Orosz képviselő: Nem ez a megfelelő pillanat a népszavazásra a luhanszki „népköztársaságban”

2022. március 27. 19:01

Még nem jött el az ideje annak, hogy népszavazást tartsanak a luhanszki „népköztársaság” Oroszországhoz való csatlakozásáról – jelentette ki Leonyid Kalasnyikov.

2022. március 27. 19:01
null

Még nem jött el az ideje annak, hogy népszavazást tartsanak a luhanszki „népköztársaság” Oroszországhoz való csatlakozásáról – jelentette ki Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője vasárnap Moszkvában.

„Azt hiszem, ez nem a megfelelő pillanat erre. És aligha szükséges most ilyen kérdésekkel foglalkozni, amikor sorsdöntő események történnek a fronton” – mondta Kalasnyikov a TASZSZ hírügynökségnek.    

Andrej Klisasz, a Szövetségi Tanács (felsőház) alkotmányos törvényhozással foglalkozó bizottságának vezetője a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt mondta, hogy az Oroszország által elismert szuverenitású luhanszki és donyecki „népköztársaságnak” 

jogában áll bármilyen döntést elfogadni a saját alkotmánya értelmében.    

A két orosz honatya arra reagált, hogy Leonyid Paszecsnyik, a Moszkva által függetlennek elismert szakadár ukrajnai luhanszki entitás vezetője vasárnap délelőtt kijelentette, hogy hamarosan népszavazást tarthatnak a „népköztársaság” Oroszországhoz csatlakozásáról.    

„Úgy gondolom, hogy a közeljövőben a köztársaság területén népszavazás lesz, amelyen a nép élni fog abszolút alkotmányos jogával, és kifejezi véleményét az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról. Valamiért biztos vagyok benne, hogy ez így fog történni” – mondta.    

Hozzátette, hogy a luhanszki lakosság túlnyomó többsége, amely az elmúlt nyolc évben az ukrán hadsereg támadásainak kitéve és gazdasági blokád körülményei között élt, kizárólag Oroszország részéről érezhetett támogatást. Úgy vélekedett, hogy a köztársaság lakosainak többsége örülne, „ha – ahogyan a Krímben mondták – visszatérhetne a hazai kikötőbe”.    

Paszecsnyik, tisztázandó a nagy feltűnést keltett szavait, vasárnap este újságíróknak kijelentette, hogy a magánvéleményét osztotta meg a népszavazás lehetőségéről,

amellyel kapcsolatban jelen pillanatban nem folynak előkészületek.

A „népköztársaság” vezetője szerint a legfontosabb feladat most a katonai műveletek lezárása – jelentette a TASZSZ.    

A továbbiakban, megkapva a szabadságukat, köztársaságunk lakóinak abszolút joguk lesz a további sorsukat meghatározni, azt, hogy kivel és hogyan éljenek, habár mi már meghoztuk a döntésünket 2014-ben, az orosz tavasz idején” – nyilatkozott a luhanszki vezető.    

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én írta alá a luhanszki és a donyecki „népköztársaság”

függetlenségének elismeréséről szóló rendeleteket,

valamint a velük való barátságról és kölcsönös segítségnyújtásról szóló megállapodásokat. Az Állami Duma február 22-én ratifikálta a megállapodásokat. Szergej Rudszkoj, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese, a vezérkar operatív főcsoportfőnökségének vezetője egy pénteki moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a luhanszki entitás területének már a 93 százaléka áll a helyi „népi milícia” ellenőrzése alatt.

(MTI)

Nyitókép: Maksim Blinov / Sputnik / AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2022. március 27. 23:07
Azt gondolom, elkerülhetetlen ez a népszavazás, ahogyan például az is, hogy Kárpátalja lakossága, mármint ami 2022 február 24-ig ott élt - és nem azután költözött oda az elhagyott házakba - döntsön a hovatartozásáról. De ennek nem most van itt az ideje.
kulalak
2022. március 27. 20:59
Elég együtt megtartani a háború végén. Sztálinista örökség ez a háború. A SZU széthullásakor 91-ben kellett volna gondolkodni és bölcsnek lenni.
borsika
2022. március 27. 20:41
A fejlett nyugaton ilyenről szó sem lehet. Lásd a katalán próbálkozást.
Akitlosz
2022. március 27. 20:31
Ráér két pillanat múlva is. A pillanatok gyorsan múlnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!