Bolygófüzér jelenik meg péntektől az égbolton

2022. június 17. 16:04

Legutóbb ezer éve volt erre példa.

2022. június 17. 16:04
null

„Ilyenre legutóbb 947-ben volt példa, és a 2492. áprilisáig kell várni a következőre” – mondta el Szabó Olivér Norton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló bemutató csillagásza az Inforádió műsorában pénteken.

Az együttállás másik érdekessége, hogy az öt szabad szemmel is látható bolygó pontosan olyan sorrendben lesz a Naptól kiindulva az égen, ahogyan azt a Naptól való távolságuk szerint ismert: Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz.

– hangzott el a beszélgetés során.

„A Neptunusz és az Uránusz nagyon hosszú keringési idővel megy körbe, az Uránusznak 84 év, mire megkerüli a Napot, a Neptunusznak ez 165 év, illetve a Merkúr még a problémás, mert annyira gyorsan kering a Nap körül, hogy évente csak nagyon kis időszakokban, néhány hétig lehet észre venni ezt a bolygót” – mondta el a csillagász.

A megfigyelésnél az időzítésen túl fontos a pozíció is

Ahhoz, hogy az öt fényes bolygót megpillantsuk, hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé kell fordulni. Ekkor a bolygók mind egymás mellett, egy füzérként jelennek majd meg.

Az első bolygó, a Szaturnusz már éjfélkor kel. Utolsó előtti bolygóként a Vénusz már 3.30-kor elég magasan lesz, a Merkúr azonban csak 4 óra után emelkedik megfigyelhető magasságba

– magyarázta a szakértő.

Szabó Olivér Norton arra hívta fel a figyelmet, hogy az időzítésen túl fontos a pozíció is: alacsony keleti horizontot kell keresni, hogy keleti irányban fák, magas épületek vagy hasonlók ne zavarják a kilátást, mert a Merkúr, a Vénusz és az Uránusz viszonylag alacsonyan lesz az égen.

Nyitókép: Svábhegyi Csillagvizsgáló Facebook-oldala

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2022. június 19. 10:20
A homo sapiens több mint 50 ezer éves , De nincs 1 ezer éve , hogy kiderült , hogy a " bolygó csillagok " , nem is csillagok .
A közösség tagjaként
2022. június 18. 22:43
Ez egy égi jel, és azt jelenti, hogy majd egyszer jön valaki és mond valamit, és leszarják, pedig igazat mond de akkor már késő lesz, mert már addigra nem lesz ott ahol volt, és mindenki beszarik egy percre de a világ forog majd tovább. A budipapír hiánycikk lesz évekig, de nem baj mert enni sem lesz mit, az a kevés fagyottan fog kijönni mindenkiből.
MayorAnna 03
2022. június 18. 14:49
.
mokány
2022. június 18. 00:13
Egyedül vagyunk e galaxisunkban ? Biztos , hogy egyedül .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!