Soproni a Transzparensről: Szélsőjobberek, akik összemossák a független médiát a propagandával

2022. május 12. 13:03

A momentumos politikus olyan állításokat tett az alapítványról, amelyekről korábban a bíróság kimondta, hogy valótlanok.

2022. május 12. 13:03
null

A Médiafigyelő Delegáció vezetője az Indexnek azt nyilatkozta a választás előtti napokban, hogy „békésnek Tűnik a választási légkör”. A cikkre Terézváros momentumos polgármestere, Soproni Tamás kommentben reagált, amelyben felháborodását és egyet nem értését fejezte ki a leírtakkal kapcsolatban. A hozzászólásában egy olyan cikk tartalmi elemeire alapozva fogalmazott meg állításokat, amelyről korábban a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, hogy hazugság. 

A Transzparens Újságírásért Alapítvány március elején publikált elemzést, amelyben rámutatott arra, hogy Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető külföldi szakemberek miként vesznek részt Bajnai Gordon médiához köthető projektjében. A Gyurcsány Ferenc köre által fémjelzett hálózatot a Mandineren is részletesen ismertettük. A választások előtt azonban tovább ment az elemzéseknél az alapítvány, olyan külföldi független médiaszakembereket hívtak a szervezet részéről Magyarországra, akik a választási időszak alatt hivatalos választási megfigyelőként vizsgálták ezeket a részben külföldről irányított médiafolyamatokat. Ez volt a Transzparens eddigi legkomolyabb nemzetközi projektje, amelyet több hónapos felkészülés előzött meg. A Választási Médiafigyelő Delegációban részt vett Claude Chollett, az Observatoire du journalisme szervezet elnöke is.

Claude Chollet az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy bár a nemzetközi média azt sugallja, hogy Orbán Viktor diktátorként uralja a magyar média 90 százalékát, ennek ellenére a valóságban teljesen más a helyzet.

„Általánosságban azt mondhatom, hogy eddigi tapasztalataink szerint békésnek tűnik a választási légkör. Mindenkinek a plakátjait látom az utcákon, és nincsenek jelentős tüntetések vagy rendőri jelenlét. A média helyzetével kapcsolatban az a benyomásom, hogy önöknél nagyon más a helyzet, mint nálunk Franciaországban, ahol az újságírók 80 százaléka liberális. Úgy tűnik számomra, hogy önöknél kiegyensúlyozottabb a helyzet. Pedig a nemzetközi média ennek az ellenkezőjét sugallja. Nemrég olvastam például a Le Monde-ban, hogy feltehetőleg a kormányoldal fog nyerni a magyar választásokon, de csak azért, mert Orbán Viktor elcsalja a választásokat a masszív propagandájával. Én viszont ennek az ellenkezőjét tapasztalom” – vélekedett Claude Chollet egy nappal a választások előtt és hozzátette, hogy az a benyomása, hogy a média Magyarországon fele-fele arányban oszlik meg.

„A nyomtatott újságok talán inkább a kormányoldalhoz húznak, viszont az online portálok esetében fordított a helyzet. Az állami televíziók inkább a kormányoldalt segítik, de az RTL Klub, ami a legnagyobb magántévé, inkább az ellenzékhez húz, még ha nem is ismeri ezt el” – fogalmazott.

Az Index interjúja azonban nem tetszett mindenkinek. A Transzparens által megosztott cikk alá Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármestere felháborodott kommentben fejtette ki véleményét.

„Ej, de jól hangzik ez az Observatoire du Journalisme. Mintha valami objektív, független szervezet lenne. Kár, hogy egy szélsőjobber expolitikus, teoretikus alapította, és azóta is hűen szolgálja a célját: összemosni a valóban független médiát a propagandával” – kezdte okfejtését Soproni.

Korábban már elítélte a bíróság a szélsőjobboldalizást

A polgármester kijelentései Bőtös Botond Átlátszón leírt meglátásaival csengenek össze. Az újságíró az alábbi kijelentéseket tette:

  • az ojim.hu a francia szélsőjobboldal kelet-európai projektje;
  • a francia szélsőjobbról több cikket író David Doucet újságíró elemzésében megállapította, a franciaországi szélsőjobb első kelet-európai terjeszkedésének számít a Magyarországon létrehozott ojim.hu társszervezet a médiában;
  • az általuk „a francia szélsőjobb egyik kulcsfigurájának” címkézett Jean-Yves Le Gallou, valamint az egykori Identitárius Blokk vezetője, Philippe Milliau részt vett az ojim.fr elindításában;
  • az ojim.hu-nak külföldi tulajdonosa van és Claude Chollet volt az ojim.hu egyik tulajdonosa.

Bőtöst 2021 szeptemberében jogerősen, másodfokon is elítélte a bíróság ezen kijelentései miatt.

Az ítélet után Bőtös folytatta az álhíreket tartalmazó cikkének terjesztését, mivel szerinte a bíróság csupán elírások miatt ítélte el, a fő tartalmi állítások azonban igazak. Ezt a véleményét a bíróság cáfolta meg, mivel egy újabb ítélet kimondta, hogy Bőtös azon tartalmi állítása sem bizonyult valósnak, miszerint a Transzparens egy szélsőjobboldali projekt.

Ennek fényében Soproni kijelentése – miszerint egy „szélsőjobber expolitikus, teoretikus alapította” a Transzparens Újságírásért Alapítványt – nem igaz a Fővárosi Ítélőtábla szerint. Terézváros momentumos polgármestere tehát olyan hírt terjeszt, melyről jogerősen bebizonyosodott, hogy nem igaz.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jaja
2022. május 13. 12:41
Ez a hülye is beleugat mindenbe!
VeJoLa
2022. május 13. 10:18
Tamcsi! Visszább kéne venni ebből a jobber propagandázásból! A szabadságunk, a szuverenitásunk a mi ügyünk, a mi érdekünk, nem a zöld internacionáléé! Nyugaton a mainsterem média DS kézivezérlete után, az USA "igazságminisztere", Nina Jankowicz, már a Twitter üzenetek tartalmát is felügyelné, és "helyesbítené"! - Nem akarom, hogy az EU USA-gyarmat legyen!
Rocktoberi
2022. május 12. 15:43
Soproni egyszer mondott igazat. Amikor elnevezte a moslékkoalíciót.
zakar zoltán béla
2022. május 12. 15:30
roncs
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!