Róna Péter: A magyar kormány és az MNB irányába a piac elvesztette a bizalmát

2022. július 07. 16:20

A közgazdász nem tudta megmondani, hogy meddig zuhanhat még a forint.

2022. július 07. 16:20
null

Róna Péter, közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette, a forint zuhanását Matolcsy György és Nagy Márton már nem fogja tudni megállítani. 

Mint mondta, a régió más országai iránt nem tört meg a bizalom, mert „van valamiféle elképzelésük arra vonatkozólag, hogy mit kellene kezdeni ezzel az inflációs körülménnyel”.

A magyar kormány és az MNB irányába azonban a piac elvesztette a bizalmát.

– idézte a közgazdászt az atv.hu.

„A gyenge forint fűti az inflációt és az infláció is a gyenge forintot”

Róna kitért arra is, „a gyenge forint fűti az inflációt, az infláció pedig a gyenge forintot, ezzel kialakul egy ördögi kör” – magyarázta a szakember. Az emberek keresete pedig elveszti vásárlóerejét. Álláspontja szerint amennyiben a kormány most nem lép határozottan, nagyon komoly gondok lesznek a magyar pénz értékállóságával – mutatott rá a szakértő.

A megoldást illetően Róna Péter szerint a jegybanknak

a 7,5 százalékos alapkamatot azonnal 11 százalékra kellene emelnie,

ez ugyanis megközelíti az inflációs nyomást, ez talán elegendő lenne – tette hozzá. 

Róna: Nem lehet pontosan megmondani, meddig zuhanhat a forint

Arra a kérdésre, hogy meddig zuhanhat még a forint, a közgazdász azt válaszolta, ezt nem lehet most pontosan megmondani, 450 forintos árfolyam után azonban már a Nemzetközi Valutaalaphoz kell fordulni, az ugyanis már válságot jelent – figyelmeztetett Róna Péter.

Nyitókép: MTI / Magócsi Márton

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. július 08. 20:21
Roma Peti komolytalan. Aki a fűti szót használja, az egy balfasz, csak azt mutatja, ki, hogy fingja sincsen mi történik körülötte. Hogyan fűthetne egy inflációs mutató, ami havi, egy perc alapú árfolyamot? Isten barma.
rókabácsi
2022. július 08. 11:10
mindenben bukott figura hőrgése!
konfucius
2022. július 08. 09:38
Ennél sokkal nagyobb baj, hogy én elvesztettem a bizalmat a "piac" iránt. A "piac" ugyanis le van ejtve, teszek rá magasról. A "piac" ugyanis nem dirigálhat, nem választott testület, ráadásul tagja a soros Gyurka és az összes többi ilyen senkiházi manipulátor. Leszarom a piacot. Én bízom a kormányomban, akit én választottam, sorban egymás után négyszer.
nempolitizálok
2022. július 07. 19:53
Ez a faszi teljesen hiteltelen. Kb. Mint Kéri és kedves neje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!