Ki védi meg a véleményszabadságot a mai korban? – MCC-konferencia a sajtóról

2021. november 11. 12:39

A mai korban a konzervatív és a még megmaradt klasszikus liberális médiumok feladata a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvédése, a hírek és a vélemények elválasztása, s a véleményszabadság biztosítása – hangzott el az MCC médiakonferenciájának nyitányán.

2021. november 11. 12:39
null

Nemzetközi médiakonferenciát szervezett a Mathias Corvinus Collegium, melynek témája az újságírás jelenkori és közeljövőbeli kihívásai lettek.

A csütörtökön és pénteken tartandó konferencia megnyitóján Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója (egyben a Mandiner lapigazgatója) arról beszélt: az MCC huszonöt éve képzi a tehetséges fiatalokat, immár tíz éves kortól a PhD megszerzéséig. Most már szerte a Kárpát-medencében működnek egységei az MCC-nek, és a cél az, hogy 35 helyszínen tízezer fiatalt neveljenek és támogassanak. Ennek egyik eleme például a Média Iskola is, amelyet Boris Kálnoky német-magyar újságíró vezet az MCC-ben. Szalai megnyitó beszédében hangsúlyozta a média gyors változásait, különösen az elmúlt egy-két évtizedben, ahogy az internetes sajtó, majd a közösségi hálók megjelenésével teljesen átalakult az addigi médiamodell, és számos új kérdés merült fel - többek között az, mi most a hír, ki írja a híreket, és kik egyáltalán az új médiavilág szereplői, formálói – s e kérdésekre az MCC konferenciája is keresi a válaszokat.

Beszédet mondott Orbán Balázs is. A Miniszterelnökség államtitkára kifejtette: valójában egy „safe space” ez a konferencia, a véleményszabadság és a konzervatív s klasszikus liberális nézetek védett tere – ironikusan hozzátette, hogy

befelé jövet ketten is politikai menedékjogot kértek tőle Magyarországon.

Orbán szerint hazánkról sokszor írnak a nemzetközi sajtóban úgy, mint ahol felszámoltak a média sokszínűségét, a pluralizmust – most mégis pont erről esik szó ezen a konferencián is. A politikus úgy látja, sok hamis vád éri az országot és más kelet-közép-európai országokat is: „A balliberálisok által felfestett kép, az általuk konstruált diskurzus egy tünet, amivel érdemes foglalkozni” – tette hozzá. 

Orbán Balázs úgy látja, a technológia megváltozásával a sajtó elvesztette eredeti, főleg tájékoztató funkcióit, és ehelyett politikai aktorként kezdett fellépni. A helyzet tisztázásához be kell azonosítani a tüneteket, majd diagnózist és végül terápiát kell alkotni. Orbán szerint csak történelmi távlatokból szálazhatók szét, érthetők meg az összefüggések. A középkorban kevesek kiváltsága volt a tudás, a nyilvánosság ismerete – ezen óriásit változtatott a könyvnyomtatás, ami elhozta magával a Gutenberg-galaxis jól ismert fogalmát. Az ezt követő polgárosodás magával hozta a közügyekbe való beleszólás mind szélesebb igényét - a polgári forradalmak rendre a cenzúra eltörlését és a szólás szabadságát követelték. Megszületett a 19. századi kávéházi és klubkultúra, megszületett az új, demokratikusabb nyilvánosság, és az új médiumok végül kizárólagos hatalomra tettek szert – és ez igaz volt a rádió és televízió 20. századi fénykorára is. 

Az új változást Orbán szerint is az internet és a közösségi médiumok megjelenése hozta el: vége a Gutenberg-galaxisnak,

a nyilvánosság alakítása kikerült az eddigi hatalmasok kezéből.

Minden egyes ember tartalom-előállító lett, formálni tudja a nyilvánosságot. Ezen új vívmányok Orbán Balázs szerint egyszerre járnak könnyebbséggel és új kihívásokkal. A legújabb folyamatok ugyanis a politikai eszmék alakulását is befolyásolták – folytatta Orbán. A régi liberálisok szerint a média eszményképe a tényszerű tudósítás, hírszolgáltatás, a sokszínűség, a hírek és a vélemények szigorú elválasztása. Ma már azonban új intellektuális divat hódít: a tévedhetetlenség érzete és a dogmatikusság terjed, és a klasszikus liberalizmus behódolt ezen új törekvéseknek.

