Amit jól csinált az ellenzék a kampányban, azt nagyrészt a civilektől tanulta

2022. április 18. 17:27

A Fidesz ellenzéke végre kibillent a holtpontról és ez nem kis részben a progresszív civil szervezeteknek és aktivistáknak köszönhető. Interjú.

2022. április 18. 17:27
null
Udvarhelyi Tessza

Másfél hónappal ezelőtt volt a Közélet Iskolájának egy képzése civil szervezetek számára Mi lesz velünk a választások után - forgatókönyv-tervezés címmel. Mi volt a forgatókönyv kétharmados Fidesz-KDNP győzelem esetére?

A képzésen a forgatókönyv-tervezés módszertanát adtuk át a szervezeteknek, hogy ők maguk tudják megtervezni a céljaikhoz vezető utat a különböző választási kimenetek esetén. Mit tesznek, ha az ellenzék nagyon nyer, mit, ha kicsit, és nincs mozgástere, esetleg a Fidesz kétharmaddal győz és szociális fordulatot vesz, vagy éppenséggel még inkább autoriter politikát folytat. A Fidesz kétharmad esetére mi azt jelöltük ki feladatnak, hogy segítsünk a kiégett aktivistáknak visszanyerni a lelki erejüket, kapcsolódást segítő képzésekkel megakadályozni az elszigetelődésüket. Hangsúlyt kell fektetnünk az olyan ismeretek átadására, amelyek segítenek az ellenséges környezetben túlélni és tovább építkezni: például mit tegyünk, ha a média kereszttüzébe kerül a szervezetünk, vagy ha beperelnek, esetleg a rendőrség zaklat. És sokkal többet kell foglalkoznunk a rendszerváltások politikai természetével. Sokkal többet kell tanulnunk arról, hogyan bontható le egy nagy társadalmi támogatottságú félautoriter rezsim, hogy a képzéseinket a Közélet Iskolájában ebbe az irányba fejleszthessük.

Talán soha nem volt ennyire erős a civil politikai aktivitás Magyarországon, mint az elmúlt négy évben és azon belül is a legutóbbi kampányidőszakban. Szerveződtek, kampányoltak, szavazatot számláltak, a szavazás tisztasága felett őrködtek korábban a közügyekkel csak passzívan foglalkozó állampolgárok. Hogy lehet meggyőzni őket arról, hogy mindez nem volt hiábavaló?

 Amikor 2018 januárjában először jöttünk össze a Közélet Iskolájában arról beszélgetni, hogy mi közünk a választáshoz, mindannyian fogalmatlanok voltunk a témával kapcsolatban, mert a magyar civil szervezetek hagyományosan elszigetelődtek a politikától. Azóta folyamatosan tartottunk képzéseket, konferenciákat, nyári egyetemeket a választások és a civil szervezetek, önszerveződő közösségek témájában, és egyre nagyobb volt az érdeklődés. A környezetvédelemmel, lakhatással, helyi ügyekkel foglalkozó, főleg progresszív civilek körében megnőtt a hajlandóság és az aktivitás is, hogy beleszóljanak a kampányokba. Volt olyan képzés az előválasztás idején, mikor a közösségi kampányolásról oktattunk 60 résztvevő előtt.

Bár nehéz ezt az április 3-i eredmények után kimondani, tény, hogy a Fidesz ellenzéke végre kibillent a holtpontról és ez nem kis részben a progresszív civil szervezeteknek és aktivistáknak köszönhető. Iszonyú erősen tolták a pártokat az összefogás, a közösségi kampányolás, az előválasztás irányába. Az, hogy az ellenzékben sokan újra megtanultak kampányolni, hogy megvalósult az előválasztás, ami egy csodálatos politikai konstrukció, hogy ennyien számoltak szavazatokat, mindenképpen minőségi fejlődése a magyar politikának – és ez szinte mind az aktivista világból érkezett. Ez egy hosszú út fontos állomása a demokratikus Magyarország felé. Semmi sem volt hiába.”

Nyitókép: Udvarhelyi Tessza, Facebook

Udvarhelyi Tessza a Közélet Iskolája társalapítója, a józsefvárosi önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának vezetője.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. április 19. 13:12
Szél Detti pl. olyan jól tanult, hogy igazi civil lett..
pumuklik
2022. április 19. 07:59
Még egy buta zsidó a mai napra! A szar amikor a polcra kerül.
Vallasz Vilmos
2022. április 19. 07:50
Amíg a moslék "vezetői", akik a Békement napján ott nyomultak Márki-Zay mellett a színpadon, majd elfelejtettek mellél állni a veszteség napján a színpadon, nem vonulnak vissza a politikától, addig csak veszíteni fognak a választásokon. A Gyurcsány család az Apró-kapcsolat miatt amúgy is hiteltelen, aki rájuk szavaz az a szovjet gyilkos elnyomásnak emlékére szavaz. 2022-ben nem lehet egy terrorista szervezetre, a Szovjetuniót szolgáló bérenc gyilkosok utódaira szavazni. Még csak a kudarcukbani felelősségüket sem hajlandóak felülvizsgálni.
123321
2022. április 18. 23:27
az jó lesz ha keblükre ölelik a legelborultabb korcsokat XD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!