Oroszország: nem szállítunk ingyen gázt

2022. március 28. 14:06

Oroszország a legnagyobb európai gázexportőr, és az elfogyasztott nyersanyagok mintegy 40 százalékát szállítja.

2022. március 28. 14:06
null

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Oroszország az ellene hozott szankciókra válaszul bejelentette: a „barátságtalan országoknak”

rubelben kell fizetniük az Oroszországból importált gázért.

Erre reagálva Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy nem fognak rubelben fizetni a gázért. 

Oroszország a mai napon reagált a nyugati sajtóban felröppent hírekre. Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár elmondta: az orosz kormány jelen pillanatban is tárgyalásokat folytat a Gazprom földgázkitermelővel, hogy megvitassák a „barátságtalan országokba" szállított gáz kifizetését – számolt be a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. 

Majd a sajtótitkár kijelentette, hogy

szó sincs ingyenes szállításról.

Arra a kérdésre, hogy Moszkva hogyan reagálna, ha Európa nem lenne hajlandó rubelben fizetni, Peszkov azt válaszolta: Egyértelmű, hogy nem szállítunk ingyen gázt. Ez teljes bizonyossággal kijelenthető. A mi helyzetünkben ez aligha lehetséges, és nem is tanácsos európai jótékonykodást folytatni.

Kiemelendő: Oroszország a legnagyobb európai gázexportőr, és az elfogyasztott nyersanyagok mintegy 40 százalékát szállítja.

 Nyitókép: Fabian Strauch /  AFP

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. március 28. 19:37
"Oroszország: nem szállítunk ingyen gázt" A gázkút, ha nem aknázzák ki, akkor elapad. Ez nem vízcsap, hogy elzárod, kinyitod. A gáznak valahova mennie kell.
Vidėken újrakezdő
2022. március 28. 19:19
Erről a "nem kell nekünk orosz gáz, lesz helyette más" elhatározásról jut eszembe ez a régi dal: "A víz alatt, a víz alatt a létezés csodás Van élelem bőségesen s nincs vízkorlátozás A víz alatt csak egy a gond: a levegő kevés De esküszöm, csupán az első öt perc a nehéz" (Koncz Zs.) CSUPÁN AZ ELSŐ ÖT PERC A NEHÉZ! Az első tél lesz a nehéz. Aztán majd kipül az új gázvezeték. MAJD.
Walhalla
2022. március 28. 18:39
Eddig ügyesek voltak a németek meg az amcsik a szankciókkal. :). 1 dollár 89 rubel 1 euró 96 rubel És még hol a vége.
Gyuri05
2022. március 28. 18:23
Én azt látom, hogy alapvetően félre mennek a gondolatok. Ki zsarol kit? EU kezdte a szankciósdit. Oroszok kijelentették, hogy ők tartják magukat a szerződésekhez, és bandiztizmusnak nevezték, azt, amit a Nyugat tesz. Oroszok, most is szállítják a gázt. Sőt még többet is, ha jól tudom, mint amennyi a szerződéses kötelezettség. Oroszok, a szállítási mennyiséggel, és az, árral nem zsarolnak. Miért is hisztizik az EU, hogy rubelben kell fizetni? Miért nem mindegy az EU-nak, hogy az Eurót, dollárra vagy rubelre váltva fog fizetni? Ez a nagy kérdés, és erről nem látok kommenteket. Megint, az USA érdek van a háttérben. A petrodollár leváltásának a kezdete ez. Ez fáj az USA-nak, és ideszólt a csatlósainak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!