Itt az ideje, hogy a jobboldal visszavegye a környezetvédelem témáját

2022. január 28. 17:01

Mit tehet a jobboldal a környezetvédelemért, és miért olyan a baloldali klímamozgalom, mint egy vallás? Az MCC Press könyvbemutatóján jártunk!

2022. január 28. 17:01
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fontos új könyvet mutatott be az MCC Press a budai Scruton kávézóban Francesco Giubilei olasz konzervatív író tollából A természet megőrzése címmel. A kötet a jobboldal természetvédelem terén való lehetőségeit taglalja. A bemutatón részt vett a szerző, beszélgetőtársa Calum T. Nicholson szociológus, az MCC vendégoktatója és a Danube Institute vendégkutatója, a moderátor pedig Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet munkatársa volt.

Köszöntőjében Szalai Zoltán, az MCC igazgatója kifejtette, hogy a természetvédelem fontos téma, amit a baloldal kisajátított, a jobboldal pedig nehezen vállalt fel. A frissen megjelent kötet áttekintette a téma konzervatív olvasatát, és bemutatta, hogyan tudunk más szempontból hozzányúlni a környezetvédelemhez. 

Litkei kérdésére a szerző tisztázta, hogy

a természet mindenkinek fontos, de a baloldal ideológiát csempész a téma megvitatásába.

Ez Giubilei szerint nem helyes, mert a természet megóvása a konzervatív világból indult ki. A jobbközépen igenis nagy lehetőség van a természetvédelem felkarolására, ezeket az eszméket akarta bemutatni könyvében.

Nicholson szerint a jobboldali természetvédelemhez vezető út egyik első lépése annak felismerése, hogy a klímának hatása van a társadalomra, de „a társadalomtudományok ingatagok", így kérdéses, milyen okokból támogatjuk a természetvédelmet. Nicholson szerint nem szabad aktivistaként állni az ügyhöz. 

Litkei kérdése szerint, miszerint elszakíthatók-e a liberális ideológiától a társadalomtudományok, Giubilei kifejtette, hogy sokan beszélnek egyes problémákról, mint a munkaerőhiányról vagy a klímaváltozásról, de ezeket nem kötik össze. „Olyan álláspontot kell kialakítani, mely ideológiai elköteleződésektől mentes." A tudomány Nicholson szerint legjobb esetében objektív. A társadalom viszont, amely megvitatja a kérdéseket, nem egy egység, hanem sok eltérő vélemény küzdelme. A Covid kapcsán van objektív tudomány például a vírus felépítéséről, de a lezárások hasznosságáról már vita lehet. A társadalom jellege szubjektív kérdés,

tehát a környezetvédelemről való vita nem csak hívők és hitetlenek vitája,

de vannak agnosztikus emberek is. 

Giubilei könyve a konzervatív hozzáállásról szól, melyet a szerző a lokális álláspontként ír le: „az az utcánkkal, a városunkkal, az országunkkal kezdődik." Giubilei idézi Roger Scruton vonatkozó munkáját: a civilizáció és a természet nem ellenségek, de nem lehet a gyárak világáról egyik napról a másikra átállni. Magyarországon például sok autógyár van, ezeket nem lehet hirtelen bezárni, hiszen több ezren veszítenék el állásukat. Az átalakulás nem lehet gyors és erőszakos. A zöldek alapvetése, hogy túl sokan élünk a földön, de a konzervatív álláspont alapja a kereszténység, mely szerint az ember a világ része, nem pedig ellensége. Ez nem jelenti, hogy nem hibázhatunk környezetszennyezés terén, de meg kell találni az egyensúlyt ember és természet között. 

A szerző szerint az egyik legnagyobb kihívás a nemzeti identitás megóvása az EU-s szabályokkal szemben. Az EU több szabályozást hozott be, melyek minden országra vonatkoznak, de nem értik meg, hogy minden országnak eltérő identitása és nézetei vannak. Az olaszországi műanyagadót az emberek fogják megfizetni, mert a kínai termékek nem tartják be az alapvető előírásokat. Az „etikus adó” egy veszélyes új találmány, amikor mindenfajta dologra ráfogják, hogy azt megadóztatni „etikus”, de ezzel nem fogják meggyőzni az embereket.

Az embereket arra kell rávenni, hogy helyes szokásokat vegyenek fel, nem adókkal kell büntetni.  

Nicholson úgy véli, hogy a konzervatív természetvédőket sokat tekintik az aktivisták „karikatúráinak”, pedig helyes döntés középen lenni. Nicholson szerint a baloldal sokszor problémaként tekint a kultúrára, amikor a természetről van szó, míg a jobboldal megoldásként. A kultúrának helyet kell adnia a politikai megosztottság jóhiszemű megugrására. 

Végül Giubilei megjegyezte, hogy folyamatosan veszítik el Olaszországban az emberek a nemzeti és keresztény identitásukat, mely folyamat ellen fel kell lépni. Egy olasz természetvédelmi tüntetésen le akarták szedetni az olasz zászlóját, mondván, ez egy globális probléma. A férfi többet nem járt el a tüntetésekre, mert nem érezte, hogy hazafias érzelmeit tükrözik az tüntetések.