„A progresszív liberálisok meg akarják javítani az embert, és e célra használják az új technológia adta eszközöket” – fejtette ki Orbán Balázs. Az új haladók szerint a cél az emberek felvilágosítása, és szerintük ez a sajtó fő feladata, küldetése, mindezt az egyenlősítéssel és az uniformizálással elérve. Ezzel egy időben pedig ítélőszék elé vinnék mindazokat, akik nem értenek velük egyet, akik másként gondolkodnak. 

A mai korban Orbán Balázs szerint

a konzervatív és a még megmaradt klasszikus liberális médiumok feladata a kiegyensúlyozott tájékoztatás megvédése,

a hírek és a vélemények elválasztása, s a véleményszabadság biztosítása. A fenti negatív folyamatok Orbán szerint főleg a nyugati országokban játszódtak le, és olyan jelenségek kísérték, mint a politikai korrektség elterjedése, majd az eltörléskultúra, a címkézés elharapózása. Az előadó úgy látja, a liberális médiumok ma már politikai szerepet vállalnak, és a befolyásuk ellen „episztemikus közösségeknek” kell létrejönniük, amelyek képesek kezelni az anomáliákat, megoldásokat tudnak kidolgozni, és ellenállnak minden homogenizáló törekvésnek – zárta szavait az MCC konferenciájának nyitányán Orbán Balázs.

Az esemény programja itt érhető el.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. november 11. 19:24
Pénteken reggel megadják az alaphangot, és egész héten ezt halljuk és látjuk a kormányzati médiumokban. A kormánytól induló reklám megbízások zömét, ezek a médiumok kapják. Véleményszabadság van, de ennek az ismertetése nincs. Az a baj, hogy a miértekre nincs válasz, sajnos egyik oldalon sem. Mostanában sokat beszélnek a budapesti városháza eladásáról, de az emlegetett szerződést egyik fél sem mutatja meg. Az ilyen hírek miatt, az egész hírközlést az emberek komolytalannak veszik. Ítélet nélkül, bűnösöket mutatnak, ami lincs hangulathuz vezet.
Zokni
2021. november 11. 19:02
Mennyi a fizetése ennek az embernek?
szodabár
2021. november 11. 14:00
Sajnálatos, hogy egy üzlet tulajdonosaként én nem tilthatom ki azokat, akik korábban mondjuk kiraboltak. Ellenben a fosbuk , a gyakorikérdések és más hasonló agymosott bolsevikdiktátor akkor és azzal tilt ki az oldaláról, amikor akar. T.Bíróság! Hogy van ez? Liberális szólásszabadság meg szabadságjogok, mi?
istvanpeter
2021. november 11. 13:35
Szóval, a sajtó, vagy média eredeti funkciója és feladata az lett volna, hogy valós információkat közvetítsen a társadalom számára a különböző tényekről, struktúrákról, tevékenységekről, eseményekről, jelenségekről, stb.-ről. A médiának a függetlenségre éppen azért van szüksége, hogy képes legyen megőrizni az információk épségét és egységét, vagy is, az információkban a tényleges valóság csorbítatlan megjelenését és visszatükröződését. Az információforgalmazás szűziessége azonban nem sokáig maradt meg, mert az információk óriási szerepe és jelentősége hamar odavonzotta a haszonlesőket, a politikai kalandorokat és a tehetségtelen firkászokat és ettől kezdve a különböző érdekeknek megfelelően, az információkat durván eltorzították, meghamisították és a hozzáférést tekintve is manipulálták. Napjainkban a média már odáig is elment, hogy kinevezte magát hatalmi ágnak és olyan társadalmi ellenőrző szervezetnek, amely a nép által választott demokratikus intézmények és a népakarat felett áll. Végül is teljesen egyértelmű, hogy a nagy "mértékadó" független médiaágazatok, a sajtószabadságot a hamisítás és a cenzúrázás korlátlan jogaként értelmezik. Az előbbiek értelmében, napjainkban már csak az a kérdés, hogy milyen érdekek miatt torzítják és hamisítják az információkat, vagy egyáltalán milyen kurzus uralkodik a rendszerben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!