Mindenszentek, halottak napja – mit ünneplünk pontosan?
Mindenszentek ünnepének több mint ezeréves hagyománya van, a halottak napja csak évszázadokkal később került be a jeles napok közé.
Megisszuk a hegynek levét!
Írta: Muray Gábor
Nem először, de nem is utoljára írom le, hogy szerintem a Szent György-hegy a világ közepe. Persze semmi bajom azokkal, akik a déli part plattensík vidékin vannak honn, mindenesetre nem kevesen érezzük azt a Lengyel-kápolnától rövid sétaútnyira csordogáló oroszlános kútnál, hogy a Szent György-hegyi idill a hiánytalanság maga.
Gilvesy Róbert mesélte egyszer éppen itt, a kút mellett fekvő birtokán, hogy amikor Kanadában született harmadgenerációs magyarként először járt a hegyen, az első pillanatban egészen különleges egyensúlyt érzett itt. Később, már birtokgazdaként meglátogatta Bachan Gjavali, egy neves nepáli organikus teáskert alapító tulajdonosa, bámult a tájra, és csak annyit mondott Gilvesynek: „Valami jót kellett tenned az előző életedben, hogy most itt élhess”. És Gilvesy javarészt idefent él, mert – azt mondja –
Mondjuk a hétvégén ötödik alkalommal bekövetkező Szent György-hegy hajnalig nem éppen a nyugalmi állapotról szól – inkább a vita illuminativáról, vagyis annak csoportos megéléséről –, a Szent György-hegyi kisfesztivál arra mindenképpen jó, hogy egy hétvégébe sűrítve ismerkedjen meg a helyi pincék teraszáról nyíló panorámával az, aki nyitott az ilyesféle vulkáni romantikára.
Június 11-én majdnem 20 helyszínen lehet ismerkedni a hegy levével, olyan pincék is megnyitnak majd, amelyek csak egészen ritkán fogadnak vendégeket, és amellett, hogy szinte minden helyszínen lesz zene, piknik és minőségi gasztró, a nyitottabbak résztvehetnek azokon a szervezett, geológiai-kultúrtörténeti túrákon is, amelyek a Lengyel-kápolnától indulnak.
Pénteken több borászat is készül kis létszámú kóstolókkal, személyes tapasztalat, hogy ezen a napon lehet igazán odafigyelve kóstolni, és beszélgetni a borászokkal úgy a terroirról és a tájfajtákról, mint Sárkányölő Szent György szellemi hagyatékáról. A szombaton délután ténylegesen induló „Hajnalig” igazi szezonnyitó esemény, amit érdemes kora reggeli balatoni csobbanással zárni.
Privát tipp: aki nem nagyon vándorolna, csak ülne szépen egy árnyas helyen a rizlingjével,
aki pedig egy jót beszélgetne szokatlan témákról, sárkányokról és a hegy spiritualitásáról, szánjon időt a tősgyökeres Szabó Tündére a Bajnóczi Pincében, nem fogja megbánni. Ha pedig az a kérdés, hogy miért dönt úgy egy sikeres vívó, hogy borász lesz a hegyen, Földi Bálintot kell keresni a Pláne Badacsony Borterasz pop-up helyszínén.
A 2022-es eseményen résztvevő pincészetek:
Szászi Birtok, Hóbor Pince, Hoffmann Pince, Tarányi 1780, Gilvesy Winery (borpont) és Gilvesy B-Üzem, Napvirág Pince, Boksay Pince, Napsárkán Pince (Bajnóczy Pince), Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint, Nyári Pince, Molnár Családi Pince, Killer Pince, 2HA Szőlőbirtok, Kiss Pince, Horváth Pince, Borbolt a völgyben, Zöldülő terasz.