Két és fél év után ideje lenne megbarátkozni a valósággal – kormánypártok a főpolgármesternek

2022. április 13. 10:00

Választások értékelése. Taxirendelet módosítása. Többek között ez történt a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

2022. április 13. 10:00
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Alig két héttel az országgyűlési választásokat követően ült össze a Fővárosi Közgyűlés.

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester, aki korábban politikai elemzőként, tanárként is ténykedett, ismét rosszul mérte fel a helyzetet. Hiszen alig pár nappal a voksolásokat megelőzően adott egyik interjújában még úgy fogalmazott: „Ha valaki azt állítja, hogy biztos abban, hogy a Fidesz most nyer, azt is kell állítania, hogy a Fidesz most jobb helyzetben van, mint 2018-ban. Ezt pedig nem lehet kijelenteni”. Április 3-a után pedig közölte: „Nem volt még választás, amit ennyire benéztem volna”. A rendkívüli ülésen az eredmények értékelése mellett – amelyet mi is megtettünk – terítékre került a fővárosi taxirendelet módosítása, a pesti alsó rakpart Lánchídtól délre eső autómentesítése, a BKV, illetve a BKK üzleti terve (ezt közben visszavonta az előterjesztő – a szerk.), közlekedésfejlesztési kérdések, valamint Budapest 2022. évi közbeszerzési terve. És úgy tűnik, akad többlet a Budapest Brand Nonprofit Zrt. kulturális, városmegújítás ötletpályázatának megvalósítására is.

***

Tudósításunk!

Ciklus felénél, választások után

Egyértelmű választói akarat született. Köszönet illeti a választás lebonyolítóit, gratuláció az egyéni választókörzetek győzteseit – kezdte napirend előtti felszólalását a baloldali városvezető. Az eredményekről megjegyezte, nem tudja ugyan, látszódik-e a Holdról, hogy Budapest tizennyolc kerületéből tizenhetet az ellenzéki összefogás jelöltjei nyertek, de fel kívánja hívni a győztes kormánypártok figyelmét António Costa portugál kormányfő mondatára: „Az abszolút többség nem jelent abszolút hatalmat. (…) Az összes állampolgárért kell cselekedni.”

Karácsony hangsúlyozta, Budapest nem városállam, nem kíván elszakadni a nemzet egészétől, habár szerinte ma a főváros képviseli azokat az értékeket, amelyek követendőek. Még ha ezek kisebbséget is jelentenek. Budapest ugyanakkor nem fejős tehén, hanem a közös felelősségünk. Ehhez kell keresnünk újra és újra szövetségeseket, pártállástól függetlenül. A főpolgármester azt is mondta, arra kéri a most parlamenti mandátumot nyert politikustársait, ne feledkezzenek el Budapestről, amikor a parlamenti munkájukra készülnek. Ezért törvényjavaslatot kezdeményeznek, amelynek célja,

hogy százötvenedik születésnapjára a főváros méltó helyzetbe kerüljön

– például a Fudan-törvény hatályon kívül helyezésével.

A baloldali főpolgármester a tervekről szólva leszögezte: a projektek megvalósításához források kellenek, csakhogy az a bizonyos pisztoly – amelyet a kabinet tart a kezében – még mindig ott van a halántékukon. „Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy vannak első és másodrangú önkormányzatok. Új alapokra kell helyezni az önkormányzatok működését” – fogalmazott, ennek fényében elindítják a 30 milliárdos hitelfelvételt, ehhez kérik a kormány engedélyét.

Értékelésében megemlítette a jelenleg is folyamatban lévő budapesti beruházásokat, mint a Lánchíd, a rakpart és a Blaha Lujza tér felújítása – még ha ezek ideiglenesen kellemetlenségeket is okoznak a fővárosiaknak. Állítása szerint tízezer fát telepítettek az elmúlt két és fél évben, és elkészült a Pünkösdfürdő Park is.

