Szél Bernadett és társai – ők a parlamentből kieső ellenzéki képviselők

2022. április 10. 16:00

Nagy nevektől búcsúzik a Ház, de potyautasként ismét ott lesznek a törvényhozásban az MSZP mellett a Párbeszéd és az LMP politikusai is. Először lesz parlamenti frakciója a Momentumnak és a Mi Hazánknak.

2022. április 10. 16:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

A szavazatok százszázalékos feldolgozottsága után immár biztosan állítható: 135 országgyűlési mandátummal a háta mögött futhat neki az újabb kétharmados kormányzásnak a Fidesz-KDNP. Soha ennyien nem szavaztak még egy politikai közösség listájára (3 millió 57 ezer 195 voks) Magyarországon, mint április első hétvégéjén a kormánypártokra. Nyolcvanhét egyéni választókerületet zsebelt be a Fidesz-KDNP, 48-an listáról jutottak be a parlamentbe.

Ezzel szemben a Demokratikus Koalíció uralta baloldali összefogás tizenkilenc mandátumot tudott szerezni egyéni körzetekben, 38-at listáról. Új formációként – a Momentum Mozgalom mellett – bekerült a törvényhozásba a Mi Hazánk Mozgalom is, hat képviselővel.

Óriási veszteséget szenvedett el a Jakab Péter-féle Jobbik

Miközben a Gyurcsány-párttal egyre inkább szimbiózisban élő Jobbik parlamenti frakciója (9 fő) épphogy a felére esett vissza, addig a DK majd duplájára duzzasztotta létszámát – tizenhat képviselővel.

A Jakab Péter vezette alakulatból olyan nevek tűntek el, mint Csányi Tamás, Nunkovics Tibor, Magyar Zoltán és Szilágyi György egykori frakcióvezető-helyettesek.

Kiesett az Országgyűlésből a Jobbik frakcióigazgatója, Potocskáné Kőrösi Anita, de Rig Lajos, Kálló Gergely, Gyüre Csaba, Ander Balázs, Stummer János és az olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz Ádám sem ülhet be a Tisztelt Házba. Balczó Zoltán korábban bejelentette: visszavonul a parlamenti politizálástól. Az LMP-t is megjárt, de egészen a legutóbbi időszakig a Jobbik közelében induló Demeter Mártáról pedig már a voksolásokat megelőzően kiderült, hogy nem lesz ott az elkövetkezendő törvénykezési időszakban.

Nem mérettette meg magát a pártból kilépő Sneider Tamás, Farkas Gergely és Fülöp Erik sem. És bár az egykoron szintén Jobbikban politizáló Bana Tibor függetlenként elindult április 3-án, egyéni körzetét nem tudta megnyerni, így ő sem lesz ott a következő ciklusban.

Gyurcsány Ferenc pártja megerősödése ellenére könyvelt el némi veszteséget, így nem erősíti tovább a DK frakcióját Bősz Anett, Szakács László és Hajdu László. Utóbbi nyugdíjba ment.

És a potyautasok, akik szintén kiestek az Országgyűlésből

Már az ellenzéki előválasztási procedúrán elvérzett az MSZP-t, de a Párbeszéd frakcióját is megjárt Burány Sándor, a korrupciós botrányba keveredő Tóth Csaba, aki mögül időközben kifaroltak, és a DK-ba igazoló Molnár Gyula.

Varga László, Korózs Lajos, Mesterházy Attila egykori pártelnök úgyszintén nem lesz ott a Házban, ahogy a diplomaügybe belebukó Bangóné Borbély Ildikó sem.

Nem számíthat a Párbeszéd az Országgyűlésben Kocsis-Cake Olivióra, a Momentum Szél Bernadettre, az LMP pedig Hohn Krisztinára és társelnökére, Schmuck Erzsébetre.

Végül, de nem utolsó sorban nem ül be a parlamentbe az a Székely Sándor sem, aki négy éve listán szerzett mandátumot, de szinte azonnal kilépett a DK-frakciójából, és most az ISZOMM–Munkáspárt színeiben indult el.

Az országos listás választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatban állapítja majd meg, legkésőbb április 22-én.

Nyitókép: Facebook

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
crydog
2022. április 11. 16:00
".. a Jobbik parlamenti frakciója (9 fő) épphogy a felére esett vissza, addig a DK majd duplájára duzzasztotta létszámát .." Hiába na, a Böszme a legnagyobb mester ha szalámizásról van szó. Vagy lopásról. De a szalámilopás nagymestere címet nehéz lesz Bakácstól elvennie.
Zolotarjov
2022. április 11. 11:11
A fényképet elnézegetve egy klasszikus idézet jutott eszembe: ,,-Ez a csapat..ez kész..,, :)
Ernie Pantuso
2022. április 11. 09:07
Niggerre figyeljete, mert valamit el fog tenni.
Pokob
2022. április 11. 08:56
A boxos köcsög igazán hülyének néz ki a többi szellemi fogyatékos között, gondolom most jött le a fáról és annak örülnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!