Uniós szóvivő: A kémszoftverek használatával történő visszaélések kivizsgálása nemzeti hatáskör

2022. április 20. 16:33

A szóvivő azt is kiemelte, hogy az uniós tagállamokban szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának felügyelete.      

2022. április 20. 16:33
null

A kémszoftverek használatával történő esetleges visszaélések kivizsgálása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok hatásköre – nyilatkozta Johannes Bahrke, az Európai Bizottság szóvivője a testület sajtótájékoztatóján.

Bahrke, arra az újságírói kérdésre válaszolva, vajon a bizottság tisztában van-e azzal, hogy egy görög újságírót a Predator nevű kémprogrammal figyeltek meg, elmondta: a testület ismeri a megfigyelésekről szóló jelentéseket és követi az ezekkel kapcsolatos fejleményeket. De hangsúlyozta:

nekik kell ellenőrizniük a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységét, annak biztosítása érdekében, hogy azok teljes mértékben tiszteletben tartsák az alapvető jogokat, az adatvédelmet, az újságírók, politikusok biztonságát, és a véleménynyilvánítás szabadságát”.    

„Hadd hangsúlyozzam, hogy az ilyen ügyek feltárása teljes mértékben az egyes uniós tagállamok feladata. Elvárjuk, hogy a tagországok hatóságai vizsgálják ki az ezzel kapcsolatos állításokat” – szögezte le. Majd kiemelte, hogy az uniós tagállamokban szükséges a nemzetbiztonsági szolgálatok munkájának felügyelete.      

Kedden az Európai Parlament a Pegasus nevű kémszoftver használatát kivizsgálni hivatott különbizottsága sajtótájékoztatóján a testület tagjai többek között azt hangsúlyozták, hogy az uniós parlament elnökségének, a tagországok kormányait tömörítő Tanácsnak, továbbá az Európai Bizottságnak is szerepet kell vállalnia az állítólagos visszaélések felderítésében.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2022. április 20. 18:53
Háború van a szomszédban! Nem érdekes mit hadoválnak az euban. Biztosítsuk az energiellátásunkat. Amíg nem utalják ami jár, tartsunk be nekik ahol csak tudunk. Pl. :.. szállítsuk az osztrák határra a migránsokat. De akad még több lehetőség is.
Istók3
2022. április 20. 18:32
Kivéve, ha a magyar hatóságok használnak ilyet. Akkor Transparency, meg Helsinki, meg jogállamisági eljárás.
MZXX
2022. április 20. 17:40
Nem szükséges semmilyen EU-s felügyelet a tagállamok titkosszolgálatai felett. Erre az EU-ra semmit sem szabad rábízni. Merkel és az EU vezetőinek Usa általi lehallgatása miatt az Usa számon lett kérve? Ja, hogy a gazdit nem szabad és nem számonkérni.
Takagi
2022. április 20. 17:38
Jaj, hagyjuk már az EU-s hófehérkéket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!