Orbán Viktor: Magyarország számára jó megoldás, ha az embargó nem vonatkozik a csővezetéken érkező orosz kőolajra

2022. május 30. 16:10

„Egyelőre nincs alku az olajembargóról” – üzente a magyar kormányfő.

2022. május 30. 16:10
null

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyilatkozott az EU csúcsról, és azt mondta, hogy meglátása szerint nem állnak jól a dolgok az olajembargó tekintetében – számol be a Reuters. Az Európai Tanácsban a tagállamok vezetői jelenleg is egyeztetnek a hatodik szankciós csomagról.

Megérkezésükkor a vezetők közölték, hogy a hetek óta tartó alkudozás nem járt eredménnyel, bár bíznak abban, hogy a jövőben megállapodásra jutnak.  Orbán Viktor magyar miniszterelnök is nyilatkozott az EU-csúcsról, és azt mondta, hogy meglátása szerint nem állnak jól a dolgok az olajembargó tekintetében. A kormányfő szerint ennél a forgatókönyvnél is további garanciákra lenne szükség. Orbán Viktor kijelentette, hogy egyelőre semmilyen megegyezés nem született, és úgy fogalmazott az ülés előtt, hogy:

Nehéz helyzetben vagyunk a Bizottság felelőtlen magatartása miatt

– idézi a kormányfőt a Reuters.

„Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve hétfőn.

Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig. 

Kijelentette: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba. Ennek azért is lehet relevanciája, mert az ukránok napok óta burkoltak fenyegetnek, hogy valami történhet a Barátság-vezetékkel (lásd keretes írásunkat).

Abban az esetben, ha a csővezetéken keresztül érkező orosz olajjal történik valami – ahogy erről egyébként az ukránok és mások már beszéltek –, akkor jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba – ez a garancia, ami nekünk kell.

– fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor nyilatkozatot megtekintheti itt:

Kapcsolódó

„Valami történhet vele” – az olajvezetékkel fenyegetik Magyarországot az ukrán kormányból

„Ukrajnának van egy erős ütőkártyája: a Barátság kőolajvezeték” – üzente az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója, korábbi külügyminiszter-helyettes. Bővebben...

(Reuters, MTI)

Nyitókép: John Thys / AFP

 

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. május 31. 06:29
Szerintem Magyarország számára az egész embargó rossz. Csak xólók, hogy megint át fognak verni bennünket.
masikhozzaszolo
2022. május 30. 20:12
Olvasom, hogy a MOL az orosz olajat ne adhassa tovább, és a szankció a végtermékre vonatkozzon. Ja. A végtermék. Timmermans, Ursula, Rutte, Tusk, Weber...
bagira
2022. május 30. 20:11
Brüsszel kizsákmányolás céljából alkalmazza a kettős mércét a csővezetékes olcsó olajat kapó országok gazdasági előnyt nem élvezhetnek , gazdasági előny csak az eut alapító tőkés országok kaphatnak.
Mr.Falafel
2022. május 30. 20:02
A brüsszeli garanciákról az jut az eszembe, hogy kb olyan, mintha a bírónő a többszörös különös visszaeső tolvajnak azt mondaná, enyhe ítéletet kap, ha megígéri, hogy többet nem fog lopni. A brüsszeliták hitvány népség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!