Szakértő: Szinte nulla az esélye annak, hogy Oroszország atomfegyvereket vessen be

2022. március 22. 20:35

De az esetleges taktikai nukleáris fegyverek bevetése sem okozna Európa széles részében sugárfertőzést.

2022. március 22. 20:35
null

Az ATV-nek nyilatkoztak katonai szakértők arról, hogy milyen esélyekkel vetheti be Oroszország a nukleáris fegyvereit az Ukrajna ellen vívott háborúban. Tarjányi Péter úgy véli,

maximum vegyi fegyvert vethetnek be az oroszok egy-egy város ellen, hiszen ezt már 2015-ben Szíriában is megtették.

Szerinte vannak még bőven más eszközei: tüzérségi fegyverek, precíziós rakéták, amelyeket használni tudnak. „Az, hogy hadászati atomfegyvereket, vagy hadászati tömegpusztító fegyvereket indítson el Oroszország, erre szinte nulla az esély” – fogalmazott.

A legvadabb forgatókönyv a taktikai nukleáris fegyver bevetése

A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa sem tartja valószínűnek, hogy az oroszok olyan vegyi vagy biológiai fegyvereket vessenek be, amelyeknek hatása túlmutat Ukrajnán. Csiki Varga Tamás azt hangsúlyozta: a legintenzívebb hatású, legvadabb forgatókönyv a taktikai nukleáris fegyver bevetése lehetne. Ez azt jelentené, hogy

egy hidegháborúban kifejlesztett technológia kerülne alkalmazásra, melynek nem volt még előzménye.

„Helyi jelleggel lehet bevetni ezt a fegyvert, és olyan pusztítást végez, ami egy front áttöréséhez elegendő” – mondta. A szakértő hozzátetette: a taktikai nukleáris fegyverek bevetése nem okozna Európa nagy részében sugárfertőzést, Oroszországot viszont politikailag hátrányos helyzetbe hozná.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA (Illusztráció)

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. március 23. 07:36
Írod, hogy bármely hatalom ha létét veszély fenyegeti beveti a rendelkezésére álló legpúsztitóbb erőt. Ez így nem igaz! A nácik a birodalom végnapjaiban se fenyegetőztek a VI, VII. rakétáik harci gázzal történő alkalmazásával. Pedig állítólag nagy mennyiségben volt nekik!
Gyzoltan
2022. március 23. 07:16
Rendkívül aggasztó, ebben az esetben, a "szinte" szó!
barnabibambi
2022. március 23. 06:54
Nem tudni miért ásták elő ezt a butuska "szakértőt"?Bármely atomhatalom ha létét veszélyeztetik ,azaz vesztésre áll azonnal beveti a legfőbb érvet azaz az atomfegyvereket.Tehát Oroszország is használja ha szükséges.Nos a mostani "A- és H" bombák sokkal nagyobb teljesítményűek mint a Hirosimára ledobott" A "bombák. A neutron bombák kevésbé rombolnak hisz az élőerők elpusztítását szolgálják.Európa közepére ledobott "A-H" bombák egész Európára hiterjedő sugárszennyezést okoznának a rombolóhatáson kívül.Ennek a hatása sokkal nagyobb lenne mint a csernobili katasztrófa hatása.Tehát egy hülye szakértő megszólalása sem nyugtatja meg az emberiséget.Ugyan is a stratégák ,katonák és a politikusok másképpen gondolkodnak és cselekszenek mint a botcsinálta mandis szakértők.Nem szabad elfelejteni azt sem hogy nálunk rengeteg virológus, orvos,atomszakértő,politológus akik önálló álláspontot képviselnek.Tehát ha legközelebb ilyen cikket akarnának publikálni akkor célszerűbb ha a közvéleményhez fordulnak és majd ők is "megszakértik" a dolgot.
iIonah
2022. március 23. 06:51
Az álmoskönyvek szerint régen rossz, ha egyesek az atomfegyverek bevetésének esélyeit elemzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!