Szent György-hegy hajnalig, ötödször

2022. június 08. 18:38

Megisszuk a hegynek levét!

2022. június 08. 18:38
null

Írta: Muray Gábor

 

Nem először, de nem is utoljára írom le, hogy szerintem a Szent György-hegy a világ közepe. Persze semmi bajom azokkal, akik a déli part plattensík vidékin vannak honn, mindenesetre nem kevesen érezzük azt a Lengyel-kápolnától rövid sétaútnyira csordogáló oroszlános kútnál, hogy a Szent György-hegyi idill a hiánytalanság maga.

Gilvesy Róbert mesélte egyszer éppen itt, a kút mellett fekvő birtokán, hogy amikor Kanadában született harmadgenerációs magyarként először járt a hegyen, az első pillanatban egészen különleges egyensúlyt érzett itt. Később, már birtokgazdaként meglátogatta Bachan Gjavali, egy neves nepáli organikus teáskert alapító tulajdonosa, bámult a tájra, és csak annyit mondott Gilvesynek: „Valami jót kellett tenned az előző életedben, hogy most itt élhess”. És Gilvesy javarészt idefent él, mert – azt mondja –

ezen a helyen az ember nyugalmi állapotba kerül.

Mondjuk a hétvégén ötödik alkalommal bekövetkező Szent György-hegy hajnalig nem éppen a nyugalmi állapotról szól – inkább a vita illuminativáról, vagyis annak csoportos megéléséről –, a Szent György-hegyi kisfesztivál arra mindenképpen jó, hogy egy hétvégébe sűrítve ismerkedjen meg a helyi pincék teraszáról nyíló panorámával az, aki nyitott az ilyesféle vulkáni romantikára.

Június 11-én majdnem 20 helyszínen lehet ismerkedni a hegy levével, olyan pincék is megnyitnak majd, amelyek csak egészen ritkán fogadnak vendégeket, és amellett, hogy szinte minden helyszínen lesz zene, piknik és minőségi gasztró, a nyitottabbak résztvehetnek azokon a szervezett, geológiai-kultúrtörténeti túrákon is, amelyek a Lengyel-kápolnától indulnak. 

Pénteken több borászat is készül kis létszámú kóstolókkal, személyes tapasztalat, hogy ezen a napon lehet igazán odafigyelve kóstolni, és beszélgetni a borászokkal úgy a terroirról és a tájfajtákról, mint Sárkányölő Szent György szellemi hagyatékáról. A szombaton délután ténylegesen induló „Hajnalig” igazi szezonnyitó esemény, amit érdemes kora reggeli balatoni csobbanással zárni.

Privát tipp: aki nem nagyon vándorolna, csak ülne szépen egy árnyas helyen a rizlingjével,

az üljön Szászi Endre nagy diófája alá, vagy keresse meg egészen fent Nyári Ödön lugasát,

aki pedig egy jót beszélgetne szokatlan témákról, sárkányokról és a hegy spiritualitásáról, szánjon időt a tősgyökeres Szabó Tündére a Bajnóczi Pincében, nem fogja megbánni. Ha pedig az a kérdés, hogy miért dönt úgy egy sikeres vívó, hogy borász lesz a hegyen, Földi Bálintot kell keresni a Pláne Badacsony Borterasz pop-up helyszínén. 



A 2022-es eseményen résztvevő pincészetek: 

Szászi Birtok, Hóbor Pince, Hoffmann Pince, Tarányi 1780, Gilvesy Winery (borpont) és Gilvesy B-Üzem, Napvirág Pince, Boksay Pince, Napsárkán Pince (Bajnóczy Pince), Pláne Badacsony borterasz X Földi Bálint, Nyári Pince, Molnár Családi Pince, Killer Pince, 2HA Szőlőbirtok, Kiss Pince, Horváth Pince, Borbolt a völgyben, Zöldülő terasz.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsíros Teri önkormányzati gépelő
2022. június 09. 08:06
Kurvajó hely, de egy cseppet túlértékelt. Ilyen, kacsalábon forgó úgynevezett présházakat máshol nem látni, az viszont biztos.
útonjáró
2022. június 08. 21:10
"De pocsék fénykép!" b+ fikamatyi..., neked a szar is keserű... :)))
Akitlosz
2022. június 08. 19:32
De pocsék fénykép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!