Bajnai segíthette győzelemhez Márki-Zayt az előválasztáson

2022. március 21. 11:27

A legutóbbi önkormányzati választásba is beavatkozott a volt kormányfőhöz kapcsolódó cégcsoport, amely a mostani kampányban is aktív.

2022. március 21. 11:27
null

Befolyásolhatta, sőt akár el is  eldönthette Bajnai Gordon és köre az ellenzéki előválasztást azokon az adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cégeken keresztül, amelyeket egykori titkosszolgálati miniszterével, Ficsor Ádámmal hoztak létre - írta az Index, a birtokába jutott dokumentumok alapján.

A lap birtokába került felvételen Ficsor egyebek mellett arról beszél, hogy a 2019-es önkormányzati választáson

ők segítették győzelemhez az ellenzéket egyes körzetekben, és a főpolgármester-választáson is.

Bajnai bizalmasa konkréten tizenkét körzetről beszélt, ahol beavatkoztak a kampányba és sikerhez is segítették az általuk támogatott polgármester-jelöltet.

Ficsor Ádám elmondta, hogy olyan rendszert építenek, ami „felismeri azokat a szavazókat, akik hajlandóak egy lépéssel közelebb lépni a kampányodhoz”. Erre 20-30 különböző eszközt is használnak a hírlevelektől kezdve, az online kvízeken, játékokon keresztül, egészen az olyan innovatív elemekig, amelyek például „tanácsot adnak az embereknek, hogy kérjék vissza az adójukat”.

Ficsor, aki nyíltan elismeri, hogy beálltak Márki-Zay mögé, arról is beszél, hogy az országgyűlési kampányban is aktívak, ahol elsősorban a billegő körzetekre koncentrálnak majd.

Az Index birtokában került felvételből pedig az is kiderül, hogy

Ficsorék az ellenzéki előválasztás végeredményét is tudták befolyásolni 

A lapnak az előválasztásra és Bajnaiék tevékenyégére is rálátó forrás azt nyilatkozta, hogy a volt miniszterelnök kérésére lett Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter Dobrev Klára ellenfele a második fordulóban, akit a datadatos csapat segített győzelemhez. 

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, óriási választói adatbázist építenek Gyurcsány Ferenchez és Bajnai Gordonhoz köthető hazai és külföldi vállalkozások – amelynek segítségével nagy mértékben befolyásolhatják a szavazók viselkedését.

A szövevényes céghálóban feltűnik Ficsor mellett feltűnnek a volt miniszterelnökök bizalmasai is, így Szigetvári Viktor, korábbi államtitkár vagy a jelenleg az ELTE-n oktató Dessewffy Tibor, akik különböző pozícíókban mind szerepet vállalnak a legfontosabb cégnek tekinthető DatAdat Professional Kft.-ben.

A DatAdat Professional Kft. működtetése elég sokat hoz a konyhára: a taggyűlési jegyzőkönyvéből  kiderül, hogy a

Bajnaiék aktivizálódását támasztja alá az is, hogy nemrég létrehoztak egy ellenzéki üzeneteket közvetítő új portált, Erősítő néven amely mögött Dessewffy áll és amely a Telex, a HVG, a 444, a 24.hu, a Magyar Hang és a Válasz Online anyagait is propagálja.

A felület adatkezelője egy Észtországban, Tallinban bejegyzett cég, az Amplify App OÜ, amelyet pontosan ugyanarra a címre jegyeztek be tavaly decemberben, mint a többszázmilliós forgalmat bonyolító, DatAdat OÜ nevű vállalkozást.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ohassa
2022. március 22. 11:51
Ebben mi a "titkos"? Ismert emberek nyilvánosan lekövethető, legálisan, törvényesen működő cégei legálisan politikai marketing-tevékenységet folytatnak... És? Akkor lenne ennek hírértéke, ha gyanús módon közpénzeket használnának.
Vakfolt
2022. március 21. 14:15
"Ficsor Ádám elmondta, hogy olyan rendszert építenek, ami „felismeri azokat a szavazókat, akik hajlandóak egy lépéssel közelebb lépni a kampányodhoz”. Erre 20-30 különböző eszközt is használnak a hírlevelektől kezdve, az online kvízeken, játékokon keresztül, egészen az olyan innovatív elemekig, amelyek például „tanácsot adnak az embereknek, hogy kérjék vissza az adójukat”." Ha lehántjuk a sok smoncát, az marad, hogy az összes aktivitásuk csak adatbázis építés céljából történt, tehát minden vád igaz volt.
tevevanegypupu
2022. március 21. 13:50
Lehet..a probléma csak az, hogy Bajnai sem ért a kormányzáshoz..Gyurcsány pocsék gazdasági miniszteréből lett egy évre (vagy tizennyolcadik volt a válogatható anyagból) olyan miniszterelnök, akit az IMP, az Unió és Amerika rángatott..De gondoljuk végig a választékot: Dobrev(Gyurcsány)-Karácsony-MárkiZay-Bajnai ..és sirjunk..szerintem Soros is zokog..
pipa89
2022. március 21. 13:23
Na, na. Nem eszik olyan forrón a kását. nem tudjuk, hogy mi van a háttérben. Lehet, hogy Bajnai magának csinálta a helyet. Nagyon is elképzelhető, hogy baleknak kellett neki. Így gyakorlatilag Gyurcsányné (Gyurcsány), Kari Geli és MZP is kiüthető és ez tipikusan Soros Gyuri bára vall. Az öreg irányít a pelenkából. (kicsipók)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!