Szijjártó Péter: Az alacsony adók jelentette versenyelőny elvétele a kommunizmusra emlékeztetne

2022. július 20. 22:11

A külügyminiszter szerint Európa „lábon lőné magát” a globális minimumadó bevezetésével a jelenlegi magas inflációs környezetben,

2022. július 20. 22:11
null

Az alacsony adók jelentette versenyelőny bürokratikus módon történő elvétele a kommunizmusra emlékeztetne, a globális társaságiadó-minimum bevezetése ilyen szempontból is tisztességtelen lenne – hangoztatta a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Washingtonban.

A tárcavezető az Amerikaiak az adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet üzleti találkozóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság versenyképességének alapját az alacsony adók jelentik, a kormány szerint ráadásul az adószabályok megalkotásának nemzeti jogkörben kell maradnia, ugyanis a különböző rendszerek közötti verseny is előnyökkel jár. Előadásában aláhúzta, hogy az alacsony adókulcsok bevezetése „nem csak úgy magától jön, ahhoz

Mint mondta, a globális minimumadóval járó központosítás épp ezért rendkívül tisztességtelen lenne. „Akiknek nem volt meg a kellő bátorságuk ahhoz, hogy fegyelmezett költségvetési és fiskális politikát folytassanak, azok most elvennék azon országok versenyelőnyét, amelyek meghozták a szükséges áldozatokat” – fogalmazott.    

„Európa »lábon lőné magát« a globális minimumadóval”

„Az előnyök bürokratikus módon történő elvétele a kommunizmusra emlékeztetne” – tette hozzá. Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy Európa „lábon lőné magát” a globális minimumadó bevezetésével a jelenlegi magas inflációs környezetben, amikor éppen adócsökkentésekre lenne szükség a gazdaság támogatása érdekében. Leszögezte, hogy a javaslat veszélyes Magyarországra, munkahelyek százezreit sodorná veszélybe és visszarepítené hazánkat 2010-be, ezért kellett végül a vétó mellett dönteni.    

Majd hangsúlyozta: „amíg mi vagyunk kormányon Magyarországon, addig

 A miniszter arra is kitért, hogy Európa számos súlyos kihívással nézett szembe az elmúlt tizenöt évben, pénzügyi, migrációs, egészségügyi válsággal, majd most az ukrajnai háborúval. Ezekben a krízisekben pedig az volt a közös, hogy Magyarország mindegyikből megerősödve került ki, aminek egyik legfőbb oka a munkaalapú társadalom kiépítése, az adórendszer átalakítása, a beruházásbarát környezet létrehozása volt - sorolta.    

(MTI)

Nyitófotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 21. 13:24
"fegyelmezett költségvetési és fiskális politikára, politikai bátorságra, stabilitásra van szükség”. " Akkor miért nem csinálja? A költségvetésre sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy fegyelmezett. Úgy szórták a pénzt az elmúlt két évben, mintha 2022. áprilisában világvége jött volna.
Akitlosz
2022. július 21. 13:22
Az inflációt nem a környezet csinálja, ha azok, akiknek kiváltságuk van fedezetlen pénzt kibocsátani, azaz az állam és a bankok. Ha ma kb. ugyanannyi forint lenne forgalomban, mint amennyi 1946-ban volt, akkor az árak is kb. ugyanakkorák lennének. Az infláció nem istencsapása, a hatalmon lévő politikusok csinálják azért, hogy az adókon felül is kifosszák a gazdaságot és a népet, mert az adóbevételeknél mindig több pénzt költenek el és a hiányt részben pénzrontással, azaz inflációból fedezik. Egy tisztességes, felelősen gazdálkodó államban nincsen infláció. Évszázadokon át sem, ha közben nincsen az ország háborúban. A pénz értéke a gazdasági folyamatoktól függetlenül is stabilan tartható, növekedés, stagnálás, és recesszió idején is.
Akitlosz
2022. július 21. 13:15
"Szijjártó Péter: Az alacsony adók jelentette versenyelőny elvétele a kommunizmusra emlékeztetne" Hogyan mi? A kommunizmus alatt nem is léteztek a mai adók. Se ÁFA, se SZJA, se Társasági adó nem létezett. Az meg totális hazugság, hogy Magyarországon alacsonyak lennének az adók. Sőt! 27%-os az ÁFA. Svájcban 7%. A kormány a külföldi cégek, "a befektetők" érdekeit védi a magyarok érdekeivel szemben.
Bástyaelvtárs
2022. július 21. 11:00
Petike, Az a legszomorúbb, hogy még mindig ott tartotok, h Mo versenyképességét az alacsony adókban, alacsony bérszínvonalban es kimaxolt allami tamogatasban latjatok. Hogy ezért fektessenek be itt a multik. Ezzel szemben minden fejlett orszag versenyképessege a magasan képzett humánerőben van, a kivalo infrastruktúraban, az innovacio es kutatas fejlesztes kiemelekdő allami támogatásaban. Nalunk az oktatasbol egyre tobb penz szivattyúztok ki, a szakkepzest erőltetitek mert az orszag gazdasaga a kétkezi munkára, azaz a munkaintenzív ágazatokra épül. Ezzel szemben nyugaton a joval magasabb profitot termelő tudásintenzív gazdasag a jellemző igen erős szolgáltató szektor mellett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!