai sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy két új rendezvényhelyszínnel, a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett Magyar kultúra-sátorral, és a Buzánszky Jenő-sportterasszal gazdagodik a Tusványos, de a gazdasági, IT, ifjúsági, színházi, szórakoztató, népzenei és egyházi tematikák köré szerveződő hagyományos programhelyszíneken, valamint az Egyetemi udvarban is számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

A 47 partnerszervezet több mint négyszáz programot szervez 27 helyszínen. A Petőfi-színpadon a Transylvanium, Nagy Feró és a Beatrice, valamint a Tankcsapda fellépésével kedd este kezdődik a koncertprogram. A hét folyamán a Margaret Island, Kowalsky meg a Vega, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a 4S Street, a Blahalouisiana, Szabó Balázs Bandája és a Honeybeast is fellép a 31. Tusványoson.

(MTI)

Nyitókép: Tusványos Facebook-oldala

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korodi
2022. július 12. 19:33
Na a pucoktól biztos nem lehet majd kérdezni
tevevanegypupu
2022. július 12. 09:15
Erzsébet tábor felnőtteknek..
Alcofrybas
2022. július 12. 07:29
„Van, ami örök” – „A mottó a politikának is iránytűként szolgáló örök értékekre” Enni, inni, üríteni, aludni, szaporodni kell. – Rómában tanult, filozófiából doktorált, a Sapientián metafizikát tanít. A főzés jól illik a legkülönfélébb foglalkozású emberekhez. Ön hogyan egyezteti össze ezt a kétféle tevékenységet? – Tanítás közben gyakran használok főzéssel kapcsolatos példákat. Például amikor az arisztotelészi négy alapokot magyarázom: az anyagit, a formait, a létesítő okot és a célokot. A dobostorta anyagi oka az, amiből készül: liszt, tojás, tej és a többi hozzávaló. A formai ok, hogy ez egy torta, és nem valami más, mondjuk képviselőfánk. A létesítő ok a cukrász, aki elkészíti, tehát az alkotó. A célok pedig, hogy élvezhető dobostorta legyen belőle. Arisztotelész szerint minden változás erre a négy okra vezethető vissza. (A dobostorta anyagi oka – Petres Lúcia domonkos nővér Arisztotelészről és a főzés öröméről MEGSZENTELT ÉLET – 2022. július 10., vasárnap 20:05) https://www.youtube.com/watch?v=o8afRmNSzOk
szeekely
2022. július 12. 05:10
Yippee-ya-yay yippee-ya-yoo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!