Módosul a házszabály – akár a teljes MSZP-frakció csatlakozhat Gyurcsányékhoz, ha akar

2022. június 22. 20:40

A kormánypártok által benyújtott módosítási javaslat megkönnyítené az átjárást a képviselőcsoportok között.

2022. június 22. 20:40
null

A kormánypártok ismét hozzányúlnak a házszabályhoz. Kocsis Máté, a Fidesz és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője kedd este benyújtott egy határozati javaslatot, amelyben megkönnyítenék az átjárást a frakciók között. 

A módosítással az áprilisi választáson közös országos listát állító és mandátumot szerző pártok képviselői bármely, a közös országos listán szereplő frakcióhoz csatlakozhatnak, ha a csatlakozást a képviselőcsoport elfogadja.

Az indoklás szerint a házszabály jelenlegi formájában nem minden esetben tükrözi azt a választói akaratot, amin a képviselőcsoporthoz tartozó képviselők legitimációja nyugszik.

ahova a képviselő tartozik, hanem a pártlistára, közös pártlistára, illetve egyéni választókerületben párt jelöltjére vagy közös jelöltre leadott szavazat” – fogalmaznak a részletes indoklásban. 

Szabad átjárás

Ha az Országgyűlés elfogadja a módosítást, szabad lesz az átjárás a Fidesz és a KDNP frakciója, valamint a hat, közös listát állító ellenzéki párt frakciói (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) között.

Az előzményeket ismerve valószínűleg

az MSZP-nél örülhetnek a legkevésbé a javaslatnak.

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a Fővárosi Közgyűlésben 2020 elején két volt szocialista polgármestert, Szaniszló Sándort és Kiss Lászlót átcsábítottak a DK-frakcióba, de nemrég az MSZP volt elnöke, Molnár Gyula is belépett a DK-ba.

Nyitókép: Facebook

 

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2022. június 23. 14:54
Jó döntés lesz! Az MSZP DK egyben! Könnyebb lesz a komenista maradványok ( pártok) megszűnése! Lehet vihogni,a Jobbik is megszűnik. Lesz egy normális ellenzéki koalíció, nélkülük.
fatman
2022. június 23. 01:22
Azért ez logikus döntés... Ráadásul liberalizáció... :)
AKissLaci
2022. június 23. 00:16
Szerintem ez jó ötlet. Bár - derék "parancsuralmi" rendszerek sajátjaként - én kötelezővé is tenném. A frakciók ugyebár mindig szónokolhatnak. Ha csak egy van belőlük, csak Ferigecit kell végighallgatnunk a közpénzünkért, a kibaszott pudlijait nem. Már ez is valami a negyedik kétharmad után.
Akitlosz
2022. június 23. 00:04
Még maga a javaslatot benyújtó KDNP sem akar csatlakozni a Fidesz frakcióhoz. Így ez már megint csak trollkodás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!