Hová tűnt Schmuck Andor?

2022. július 31. 06:00

Nagy a csönd Schmuck Andor körül, pedig korábban hetente szerepelt az újságokban. A szerelmi életével a bulvárban haknizott, máshol pedig a Tisztelet Társasága elnökeként a nyugdíjasok érdekében kampányolt.

2022. július 31. 06:00
null
Sal Endre
Sal Endre

Mi ez a szokatlan csönd ön körül?

Egyszerű. Akkora a baj gazdaságilag, hogy az lenne a legokosabb, ha mindenki befogná a száját és megpróbálna valóban egységesen a megoldásra törekedni jobb és baloldalon egyaránt, mert itt óriási gondok lesznek ősztől. Én például ezért hallgatok mostanában.

Jobb és baloldal, egységesen. Naiv gondolat…

Nem az, kézenfekvő. Jó lenne például a baloldalnak is megértenie, hogy a jelenlegi helyzet nem kormányfüggő. Egy katasztrofális

világválságba tartunk, most nem annak van itt az ideje, hogy a hatalom megszerzése miatt kampányoljanak.

Inkább azon gondolkozhatnának el, hogy az Orbán, takarodj! programnak kevés, négyszer is elvéreztek vele. És azért is veszítettek, mert összeálltak a Jobbikkal, s nyomban el is vesztették a hitelességüket. Megérthetnék már, hogy a nácikkal nincs alku! Mindent lehet mondani Orbánra, de tény, a nemzeti érdekeket képviseli, van víziója. A baloldalon ellenben ideológiai zavar van, ráadásul azt sem értem, hogyan fordulhat elő, hogy akik az előválasztáson sorra elvéreztek, azok aztán országos listán szépen bekerültek a Parlamentbe. Gyengének találtattak a választók előtt, mégis ott ülnek a parlamenti székekben.  

Ha már a nácikat emlegette. Mit szól Orbán Viktor tusványosi beszédéhez, pontosabban annak visszhangjához?

Orbán Viktor nem antiszemita és legkevésbé sem rasszista.

Aki ezt állítja, félreértette. Úgy, mint Pista bácsi a kórházban, ahol azt mondta neki az orvos, hogy elmebeteg, de úgy értette, elmehetek… Bájos, amikor azok toporzékolnak, meg nácikat emlegetnek, akik összefogtak a Jobbikkal. A miniszterelnök úr tusványosi beszédét meghallgattam, sok mindenben nem értek vele egyet. De megpróbálom megérteni. És ez az, ami itthon nem működik, mindenki zsigerből támad.

Schmuck Andor: Abban a társadalomban, ahol nem jó öregnek lenni, ott fiatalnak sem jó. Fotó: Facebook/Schmuck Andor

A baloldal bukott a választáson, de a Megoldás Mozgalom sem jutott sokra. Nem érezte furcsán magát, mikor a több tízezer nyugdíjas taggal rendelkező Tisztelet Társaságát beállította a virtuális Peep Show-ból meggazdagodó Gyattyán György pártja mögé?

Nem titok, több párttal is felvettük a kapcsolatot. Szerettem volna ugyanis egy olyan hangszórót, amely ráerősít a nyugdíjasok problémájára. Mivel a Megoldás Mozgalom nyitott volt, őket támogattuk.

Hány pártnak kínálta már fel korábban a Tisztelet Társaságát?

Korábban csak a Dávid Ibolya-vezette MDF-el volt hasonló kapcsolatunk. A Tisztelet Társasága 142 ezer nyugdíjasunk életminőségén próbál segíteni. Azt tudta például, hogy Angliában többen halnak meg évente a magány érzése miatt, mint az alkoholtól?

Nem.

Ezért szervezünk programokat számukra és megpróbáljuk mindenben segíteni őket. Az elmúlt években 11 ezer, úgymond segítő vásárlást csináltunk. A nyugdíjasházakba is járunk, én például azért végeztem el a covid ideje alatt a szociális szakápoló képzést, hogy ha ott vagyok, ne csak beszélgessek, hanem konkrétan segítsek a fürdésben, átöltözésben, mindenben. Ne felejtse, abban a társadalomban ahol nem jó öregnek lenni, ott fiatalnak sem jó...

Most komoly ember benyomását kelti, ehhez képest miért van az, hogy rendszeresen bulvárműsorokban szerepel és a magánéletét kitárja a világ elé?

Pedig rém egyszerű.

Ezek a médiaszereplések növelik az ismertségemet,

ami jól jön, ha mondjuk felhívok egy céget, hogy ugyan már, adna e ezer zacskó csipszet a következő rendezvényünkre.

De nem azért vált el kétszer, hogy benne legyen a bulvárban?

Természetesen nem. A válás egyfajta kudarc, de én abban hiszek, amit Néri Szent Fülöp képvisel. Ő olyan templomot épített a középkori Rómában, amelyen nem volt ajtó. Azt vallotta ugyanis, hogy aki kilép Isten házából, az ne csukja be maga mögött az ajtót. Én is ezt vallom a párkapcsolataimban, kifejezetten jó a viszonyom a volt feleségeimmel.

Most van partnere?

Nincs.  

A bulvárt már értem, de ott van Krúbi, a szókimondó rapper, aki még egy számot is írt önről. Csak a szalonképesebb sorokat idézem: „Nagy a pocak, kicsi az agy, politikusként súlytalan vagy.” „Van okod félni, ó Schmuck Andi, te dagadt rém, ki fogsz pukkadni.” Ehhez képest már több Krúbi-koncerten is ott volt és mosolyogva hallgatta, hogy a színpadról gyalázzák.

Biztos ismeri azt a mondást, hogy akinek humora van…

Ismerem, persze, de erre miért van szüksége?

Pedig már érthetné. Lehetőséget teremt arra, hogy a 25 év alatti korosztály is megismerjen.  

Schmuck Andor és Horn Gyula. Fotó: Facebook/Schmuck Andor

Ami viszont mindenképpen az ön javára írható – a Facebook-oldalán láttam –, hogy minden hónap 28-án kimegy a temetőbe egy bizonyos Pánczél Zoltán sírjához. Ki volt ő önnek?

Zoltán a temesvári egyetem rektora volt, tiszteletbeli temesvári konzul. Jó barátom volt, csupán 54 évesen halt meg. Valamiért félt a haláltól és egyszer azt mondta nekem, ha meghalok, minden hónapban gyere ki hozzám a temetőbe és énekeld el a My Way-t. Eddig 114-szer voltam nála…

Nem titok, nagy tisztelője Horn Gyulának. Mit mondana az egykori miniszterelnök, ha látná, hogyan alakult a világ sorsa?

A fejét csóválná. S itt visszatérek a vitakultúrához. Horn Gyula soha, senkit nem alázott meg, senkit sem szégyenített meg nyilvánosan. Ma semmi másról nem szólnak a parlamenti felszólalások, mint a másik fél sárba tiprásáról. Közben pedig az euró négyszáz forint felett van…    

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kun Béla
2022. július 31. 13:12
Elment dolgozni a bányába ! Vicc volt , láttál már valaha is egy smuckot dolgozni ?
Coollog
2022. július 31. 10:21
Ki az a Schmuck Andor? :)
tailor
2022. július 31. 09:56
nősül .... vagy válik ...... szóval köröz ......
retyezáti remete
2022. július 31. 09:22
Azért tud normálisakat mondani, mert nincs funkcióban, nem kell elszámolnia senki felé, így megengedheti magának ezt a luxust (igazságot).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!