Putyin nekilátott a tisztogatásnak az orosz űrhivatalnál

2022. július 15. 17:50

Nem tetszett neki, hogy Dmitrij Rogozin megállapodott az amerikaiakkal.

2022. július 15. 17:50
null

Az orosz elnök teljes váltást vár el az orosz űrügynökségtől, Dmitrij Rogozint kirúgták, a korábbi védelmiminiszter-helyettes kapta a szervezetet. A pénteken menesztett Rogozinnak főbűne az volt, hogy a Roszkozmosz sikeresen megállapodott amerikai partnerükkel, a NASA-val a további közös űrmissziók indításáról a Nemzetközi Űrállomásra.

Ez azért is volt jelentős, mert a háború kirobbanása óta a két űrügynökség között elmérgesedett a viszony. Rogozin 2018 óta irányította a Roszkozmoszt, amely az elmúlt években több sikeres missziót is végrehajtott: sorozatban 86 rakétaindítást bonyolított le az oroszok az irányítása alatt, hiba nélkül.

A hivatal új vezetője az a Jurij Boriszov lesz, aki korábban miniszterelnök-helyettes volt. Mivel az új elnök egy kőkemény katonaember, szakértők szerint ez azt is jelentheti, hogy Moszkva még magasabb fokozatra akarja kapcsolni az űrfegyverkezését. A Kreml egyelőre nem kommentálta a vezetőváltást. 

Kiemelt kép: Grigory Sysoev /AFP

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sörgyári megálló
2022. július 16. 06:25
Az úgy megy, hogy megállapodnak a hivatalsegedek, majd egyszercsak észbe kapnak a vezérürük . Aha.
chief Bromden
2022. július 15. 20:56
Elkészült az új Angara hordozórakéta, 3.8 tonnát tud alacsony pályára juttatni. Kérdés, miből és hova?
RasPutin
2022. július 15. 19:51
Putin már békülni akar.
Nabakker
2022. július 15. 19:36
Itt volt az ideje. Ha a nyugat "paraszt" akkor a válasz... Nincs ebben semmi csoda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!