Egy kisrepülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit

2022. június 08. 22:31

A litván felségjelzésű, azonosítatlan kisrepülő Szlovákia felől érkezett.

2022. június 08. 22:31
null

Szerdán a délutáni órákban a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja egy litván felségjelzésű, Szlovákiából Románia felé tartó kisrepülő miatt elrendelte a légvédelmi készültséget ellátó magyar vadászgépek felszállását – tájékoztatta a Honvédelmi Minisztérium az MTI-t.

A kisgép Hajdúszoboszló térségében – üzemanyag töltési céllal – leszállt, azonban nem sokkal később újra felszállt.

A készültségi géppár egészen addig kísérte a kisrepülőt, amíg Románia légterében a NATO által riasztott amerikai vadászgép a feladatot át nem vette. A Gripenek ezt követően visszatértek a kecskeméti bázisra – írták a közleményben.

A kisrepülő érintette a bolgár légteret is

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a kisrepülő nem tanúsított veszélyes, vagy ellenséges magatartást, de továbbra sem válaszolt az elfogására küldött harci repülők nemzetközileg használt rádió- és vizuális jelzéseire. A gép Karánsebes - Szörvényvár felé folytatta útját, 19 óra körül két percig a szerb légteret is érintette, majd átrepült Bulgáriába. Időközben a két amerikai vadászgép visszatért a fetesti-i légitámaszpontra, a célpont követését pedig két román F-16-os vette át.

A  MAPN közlése szerint a bolgár hatóságok szerda este azon a területen kezdtek földi vizsgálatot, ahol utoljára észlelték a radarok az azonosítatlan repülőt.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dave
2022. június 09. 08:44
Jól mutatja az eu légterének védelmét, hogy valaki csak úgy grasszálhat országról-országra egy kisgéppel. Várjatok! Lehet, hogy ez a jövő? Mindig azt mondták, hogy repülő autókkal fogunk közlekedni, mint a scifikben.
Esvány
2022. június 09. 07:13
"A kisgép Hajdúszoboszló térségében – üzemanyag töltési céllal – leszállt, azonban nem sokkal később újra felszállt." A légvédelem, a repterek meg a rendőrség miért nincsenek beszélő viszonyban?
galahad
2022. június 09. 00:21
Az addig oké, hogy a Gripenek nem lövöldözik le a picsába az ilyeneket, de mi az, hogy leszállt Hajdúszoboszlón és simán tankolhatott anélkül, hogy pár szigorú tekintetű közeg kellemetlen kérdéseket tett volna fel neki?
pandalala
2022. június 08. 23:59
és mit hozott? békét?? :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!