A baloldal többször megemelte, most azt ígéri, csökkentené az élelmiszerek áfáját

2022. január 13. 11:19

Az a baloldal ígér áfacsökkentést, amelyik kormányon előbb 20, majd 25 százalékra emelte az élelmiszerek forgalmi adóját.

2022. január 13. 11:19
null

Mint arról a Mandiner beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a közösségi médiában jelentette be, hogy a nemzetközi térben tapasztalható drágulás megakadályozásáért a magyar kormány hat élelmiszernél árstopot vezet be. A baloldal azonnal reagált a kormányzat döntésére, s közölte: ha megnyerik az áprilisi választásokat, 5 százalékban maximálják az alapvető élelmiszerek áfáját.

Hatástalan ötlettel rukkolt elő a baloldal

Az utóbbi időszak legálságosabb ígéretével rukkolt elő tegnap a baloldal”fogalmaz csütörtöki írásában a Mediaworks-Hírcentrum. A portál felidézi: 

az alapvető élelmiszerek áfáját még korábban éppen Gyurcsányék emelték az egekbe

– emlékeztet a portál. „Arra pedig nemmel szavaztak, amikor az elmúlt években a Fidesz–KDNP-kormány öt százalékra csökkentette a tej, a tojás, a hal-, a baromfi- és a sertéshús adóját” – teszik hozzá.

Már most 5 százalék a forgalmi adó

Mielőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 12 százalék áfa terhelte az élelmiszereket. A mérték 2004-ben 15 százalékra kúszott fel, ám nem sokáig maradt annyi. A balliberális koalíció 2006 tavaszán választ nyert, a módszerekről a baloldal akkori – és mostani – vezére, Gyurcsány Ferenc vallott Balatonőszödön – idézi fel a portál. Mint fogalmaz:

a Gyurcsány-kormány 2006 szeptemberében megszorítócsomagot fogadtatott el a törvényhozással, amely 20 százalékra emelte az élelmiszerek forgalmi adóját. Bajnai Gordon tovább emeltette, 25 százalékra srófolta fel a forgalmi adót.

Kivételt a kenyér- és a tejféleségek jelentettek, azoknál „kedvezményes”, 18 százalékos áfát szabtak meg. „Most tehát az a baloldal ígér áfacsökkentést, amelyik korábban, kormányon, folytonos áfaemeléseket hajtott végre” – húzza alá a hírcentrum.

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját a Fidesz–KDNP-kormány csökkentette

Az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját végül nem Gyurcsányék, hanem a Fidesz–KDNP-kormány csökkentette, ráadásul egy többéves program keretei között – emlékeztet a Hírcentrum. Mint írják: 2014 és 2018 között 5 százalékos besorolást kapott az alapvető élelmiszerek közül a sertés- és a baromfiús, a tojás, a tej és a halhús. Az áfacsökkentési programban a kormányzat folyamatos piaci elemzéseket hajtott végre, az adócsökkentés egyik legfőbb érve pedig az volt, hogy megszűnjön az alapvető élelmiszerek piacán addigra hatalmas növő feketekereskedelem. „Ez pedig éppen azért alakult ki, mert a balliberális kormányok korábban magasra emelték az élelmiszerek forgalmi adóját” – teszik hozzá.

Fontos megjegyezni, hogy ellenzékben a baloldal általában nemmel szavaz a kormány adócsökkentő intézkedéseire. A most 5 százalékos élelmiszeráfát ígérő baloldal nem szavazta meg az elmúlt években az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését sem.

A baloldal ötlete megszorításokhoz vezetne 

A portál szerint „Gyurcsányék ötlete ráadásul nemigen kecsegtet sok jóval”.  Felidézik: az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közelmúltban megvizsgálta a 2015 és 2019 közötti hazai áfacsökkentések hatásait. Arra jutottak, hogy az áfacsökkentés visszaszorította az alapvető élelmiszerek piacán korábban tapasztalt feketekereskedelmet, az árakat azonban legfeljebb csak időlegesen csökkentette. A fogyasztók hosszabb távon általában semmit nem éreztek az áfacsökkentésből, a drágulás legfeljebb rövid ideig állt meg. Ellenben a költségvetést hiány érte, az áfa adja ugyanis az állami bevételek egyik legfontosabb elemét.

A baloldal azonban nem vesz tudomást a hazai tapasztalatokról és azt hangoztatja, hogy az áfacsökkentés megálltíja az árak emelkedését. Egy széles körű áfacsökkentés oda vezethet, hogy az élelmiszerek ugyan nem lesznek olcsóbbak, de a költségvetésen nagy lyuk keletkezik. A korábbi tapasztalatokból pedig pontosan tudható, hogy az ilyen hiátusokat csak lakossági megszorítással hajlandó kezelni a baloldal.

Az árak megfékezésére tehát nem az áfacsökkentés, hanem az árstop az egyetlen hatékony megoldás”

– összegez a portál.

 

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2022. január 13. 22:18
A hazai kamatokról és hatósági árakról: https://egyvilag.hu/index.shtml#PT110_kamatokhatosagiarak
nempolitizálok
2022. január 13. 20:21
Egyszerű. Növelik, de azt hazudják, hogy csökkentik. A ballibsi úgysem tud számolni, mert ha tudna, nem lenne ballibsi.
makapaka2
2022. január 13. 18:41
HAZUDNAK REGGELTŐL ESTIG FOLYAMATOSAN!
írmag
2022. január 13. 17:51
Még ekkora görényt a Föld nem hordott, mint a képen is jól látható ajtódöngető!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!