Extraprofitadó vagy mi a bánat – így szakértett Gyurcsány korábbi államtitkára az ATV-ben

2022. június 28. 06:42

Gyurcsány embere most éppen áfacsökkentést követel, de amikor kormányoztak, kétszer emelték az áfát.

2022. június 28. 06:42
null

Az Orbán-kormány elhibázott politikája miatt van drágulás Magyarországon a DK frakcióvezető-helyettese szerint. Arató Gergely hétfő este az ATV-ben arról beszélt, hogy nem a háború miatt van infláció, hanem Orbánék miatt.

Orbán a hibás a magas infláció miatt

A politikus szerint Orbán hibás gazdaságpolitikát visz, amikor kiveti az extraprofitadót, amit szerinte a nagy cégek át fognak hárítani a lakosságra.

Gyurcsány volt államtitkára szerint a magas inflációra az lenne a megoldás, ha az alapvető élelmiszerek áfáját lecsökkentenék, hiszen most Európa legmagasabb áfájáról beszélünk. Arató megfeledkezik róla, de

az alapvető élelmiszerek után már most sem az általános 27 százalékos adókulcs szerint adózunk,

hiszen 5 százalékos az áfája például a tejnek, a tojásnak, a halnak, a házi sertéshúsnak, a napilapoknak és egyéb cikkeknek (lásd bővebben: áfatörvény 3. számú melléklet). 

Ígértek már áfacsökkentést Gyurcsányék, emelés lett belőle

Gyurcsány csapatának egyébként megvan a maga története az áfacsökkentésekkel kapcsolatban. Emlékezetes, amikor legutóbb, 2006-ban nagy áfacsökkentési kampányt vittek, akkor pár hónappal a parlamenti választást követően drasztikusan megemelték az áfát. 2006 januárjában, a parlamenti választásokra készülve Gyurcsány a választási hajrában leszögezte, „nem lesz itt kérem szépen semmiféle áfaemelés ősszel”, majd, akkor még sokak meglepetésére, 2006 júniusában már áfaemelést jelentett be a szocialista kormány. 2006 szeptemberében a 15 százalékos áfakulcsot 20 százalékra emelték meg. 2009 januárjától az akkor már 20 százalékos áfakulcs további 25 százalék nőtt. Kivételt a kenyér- és a tejféleségek jelentettek, azoknál „kedvezményes”, 18 százalékos áfát szabtak meg. 

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját végül nem Gyurcsányék, hanem a Fidesz–KDNP-kormány csökkentette, ráadásul egy többéves program keretei között. 2014 és 2018 között 5 százalékos besorolást kapott az alapvető élelmiszerek közül a sertés- és a baromfiús, a tojás, a tej és a halhús. Az áfacsökkentési programban a kormányzat folyamatos piaci elemzéseket hajtott végre, az adócsökkentés egyik legfőbb érve pedig az volt, hogy megszűnjön az alapvető élelmiszerek piacán addigra hatalmas növő feketekereskedelem. Ez pedig éppen azért alakult ki, mert a balliberális kormányok korábban magasra emelték az élelmiszerek forgalmi adóját.

Fontos megjegyezni, hogy ellenzékben a baloldal általában nemmel szavaz a kormány adócsökkentő intézkedéseire. A most 5 százalékos élelmiszeráfát ígérő baloldal nem szavazta meg az elmúlt években az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését sem.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PTYA
2022. június 28. 10:45
"Ebben a számban sem áll sajnos rosszul az ország” - mondta a DK politikusa a koronavírusban elhunytak lakosságarányáról" Arató elvtársról ennyit
Gullwing
2022. június 28. 08:36
Ostoba szarkupac, hazaáruló vénával.
pot_ember
2022. június 28. 08:08
Tudja valaki ez az ember miért nem került börtönbe Zuschlag János barátjával?
AnyádSeSzeret
2022. június 28. 07:50
Tipikus buta ember ez is, pofázik mert kell, de azt meg azonnal meg lehet cáfolni a tényekkel. Ki hisz még ezeknek? Ja, hogy annyi a logika minden mondandójuk mögött, hogy O1G? Látszik, hogy sokra is mennek ezzel a logikával :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!