„Óráink lehetnek hátra” – üzenetet küldött egy parancsnok Mariupolból

2022. április 20. 14:57

Videóüzenetet küldött egy tengerészgyalogos parancsnok, Szergej Volina szerda kora reggel a BBC-nek.

2022. április 20. 14:57
null

Az Azovsztal vas- és acélmű – egy hatalmas alapterületű üzem – az ukrán ellenállás utolsó bástyája Mariupolban. Innen küldött videóüzenetet egy tengerészgyalogos parancsnok, Szergej Volina szerda kora reggel a BBC-nek és más nemzetközi médiumoknak is.

A videón Volina arról beszél, hogy csapatai nem adják meg magukat, de könnyen lehet,

hogy csak napjaik vagy óráik vannak hátra.

Hatalmas, tízszeres túlerőben vannak az oroszok – földön, tűzerőben, levegőben, tankokban, felszerelésben.

Volina azt mondja, hogy katonák mellett sok nő és gyermek is rejtőzködik az Azovsztal gyárában. A parancsnok a nemzetközi erők segítségét kéri ahhoz, hogy a civileket ki tudják menekíteni Mariupolból, és egy biztonságos harmadik ország területére szállítani.

Elmondása szerint legalább 500 sérült katona van a gyárban és még több száz ártatlan civil. Elvileg egy előzetes megállapodás született már az oroszok és ukránok között arról, hogy humanitárius folyosót hoznak létre civilek számára, igaz,

a korábbi hasonló egyezségek nem vezettek eredményre.

Az egyelőre nem világos, hogy az ukrán kormány által küldött 90 busz szerdán hol és milyen körülmények között érkezhet meg a kikötővárosba.

Az orosz sereg két ultimátumot is adott már a város védőinek, de ők továbbra is kitartanak.

Mariupol stratégiai célpont Oroszország számára az invázió első napja óta.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij múlt héten azt mondta a BBC-nek, hogy a 20 ezret meghaladhatja a mariupoli bombázások áldozatainak száma, és további tízezrek lehetnek, akiket az orosz haderő elhurcolt a városból.

 

 

Nyitókép: Ilya Pitalev / Sputnik via AFP

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alteregon
2022. április 21. 23:18
Elgondolkodott valaki, hogy miért nem füstölik ki őket? Vajon a nácik mellett még kit lehet onnan kinyerni, de főleg mit? Talán a Nuland nagyasszony nem ezért ágál a humanitárius korridor mellett?
Aranykor
2022. április 21. 10:30
Mindenképpen világháborút akarnak kirobbantani az ukránok. Ki és hogyan tudná kimenteni őket a mariupoli gyárból a front kellős közepéről? Valami amcsi láthatatlan desszantos csapat, amelyik őket is láthatatlanná varázsolja?... Kabaré ez az egész, csak az a baj, hogy véres kabaré. Ilyen megszólalások után olyan ez az egész háború, mintha nem is létezne. Annyire nonszensz dolgokat találnak ki az ukránok a kárpátaljai kormányzóval együtt, aki Moszkvába megy Putyint elkapni. Igaz a már a gyerekeket is Moszkva elfoglalására trenirozzák az azovosok a táboraikban. Ilyen nonszensz az is az ukránoktól, hogy Ferenc pápa szabadítsa ki őket az Azovstalból. Ilyet csak kokósok képesek kitalálni, meg nagyon gonosz emberek, akik még egy ilyen nyomorult helyzetet is képesek propaganda célra felhasználni. Persze kokósoknak semmit nem ér az emberi élet. Az ő istenük a drog. Anélkül semmik.
egonlerch
2022. április 20. 22:55
Talán elő kéne bújni fehér zászlóval Bidé széljárta lukából!
Selamat
2022. április 20. 22:13
"Volina azt mondja, hogy katonák mellett sok nő és gyermek is rejtőzködik az Azovsztal gyárában." Rohadjatok meg ukránok! Egytől egyig! Képesek voltatok erőszakkal ott tartani nőket és gyerekeket, hogy ne támadhassanak meg benneteket. Pedig hányszor, de hányszor kaptatok lehetőséget az oroszoktól, hogy legalább nőket és gyerekeket engedjétek ki. De ti nem engedtetek ki őket. Most meg erről panaszkodsz? Elevenen rohadjatok meg az összes többivel, aki ezeket az ártatlan embereket, nőket, gyerekeket feláldozták!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!