The Washington Post: Az EU eurómilliárdokat tarthat vissza a jogállamiságot be nem tartó államoktól

2022. február 18. 08:53

Ezt a sötét dátumot történelemtankönyvekbe fogják írni, de ez még nem jelenti az EU-n belüli szabadságért folytatott harc végét – idézi a lap Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi minisztert.

2022. február 18. 08:53
null

Az Európai Unió visszatarthat pénzeszközöket, ha az országok nem tartják be a jogállamiságot, számol be a Washington Post. Az Európai Bíróság szerdai döntését üdvözölték az EU tisztviselők és a korrupcióellenes csoportok. „A Bizottság meg fogja védeni az Unió költségvetését a jogállamiság elveinek megsértőivel szemben. Határozottan fogunk cselekedni” – mondta Ursula von der Leyen.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ez „élő bizonyítéknak” arra, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Sebastian Kaleta, Lengyelország igazságügyi miniszter helyettese szerint a döntés „történelmi zsarolásnak” minősül. Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó ága kezdeményezheti a támogatások megvonását, amelyet a 27 tagállam közül legalább 15-nek támogatnia kell. Egyes politikai elemzők szerdán úgy értékelték, hogy Magyarország esetében ez valószínűbb, mintsem Lengyelországgal szemben. A bizottság várhatóan a következő hetekben jelenti be, hogyan kíván eljárni.

– mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Vincze Orsolya, a magyar korrupcióellenes szervezet, a K-monitor szakértője közleményében úgy fogalmazott, hogy az ítélet csak akkor hoz változást, ha az Európai Bizottság „elszántan élni fog vele”.

A szerdai döntés után Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter írta: „Ezt a sötét dátumot történelemtankönyvekbe fogják írni, de ez még nem jelenti a lengyel szabadságért és az EU-n belüli szabadságért folytatott harc végét”. Varga Judit úgy fogalmazott, hogy a bíróság döntését a közelgő magyarországi „gyermekvédelemről” szóló népszavazás indokolta. A népszavazás a tavaly elfogadott, az LMBTQ média anyagokat korlátozó törvényt követi, amelyet az EU bírált az uniós értékek megsértése miatt. „Brüsszelnek gondja van a gyermekvédelmi törvénnyel. Ez nem a jogállamiság kérdése”. – idézte Varga Juditot a Washington Post.

(Fotó: Az Európai Unió Bírósága, a Curia bírái a luxembourgi tárgyalóteremben 2020. december 1-jén, amikor elkezdik tárgyalni az Európai Bizottság által Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárás keretében az igazságszolgáltatásra vonatkozó, 2020. február 14-én hatályba lépett lengyel szabályozások ügyét.MTI/EPA)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. február 21. 10:40
Mit huhogtok a tengrentúlról, vészmadarak! Én is tudok: amerikai látszatdemokrácia van, a HÁLÓZAT összeesküvése, mély állam irányít, nem a nép! UAP és JFK összefügg! A hitelbankos-hadiipari komlex tervezetten robbant ki háborút erőszakos demokrácia-exportot folytat, hogy extraprofitra tegyen szert. Ez a modernkori zsákmányszerző hadjárat! Na, lehet huhogni!
Salamander
2022. február 21. 09:58
"Az EU eurómilliárdokat tarthat vissza a jogállamiságot be nem tartó államoktól". DE NEM FOG, MERT A TAGÁLLAMOK 3,14CSÁN RÚGJÁK. Pontosan tudják: "fecseg a felszín, hallgat a mély" ÉS "Habár fölűl a gálya, S alúl a víznek árja, Azért a víz az úr!"
EszterMN
2022. február 19. 11:38
Az EU Birósága szerint utoljára akkor volt Magyarországon jogállam, amikor a belügyminiszter parancsára lovasrendőrökkel tapostattak szét békés tüntetőket, a gazdasági miniszter meg békákhoz hasonlította a közalkalmazottakat, akik alól le kell csapolni a mocsarat ... Az bezzeg tetszett a jakobinus vérszívó csürhének, az jogállam volt!
savrena
2022. február 18. 13:05
Mi meg visszatartjuk a befizetéseinket és regisztrációs jutalékot vetünk ki minden német, francia, holland etc. import termékre. Egyenes út a kenyértöréshez, az újabb exitekhez (Polexit, Huxit, de lesz ott még más is). Nem is hiányzik más az EUnak, úgyis már világhatalom :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!