Úgy tűnik, az ellenzéknek nem lesz köztársaságielnök-jelöltje

2022. január 21. 23:31

Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter közölte Márki-Zay Péterrel, hogy nem lesz önálló frakciója – mondta el a Magyar Hangnak adott interjújában a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

2022. január 21. 23:31
null

A baloldal miniszterelnök-jelöltje Gulyás Balázsnak adott nagyinterjút a Magyar Hangon. „Az előválasztáson 351.560 ember szavazott rám, ezek az emberek arra kértek, hogy én próbáljam meg legyőzni Orbán Viktort. Nálam bárki másnak csak rosszabb esélye van” – mondja. Szerinte a Fidesz mindent és mindenkit felvásárol, egyedül ő maradt tiszta, hisz „van, akit 90 milliós, van, akit 900 milliós támogatással tud megvenni a Fidesz. Van, akinek az adóvégrehajtását vagy a gyermekének drogbotrányát teszik parkolópályára”. 

Az ellenzéki összefogás kapcsán megemlítette, hogy „rengeteg vitám van ellenzékiekkel, akik most is azzal érvelnek, hogy »ezekkel« nem lehet összefogni. Érthető indok, hogy valaki Gyurcsánnyal nem akar összefogni” – állítja Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás legerősebb pártjának elnökéről, aki, mint az interjúból kiderül, Jakab Péterrel közösen akadályozta meg az úgynevezett „hetedik frakció” megalakítását. 

– tagadta az interjúban saját korábbi álláspontját a miniszterelnökjelölt, ám Polt Péter és az Alkotmánybíróság tagjainak feles többséggel történő – tehát nyíltan alkotmányellenes – leváltását mégis kulcsfontosságúnak tartja. Arra,hogy ezt hogyan tenné meg mégis, nem adott magyarázatot.

– áll kérdésre adott válaszában, melayben ezúttal említést tesz az „ukrán voksturizmusról”, miközben szerinte „határon túlon még a halottak is szavazhatnak”.

Márki-Zay szerint nincs szükség közös köztársasági-elnök jelöltre, mert „a Fidesz kétharmaddal a jelenlegi törvények értelmében megválaszthatja Novák Katalint köztársasági elnöknek”.

Márki-Zay Péter szerint nincs is ideális közös jelölt a köztársasági elnöki posztra.

– mely jelölt szerinte „egy jobboldali ember lenne, aki a fideszesek lelkiismeretét is megborzolhatná”. 

Bár a baloldali Political Capital és a Szabad Európa Rádió elemzései szerint is egyértelmű tény, hogy nincs lehetőség arra, hogy a baloldal népszavazási kérdései a szavazólapon szerepelhessenek április 3-án, Márki-Zay Péter ezért a Fideszt teszi felelőssé: 

„A hatalom úgysem fogja hagyni, hogy a Fudan és az álláskeresési járadék kérdése ott lehessen az országgyűlési választásokkor a szavazólapokon” – állítja, ám a riporter kérdésre adott válaszában mégis elismeri, hogy késtek az aláírások leadásával. „Szerettük volna, ha ez akár év végével összejön, de az ünnepek idején, a két ünnep között nem küldtük ki az utcára az ellenzéki aktivistákat, ezt elismerem”.

A „hetedik frakció” kapcsán Gyurcsány Ferenccel és Jakab Péterrel voltak a legélesebb vitái Márki-Zay Péternek, ahol Jakab Péter kapcsán „emelt hangú” vitákról is beszámoltak. 

„Megértem a csalódottságukat, de azt gondolom, hogy a konzervatívokat be tudom állítani a csatasorba. Arról nem mondtam le, hogy a hetedik pólust felépítsem” – mondta Márki Zay Péter

Fotó: Peter Kohalmi / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
APA152
2022. január 22. 12:11
" Én soha nem mondtam, hogy feles többséggel lehet alkotmányt módosítani” Ha a ballibbancsok kerülnének hatalomra,akkor Maki Zajos ezt mondaná: " Én soha nem mondtam olyat,hogy megemelnénk a családi pótlékot,és meghosszabítanánk a munkanélküli járadék időtartamát "
Járványfigyelő
2022. január 22. 11:32
Nem a parlamentben ülőket kellene erről megkérdezni? Mégiscsak ők jelölnek vagy nem jelölnek..
enes
2022. január 22. 11:31
Nyugadtan jelölthetnék dr. MZP-t.
Senki Alfonz
2022. január 22. 11:21
Nincs, mert nem vállaltam: ugyanis horgászni nem tudok, a szotyizást már kinőttem, annyit meg sem inni, sem drogozni nem tudok, mint ezek a jól képzett politikusok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!