Alkotmányellenes, diszkriminatív és kivitelezhetetlen is a módosított állampolgársági törvény

2022. február 17. 13:15

A Fico-féle állampolgársági törvény megerősítést nyert. Interjú.

2022. február 17. 13:15
Nagy Dávid

„Szerdán a parlament második olvasatban is elfogadta a kettős állampolgársági törvény módosítását. Van minek örülnünk?
Nincs, egyáltalán. Ha egy mondatban összegezném, mi is történt tegnap, azt is mondhatnám, a szlovák parlament megerősítette egy eleve kivitelezhetetlen törvény alkotmányellenességét. Gondolom az olvasók is tisztában vannak a kettős állampolgársági probléma hátterével, de azt érdemes kiemelni, hogy az elhíresült Fico-féle törvénnyel épp annak alkotmányellenessége volt az egyik fő probléma.

A most elfogadott törvénymódosítás ezt nem oldotta meg?
Nem, sőt tulajdonképpen megerősített egy alkotmányellenes gyakorlatot. Számos nemzetközi egyezmény és a szlovák alkotmány is világosan kimondja, egyoldalúan senki nem fosztható meg az állampolgárságától. A módosítás kezeli ugyan az eredeti törvény számos ellentmondásos pontját, de a legfontosabbat nem. A törvény a tegnap elfogadott módosítás után is lehetővé teszi, hogy bizonyos polgároknak egyoldalúan, akartuk ellenére elvegyék az állampolgárságát. Szerintem innentől egyértelműen kijelenthető, a törvény korlátozásai tulajdonképpen már csak rólunk, felvidéki magyarokról szólnak.

Ez eddig is így volt. Minek kellett a módosítás?
A szándék az volt, hogy a külföldön, elsősorban a Brexit utáni Nagy-Britanniában élő szlovákokat segítsék. A törvénymódosítás után, ha bizonyítani tudják, hogy legalább öt éve életvitelszerűen tartózkodnak kinn, abban az esetben megtarthatják szlovák állampolgárságukat a brit felvétele után is. Vegyük észre az ellentmondást! Mi, akik itt élünk a szülőföldünkön, erős, élő kötelékeink vannak, mi elveszítenénk az állampolgárságunkat, ha felvennénk egy másik országét.

Ehhez képest azok, akiket már minden egy másik országhoz köt, ott élnek, ott a családjuk, haza legfeljebb csak sátoros ünnepekre jönnek, ők megtarthatják a szlovák állampolgárságukat. Az új törvénymódosítás ráadásul csak megerősített, kodifikált egy korábbi gyakorlatot. Ugyanis eddig is úgy volt, hogy aki igazolni tudta, hogy külföldön él, az visszakapta szlovák állampolgárságát Ezt még egy Robert Kaliňák belügyminisztersége idején kiadott rendelet szavatolta.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2022. február 18. 09:24
Orbán, Fico seggét nyalogatta.
Szittya66
2022. február 17. 16:06
Tótnak, oláhnak akkor sem hiszek, ha csak kérdez.
garabonciás
2022. február 17. 16:05
Szlovákiában mocskosul rendben van minden. Azt is tudom, hogy a tyúszemünkön állnak, és zsarolnak minket a V4-gyel, pedig megérdemelnék, hogy brüsszelisztáni képviselőink minimum azzal az intenzitással dolgozzanak a szlovákiai jogállamiság helyreállításán, ahogy honi momentumos lányaink mívelik a hazaárulást ott. Tudom, álmodik a nyomor.
Magyarok Pásztora
2022. február 17. 13:58
Igaza van Raffay professzor Úrnak, a tótok a legsovinisztább patkányok az utódállmok közül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!