Semjén Zsolt: Magyarország sokkal nagyvonalúbb, mint a gazdag államok

2022. március 10. 10:55

„Magyarországnak történelmileg és alkotmányosan is identitása a keresztény civilizáció, ezért védi a keresztény értékeket és segíti az üldözött keresztény közösségeket” – mondta Semjén Zsolt az Arcok és történetek című kötet bemutatóján szerdán este, Budapesten. A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hazánk erőn felül vesz részt humanitárius feladatokban. A rendezvényen Azbej Tristan beszámolt arról is, e percben is tucatnyi konvoj tart Ukrajna felé, hogy segítsen a bajba jutottakon. Tudósításunk.

2022. március 10. 10:55
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

„Magyarországnak történelmileg és alkotmányosan is identitása a keresztény civilizáció. Azoknak is, akik nem templomba járó emberek” – mondta Semjén Zsolt az Arcok és történetek című kötet bemutatóján szerdán este, Budapesten. Az üldözött keresztények sorsát és a magyar segítségnyújtást elénk táró kiadvány ismertetésekor a miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a személy tisztelete, sőt, maga a személy fogalma is keresztény fundamentum. Amikor az alkotmány úgy fogalmaz, hogy a magyar identitást védi, akkor az tehát a kereszténység védelmére is kiterjed, ebből pedig az következik, hogy önálló államtitkárság formájában segítjük az üldözött keresztény közösségeket. 

A cél, hogy a keleti kereszténység ne tűnjön el

A Mandiner Books, a Mediaworks és a Hungary Helps közös gondozásában megjelenő könyv bemutatásakor Semjén Zsolt aláhúzta; helyes és kívánatos, hogy az embernek adott legyen a lehetőség méltó életet élni a szülőföldjén. Hozzátette: a migráció a kibocsátó országokat is fenyegeti, nem pusztán a célországokat. A magyar filozófia lényege, hogy a szülőföldön maradást és boldogulást kell támogatnia a segítő politikának. 

A miniszterelnök-helyettes arra hívta fel a figyelmet, a migráció hullámai elsodorhatják azokat az ősi keresztény közösségeket, amelyek már a második századtól gyökeret eresztettek keleten. „Célunk, hogy a keleti kereszténység ne tűnjön el” – mondta. 

„A politikailag korrekt világ felsikolt, amikor az üldözött keresztények támogatásáról beszélünk”, mutatott rá, de „a magyarság számára természetes, hogy a kétszeresen üldözött kereszténységet segíteni kell”. Ezt kifejtve arról is beszélt, hogy az iszlám tengerben üldözött, kisebbségi létben élő keresztények elsődleges támogatottjai a magyar szerepvállalásnak. 

A kis Magyarország sokkal nagyvonalúbb támogatást biztosít, mint a sokkal gazdagabb országok, mutatott rá Semjén Zsolt. 

Felcsillan a remény

Ezek a történetek nem csak a tragédiáról szólnak, de bennük felcsillan a remény is, fogalmazott Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a rendezvényen köszönetet mondott a közel-keleti keresztényeknek, amiért tanúságtételükkel erősítenek minden nyugati keresztényt. 

A négyéves kormányzati ciklus végén a számadás kötelesség, így itt az ideje, hogy összegezzük a Hungary Helps eredményeit, folytatta az államtitkár. Rámutatott, a Hungary Helps Magyarország humanitárius szerepvállalásait összefogó program.

Közvetlen kedvezményezettjeinek száma a közelmúltban meghaladta a félmillió főt, az ő tragikus sorsukat sikerült jobbá tenni a magyar emberek jóvoltából.

Sokuk számára éppen ez a program tette lehetővé, hogy szülőhazájukból ne kelljen elmenekülniük. Megóvjuk az életeket, életek helyszíneit, valamint a megélhetést. Azbej Tristan bemutatta Tell-Aszkuf település példáját, amelyet korábban porig rombolt az Iszlám Állam, elűzve valamennyi lakosát. A magyar segítségnyújtásnak köszönhetően a város újjáépült, az elmenekült 1300 családból pedig mintegy 1000 visszatért a településre.  

A támogatottak visszajelzései alapján az egyik legnagyobb eredmény mégis az, hogy az üldözött keresztények hírét és üldöztetésük valóságát elvittük a világba, mondta Azbej Tristan. Mostanra 12 további ország sorakozott fel az ügy mögé, legutóbb három héttel ezelőtt éppen Brazília kormánya, számolt be az előrelépésről az államtitkár. 