Wintermantel Zsolt, a kormánypártok szószólója úgyszintén köszönetet mondott a szervezőknek, gratulált a győzteseknek. Kiemelte, magas volt a részvétel, sokan éltek demokratikus jogukkal. A részvétel magas felhatalmazást, határozott üzenetet jelent, az eredményekből pedig minden politikai szereplőnek érdemes levonni a tanulságokat.

Mint mondta, abban nincs meglepő, hogy a baloldal nyert Budapesten, viszont „nagyot zárult az olló”. Immár csak hét százalék a különbség a baloldal és a jobboldal között. Újpest volt polgármestere szerint azon kellene elgondolkodni, a 2,5 év teljesítménye

mennyiben járult hozzá a baloldal gyengüléséhez, a jobboldal erősödéséhez.

A politikus emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc és felesége feltöröltette a főpolgármesterrel és az önkormányzattal a padlót. Karácsony nem hallgatott sem a kormánypártok, sem a budapestiek véleményére. A városvezető antidemokratikusan működteti Budapestet, elég csak az szmsz-re gondolni, de a sajtó elé sem áll ki, hogy reagáljon a kínos kérdésekre.

Hangsúlyozta, a budapestiek olyan főpolgármestert akarnak, aki nem minősít senkit. Még az újságírókat sem, akik vélhetően nem vele szimpatizálnak. „Nem gondolja, hogy ön bátorítást adott a vidékiek lenézéséhez?” – tette fel a kérdést, hozzáfűzve: lehet, hogy az elmaradt válaszok miatt gondolja úgy egyre több fővárosi, hogy nincs jó kézben a főváros.

„Önök nem értik a valóságot. Az embereket. (…) Ideje lenne megbarátkozni a valósággal. (…) Értem én, hogy az idő önnek dolgozik. Csak az órabére kicsit sokba kerül” – jegyezte meg.

Módosult a taxirendelet

Teljes egyetértésben módosították a kétezer-tizennyolc óta hatályban lévő rendeletet. Mind a bal-, mind a jobboldal nyilvánvalóvá tette, hogy jogos a díjemelés igénye, ugyanakkor a Momentum frakciója további, később megvalósítandó javaslatokat fogalmazott meg, új struktúra felállítását kezdeményezte. Ebben is konszenzus alakult ki a felek között.

Az elfogadott javaslat értelmében egyébként összességében 35 százalékos áremelkedésre kell készülniük a fogyasztóknak. A jövőben ezer forintos alapdíj, 400 forintos kilométerdíj és száz forintos percdíj lesz.

Nyitókép: MTI / Mónus Márton

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. április 13. 16:30
Jobb, ha a valóságot senki nem emlegeti! Főleg a magyar valóságot! Történetesen a valós valóság ha napfényre kerülne, tényleg sokan végeznék lámpaoszlopon, hacsak éppen nem nálunk portyáz egy izraeli rendfenntartó osztag gyakorlaton, mint történt 2006-ban... Akkor Gyurcsányék megúszták...
oliverkov
2022. április 13. 16:20
Nem szabad engedni a hitelfelvételt! Inkompetens banda ez!
Osztap Bender
2022. április 13. 15:07
Emlékeztek a híres beszédre? Itt van belőle néhány sor: "Tetemre hívom itt a Duna partján a magyar fővárost. Ez a város megtagadta ezeréves múltját, ez a város sárba tiporta a nemzet koronáját, sárba tiporta a nemzet színeit és vörös rongyokba öltözködött." Horthy Miklós
villogókékfog
2022. április 13. 13:04
"A politikus emlékeztetett, Gyurcsány Ferenc és felesége feltöröltette a főpolgármesterrel és az önkormányzattal a padlót. Karácsony nem hallgatott sem a kormánypártok, sem a budapestiek véleményére. A városvezető antidemokratikusan működteti Budapestet, elég csak az szmsz-re gondolni, de a sajtó elé sem áll ki, hogy reagáljon a kínos kérdésekre." Ezért tették be főpolginak, és amúgy erre büszke is ez az aláírógép, aki még a nevét sem tudja helyesen leírni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!