Az ukránok szerint az oroszok nem tartják be a tűzszüneti megállapodást Mariupolnál

2022. március 05. 11:34

Megindult az evakuálás, de továbbra is harcokat jelentenek az ukránok a humanitárius folyosó végéről, Zaporizzsja környékéről, ezért arra kérik az oroszokat, hogy azonnal hagyjanak fel a háborús tevékenységgel.

2022. március 05. 11:34
null

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere szerint a tűzszüneti megállapodás ellenére az oroszok tovább lövik a várost az evakuálás közben is – számol be a BBC-re hivatkozva a Telex.

A város egy másik tisztviselője Telegramon arról is írt, a helyi idő szerint reggel 9-kor életbe lépett tűzszünet és a 11-kor megindult evakuálás ellenére továbbra is harcokat jelentenek a humanitárius folyosó végéről, Zaporizzsja környékéről, ezért arra kérik az oroszokat, hogy azonnal hagyjanak fel a háborús tevékenységgel.

Megindult az evakuálás

Helyi idő szerint 11 órakor kezdetét vette a civilek evaukálása Mariupolból, a tervek szerint a város három különböző pontjáról buszokkal viszik ki a lakosokat a területről.

Szergej Orlov, Mariupol alpolgármestere azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ötven buszt szerveztek le az evakuálásra, amelyekkel olyan 5-6 ezer ember tudja majd elhagyni a várost.

A lakosok természetesen használhatják a saját járműveiket is, ki van jelölve a pontos útvonal Zaporizzsja felé, amin haladva biztonságban el tudják hagyni a várost. Orlov szerint nagyjából 7-9 ember tud majd elmenekülni. Az alpolgármester elmondta, hogy a vasúti közlekedés nem működik a támadások miatt.

A városban nincs semmilyen infrastruktúra már négy napja, nagyon nehéz bármiről tájékoztatni az embereket – hangsúlyozta Orlov.

Nyitókép: Ivan Rodionov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. március 05. 13:01
Ugye, hogy egyszerűbb lett volna békében a minszki megállapodást betartani...
zuriktodor
2022. március 05. 12:56
Biztos voltam benne, hogy ezt fogom olvasni...
Akitlosz
2022. március 05. 12:48
Milyen tűzszüneti megállapodást? Mariupol miben reménykedik? Minél többet húzzák az időt, annál tovább szenvednek. Nem fog jönni felmentő sereg.
Karbantartó9
2022. március 05. 12:40
És megölték a csecsen hadurat És meghaltak a kígyó szigeti hősök Ja nem. Egyik sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!