Macron: Mindent meg fogunk tenni, hogy Magyarország visszavonja a globális minimumadóra vonatkozó vétóját

2022. június 25. 15:42

A francia elnök hangsúlyozta, az ügy érdekében készek elmenni az észszerűség határáig, de tovább nem.

2022. június 25. 15:42
null

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy Magyarország visszavonja a globális (társasági) minimumadóra vonatkozó vétóját” – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács péntek délután Brüsszelben befejeződött másfél napos ülése után.

Mint kiderült, a tanácskozáson szóba került az Orbán-kormány által blokkolt megállapodás sorsa is, mivel az EU soros elnöki posztját július 1-jéig betöltő Franciaország a hátralévő egy hétben mindenképpen szeretné tető alá hozni az egyezséget – számolt be a fejleményekről a Népszava.

Az Európai Unióból egyedül a magyar kormány mondott nemet a megállapodásra

Macron közölte, hogy 

készek elmenni az észszerűség határáig, de nem tovább, a kompromisszum érdekében.

Mint ismert, az OECD keretein belül 140 ország ért egyet az általános 15 százalékos minimum (társasági) adókulcs bevezetésével, ami az uniós vezetők szerint hatalmas hasznot jelentene. Az Európai Unió szeretne egységesen csatlakozni a nemzetközi megállapodáshoz, a 27 tagállam közül egyedül a magyar kormány mondott eddig erre nemet.

Bulgária nem akadályozza tovább az Észak-Macedóniával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését

Egy másik vétó „leszerelésében” azonban sikerült haladást elérni a csúcson: a bolgár parlament pénteken megszavazta, hogy az ország – bizonyos feltételek megvalósulása esetén – ne akadályozza tovább az Észak-Macedóniával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését, ami áttörést jelenthet a nyugat-balkáni bővítési folyamatban. Bulgária kétoldalú viták miatt 2019 óta gátolta Észak-Macedónia előrehaladását, és emiatt befagytak az Albániával tervezett megbeszélések is, mivel az EU a két országot együtt kezeli – idézték fel.

Szófia négy feltételhez kötötte a jóváhagyását,

amelyet Szkopje továbbra is elutasíthat. Mark Rutte holland kormányfő sajtótájékoztatóján mindenesetre optimistán nyilatkozott, szerinte akár a jövő héten is megszülethet a megállapodás, amelyre a soros francia EU elnökség tett javaslatot – tette hozzá a portál.

Nyitóképen európai vezetők a brüsszeli EU-csúcson. Fotó: DURSUN AYDEMIR / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 298 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus
2022. június 26. 17:06
..egy tolvaj? ne hozzon semmit. nem vagyok orgazda :)
falcatus
2022. június 26. 14:58
kimondottan okos és célszerú. A fogyasztást adóztatja és nem a termelést/beruházást. Egyszerű, mint a faék. Csak nem az olyan egyszerűen gondolkodóknak, mint a faék. Ezt még a 2,7millió nyugger is tisztán látja.
Amanda51
2022. június 26. 12:36
Meg van egy heted, h elintezd az atutalasokat, mindet, eurocentre, minden eljarast megszuntetni ellenunk, kedveskedo hangon targyalni. Utana elgondolkodunk, ujratervezunk.
pipa89
2022. június 26. 11:38
Megmondtam, hogy Macron egy beépített szupranacionalista tégla az európai tákolmányban! Rábízták a globáladó tető alá hozatalát, ami semmi egyebet nem szolgál, minthogy a kelet-európai gazdaságok alá vágjanak és a jenki cégek hazamenjenek adózni. Elmegy az egész Nyugat oda, ahová gonfolom! Mi visszük át a szerelmet a túlsó partra nektek, de közben lőttök minket és torpedóztok! Hülye Nyugat! Bölcs Kelet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!