Ezek a tüntetések lassan egy új vallássá vállnak,

amely az elhajlókat kitaszítja. Itt utalt az Extinction Rebellion mozgalomra, mely az egész társadalmat forradalmian akarja megújítani. Nicholson kontrázott, mikor kifejtette, hogy a szekuláris baloldal sokszor vallásos sémákra épül: nem hiszi magát vallásnak, de valójában szerkezetük vallásos, katekizmussal, papsággal, hitekkel rendelkeznek. A beszélgetőtársak kiegyeztek abban, hogy ezek a jelenséges „veszélyesek” az európai társadalmakra.

Borítókép: Unsplash

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. január 30. 13:07
Érdekes amúgy a Beatles példája. Ők abból a Liverpoolból indultak, ahol az általad leírt nyomor jellemző volt. És John Lennon azért viselt kis kerek szemüveget, mert akkoriban ez volt ott "az olcsó SZTK keret", amit a szegények használtak - így akarta kimutatni a velük való szolidaritását. Aztán milliomosok lettek... Valahogy a pop/rock(/stb.) zene mintha mindig arról az illúzióról szólna, hogy a szegény csavargók pártján van, közben viszont a mohó ultraindividualizmus eszményeit szokta hirdetni a legtöbb esetben (nemcsak a számok szövegeiben, hanem a befutott sztárok életmódját tekintve is). (Lehet pár kivétel. Talán nálunk Hobo?) Az is eszembe jutott, hogy bizony, foghatnánk kicsit vissza a fogyasztást, a saját magunk érdekében is. Nem hiszem, hogy ettől összeomlana a gazdaság. Mindenesetre emlékszem, egyszer javasoltam a 100 kilós sógoromnak egy nagyon szerény étrendet, amin magam éltem valamikor két éven át (spórolásból), és egész jól működött (semmi bajom nem lett tőle és jól éreztem magam). Ő felháborodottan utasította el a gondolatot... "Azt már nem!"
Putz Károly
2022. január 29. 09:36
Falun nőttem fel, családi házban. Életemből 5 egyetemi, +8 évet iparvárosi panelban éltem, azóta kertes családi házban lakunk. A 8 éves paneles idő alatt is béreltünk kertet a szomszéd faluban, ahol a család egész évi zöldség és gyümölcs igényét megtermeltük. Mai kertünk 1/3-a díszkert, 2/3-a haszonkert. Az unokák májustól a fagyokig kereshetik a szezonális gyümölcsöket. Mi így védjük a környezetet. Siralmas látni a porták jó részét, hogy a kertek tujával és fűvel vannak beültetve, de zömük gondozatlan, dudvás. Zöldség, gyümölcs nyoma is csak ritkán látható. Egy-egy ingatlan állapotát le lehet írni egy kezdeti lelkes aktív szakasszal, majd laposodó elkényelmesedettel, és végül egy leépülő megunt szakasszal. Ez zömmel kb. 20-25 éves időszakot fed le, a tulajdonosok ekkor még nem is öregek. Hiányzik a szorgalom, a hozzáértés és az akarat. Sajnos ez is a mai környezetromlás egyik fő oka a kertes házaknál.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. január 29. 08:28
Egyáltalán nem nehéz visszavenni, csak nem a libernyákok gréta-kultusza után kell kullogni hanem a valódi konzervatívizmust kell felkarolni. Erényfitogtató nemfogyasztás-fogysztás helyett mint a drága és terhelő műhús meg ilyen szarok helyett el lehet kezdeni az ökológiai-társadalmi integrációval megőrzést. Lényege az lenne hogy nem a foltos mocsári petymeg megőrzése a fontos, hanemk az egész ökológiai-gazdasági-kulturális tájegységé. Esztelen fásítás helyett a másodlagos élethelyek mint a lápi rétek, szikes mezők, homokdűnék reliktum fajai stb. velük együtt pedig a népszokások, viseletek, kultúra megőrzése és fenntartása. Tartozzon hozzá a tájhoz a gémeskút és a pásztor is, hiszen az ember és az épített környezete is letagadhatatlanul a természet része már, nem lehet érintetlen őserdő után álmodozni. Legyenek megőrizve a tájegységekre jellemző egyedi mezőgazdasági kultúrnövények és állatfajok is, hogy a jövőbeli nemesítésekhez génforrásként szolgáljanak, pont ugyanúgy mint régen a hagyásfák a mezőn. Továbbá fontos hogy ne a valóságtól és közgazdaságtól elszakadt álmodozás legyen mint a balos zöldeskedés. Sajnos el kell fogadni hogy gyár lesz, hatalmas monokultúrás agrokombinát lesz, közúti szállítás lesz, erőmű lesz, mivel ezek nélkül nem létezhet ipari társadalom és ezekre komplex, hosszútávú válaszokat kell adni, évtizedek alatti életmód és szemléletváltással, nem lehet mindent azonnal bezáratni mint a németek.
panyigai péter
2022. január 29. 07:48
Mitől lehetne konzervatív az ún. jobboldal? Mert a bamba amerikanizmussal kultivált városi terepjáróktól vagy a motorcsónakos rajoskodástól biztosan nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!