A legaktuálisabb feladatokról szólva hangsúlyozta;

ezekben az órákban is tucatnyi konvoj indul útjára a magyar humanitárius szerepvállalás jegyében Kárpátaljára, hogy magyar és ukrán közösségeknek segélyszállítmányt vigyen.

Magyarországnak az a küldetés adatott, hogy két közösségnek pártjára álljon: a határon túli magyar közösségnek és az üldözött keresztényeknek, mondta Azbej Tristan. 

Az igazság ellentétes azzal, amit a woke-ideológia állít

Amikor a könyvet megálmodtuk, nem is sejtettük, hogy a közvetlen környezetünkben háború robban majd ki, a határ közelében is mindennapossá válnak azok a tragédiák, amelyek az üldözött keresztények számára is folyamatos drámát jelentenek, mondta Szalai Zoltán. A Mandiner lapigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a kötet szerzői – a Mandiner és a Magyar Nemzet munkatársai óriási munkát végeztek annak érdekében, hogy az olvasók elé tárják az üldözött közösségek tagjainak életét és mindennapjait. 

A woke ideológia azt sugallja, hogy a kereszténység elnyomó, ezzel ellentétben az igazság az, hogy a kereszténység jelenleg a legüldözöttebb vallás a világon. A történetek semmit nem mondanak arcok nélkül – fogalmazott Szalai Zoltán, aki hangsúlyozta, a történetek továbbadása ugyanakkor segít túllépni a híradások rideg számain és megismerni a hírekben szereplő emberek sorsát.

Az Arcok és történetek című kötetet bemutató rendezvény kerekasztal-beszélgetésén Azbej Tristan azt hangsúlyozta, a liberális narratíva nem a valóságot mutatja be, sőt, a valóság ellentétes a liberális szólamokkal. Nyugati politikusok még a Hungary Helps Program leállításának szükségességét is felvetették, amely pedig egyedülálló kezdeményezés volt a világon és sokaknak nyújt valós segítséget. 

A beszélgetés során Szilvay Gergely, a Mandiner főmunkatársa és László Dávid, a Magyar Nemzet külpolitikai szakújságírója elevenítették fel a Közel-Keleten tett látogatásukat, amelynek találkozásai alapján íródott a könyv. Szilvay Gergely visszaemlékezett; azok a keresztények, akikkel ezekben az országokban találkoztak, mélyen kapcsolódnak a hitükhöz, nagyon komolyan veszik a vallásukat és buzgón gyakorolják is.

Mint mondta, a helyiek számára lelki szempontból is nagyon sokat jelent a magyar szerepvállalás, akár a humanitárius program vonatkozásai, akár azokat a régészeti feltáró munkák, amelyeket magyar szakemberek folytatnak.  

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2022. március 10. 16:29
Te nagy ál keresztény Semjén, hogy nem szakad rátok a templom ti beteg állatok! Hamarosan ti lesztek az üldözöttek!
Bellmondo
2022. március 10. 11:39
Nem elég jónak lenni annak is kell látszani. Kovács vadász államtitkár azonnal kirúgandó és egy vérmes személyt kell kinevezni aki folyamatosan elárasztja a világsajtót Magyarország valós teljesítményét bemutató cikkekkel, interjúkkal. Ez kizárólag pénz kérdés és abszolút megtérül.
olajfa1
2022. március 10. 11:39
Azt hiszi az EU hogy ez az ő "peremén van" azaz hogy tőlük távol van!... PEDIG SOKKAL KÖZELEBB VAN HOZZÁJUK mint amilyen "távolra gondolják"!...
Gyzoltan
2022. március 10. 11:28
"Semjén Zsolt: Magyarország sokkal nagyvonalúbb, mint a gazdag államok" Sokba kerül a magyarságnak, Magyarországnak a politika nagyvonalúsága! Április 3 után egy sokkal szigorúbb és igazságosabb gazdasági fegyelem szükségeltetik, hogy holmi politikusok ne veszélyeztethessék a gazdasági egyensúlyt, s talán politikai vonalunkat is rendezni lenne illendő... -és mindnyájunk bőrére senki ne nagyhangúskodjon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!