Itt az eszköz, ami hatásos a covid ellen is – Csókay András idegsebész küzd a hazai elfogadásáért

2022. január 21. 12:00

Bár a covid elleni védekezés első eszköze a védőoltás, vannak terápiák, amelyek úgy látszik, remek hatékonysággal működnek a megelőzésben és a betegség kezelésében is. Egy ilyen magyar gyártmányú terápiás eszköz tudományos vizsgálatát sürgeti Csókay András idegsebész. Vele és az eszköz gyártójával, Szentmarjai Tamás villamos-üzemmérnökkel beszélgettünk.

2022. január 21. 12:00
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Mindenekelőtt azt kell leszögezni, hogy

A vakcináció az orvostudomány eddigi legnagyobb találmánya, ez vitathatatlan. Fantasztikus dolgokat produkáltak az oltások az elmúlt háromszáz évben: járványokat tűntettek el a Föld színéről” – emeli ki Csókay András idegsebész a Mandinernek. Az oltások mellett azonban az orvostudomány használ úgynevezett adjuváns, vagyis kiegészítő terápiákat is: ilyen például a lázcsillapítás, vagy a vitaminok szedése. És ilyen lehet az ózonterápia is.

Az ózonnak nagyon magas a vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, már egy jó ideje használják fertőtlenítésre kórházakban, élelmiszeriparban és még számos helyen. A covidjárvány idején ismét a tudományos vizsgálatok látókörébe került világszerte,

számos tudományos cikk igazolja hatásosságát a két éve tomboló kór ellen is.

Nem egy ózont kibocsátó szerkezet van már ma is forgalomban, ám ezek az emberi egészségre ártalmas mennyiségben – 0,1 PPM százalék felett – bocsátanak ki ózont, így a működő készülékkel nem szabad egy légtérben tartózkodni.

Van viszont már Magyarországon egy olyan eszköz, ami ózonkibocsátása nem haladja meg az FDA által jelölt mennyiséget. A szerkezetet Szentmarjai Tamás villamos-üzemmérnök fejlesztette ki, és gyártja. „Tamás fantasztikus polihisztor, a sziámi ikrek szétválasztásához használt kulcsfontosságú szerkezeteket is ő készítette el” – méltatja Csókay. Szentmarjai még a járvány kezdetén kapta el a covidot, már éppen kezdett a betegséglefolyás súlyosabbra fordulni, amikor eszébe jutott, hogy az ózon nemcsak a szénanátháján, de meghűléses betegségein is segített. Erre a megfigyelésre akkor jutott, amikor éveken keresztül állandó, de csökkentett UV-fény mellett, ózondús levegőben dolgozott, egy laboratóriumban. Ezen idő alatt semmi légzőszervi baja nem volt, még az influenza sem kínozta, majd mikor munkát váltott, a nátha és az állandó szénanátha is visszatért. A covidot elkapva ez a tapasztalása sarkallta arra, hogy ózonkibocsátó készüléket gyártson.

majd a családomat is a gyerekeimtől az unokákig” – meséli.

Miután felgyógyult a betegségből, Tamás több helyen is ajánlotta a készüléket. Az ürömi Platán Idősek Otthonában azóta is használják, sőt plusz két gépet is rendeltek, hogy az ebédlőbe is felszerelhessék. Tamás elmondása szerint az otthonban egyetlen covidos nem volt. A szerkezet oldalról szívja be a levegőt, az ultraviola-sugárzást a dobozon belül kapja meg, így nem okoz szemkárosodást. A dobozon belüli 100-300 nanométer közötti UV-sugárzás a vírusok RNS-ét és DNS-ét „széttördeli”, ezzel szaporodásképtelenné teszi a kórokozókat. Annyi megrendelés érkezett már, hogy Szentmarjai fiával nem győzi gyártani, egyelőre kis tételben, a sorozatgyártás elején vannak jelenleg. A lézerrel vágott lemezeket külön gyártatja, van, hogy két hét, amíg megkapja az alkatrészt. Legutóbb éppen biztosítékot nem tudott beszerezni, de már ez is megoldódott. Mint mondja, rengeteg a megrendelés, van bőven teendő.

„Covid, nátha, influenza ellen is jó ez a terápia, ezért tudományos vizsgálatot szeretnék szervezni az ózonterápia kapcsán” – jelenti ki Csókay. Szeretne ilyen alacsony koncentrációjú ózongenerátort elhelyeztetni a covid- és intenzív osztályokon. Mint mondja, sok pozitív orvosi tapasztalat gyűlt össze készülék állandó használatával kapcsolatban. Kérésével

több kórház tudományetikai bizottságát is megkereste.

Az engedélyeztetés nem egyszerű folyamat, mint fogalmaz, nehéz áttörni az etikai bizottságok egyébként teljesen logikusan felépített merev falát. Szerinte a „mindent a betegek üdvéért” és a „nil nocere”, vagyis a „ne árts” alapvető orvosi elveket figyelembe véve kellene döntenie a bizottságnak az engedélyezésről. Mint mondja, érthető, hogy a tudomány nem ül fel mindenféle hóbortos ötletnek – ám az ózonkibocsátó nem ilyen, hiszen garantáltan nem árt.

Mandiner éves előfizetés féléves áron!

Összesen 301 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Loopus
2022. január 23. 21:02
Itt van egy célnak tökéletesen megfelelő, háztartási méretű, és árfekvésű készülék, 12+1 ezerért egy hét alatt leszállítják: https://www.ozonegenerator.hu/uvc-lampak/uvc_keszulekek/uv2clean-uni38-uv-c-lampa-38w-421 Természetesen a leírás úgy kezdődik, hogy amíg a (z ózont is kibocsátó) lámpa működik, senki sem tartózkodhat az adott szobában.
kérdés
2022. január 22. 10:31
Tanulság: pfuj, micsoda ötlet, még belegondolni is szörnyűség, ilyenre fejlesztést, ráadásul magyart, mit képzel ez az ember, hiszen két füle közé szorult a feje, s különben is, földig ér a lába, nem látja a sok vaksi elbódult, hogy az életekkel játszik? Dehamégisjárványhelyzet, akkor legalább műtüdőt, vírust és jól bevált ózonos fertőtlenítőt vegyünk ócsón valamelyik nyugati üzletláncnál. Nahát! Szégyen és gyalázat ....
hunnia
2022. január 22. 07:36
Honeywell Air Genius 5
hunnia
2022. január 22. 07:31
Megjegyzem, van egy Honeywell légtítitom ami ionizálással möködik, és az ózon kibocsájtása a megengedett határ alatt van. A Conrádnál vettem. Már 3 éve használom. Van egy fokozata a bakériák ellen. Ezek szerint ez tényleg működik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!