Neki ne mondják meg – a járványokosakról

2021. november 17. 08:51

Ugye mindenki birka, csak ők a farkasok.

2021. november 17. 08:51
null
Veczán Zoltán

W egy kis vegyesboltot üzemeltet a szomszéd téren. Ott szoktunk kávét venni. A bolt ajtajára másodika körül kézzel írt, A4-es papír került ki: „szabadság miatt zárva november 5-ig”. Ötödikén újabb papír, ezúttal nyolcadikáig, nyolcadikán tizenegyedikéig, és így tovább.

W egy apró termetű, mindig mosolygós néni, Kelet-Ázsia egy kisebb országából házasodott ide, tökéletes magyarsággal kínálja portékáját, és valószínűleg az elmúlt harminc évben nem volt szabadságon. egy oka lehet annak, hogy bezárt: a covid.

Fizimiskája miatt valószínűleg már a legelső hullám miatt is megijedhetett – emlékszünk, amikor mindenféle boltokra kiírták: „Vietnamiak vagyunk!”, hogy elkerüljék a kínainak levés bűnét –, nyilván most sem verné nagydobra, mi a helyzet.

Viszont korrekt: bezárt és otthon maradt.

X harmincas férfi, elkapta a kórt. Egy közepes nátha tüneteivel küzd (két oltás után). Felesége, akivel értelemszerűen egy levegőt szívnak, nyugodtan mehetne dolgozni, hiszen ő is oltott (nem megy, nem viszi be a munkahelyére, kivár), méghozzá az orvosuk tájékoztatása szerint. Sziauram, kontaktkutatás érdekes lehet?

Ellentétben Y-nal, a 70 körüli férfivel, aki Budapest közelében üzemeltet egy W-nél jóval nagyobb boltot: pozitív a gyorstesztje, de nem várja meg a rendest. Dolgozni kell, hajtani kell, menni kell előre, és neki ne mondják meg. Teheti, két oltással, aligtünetekkel (de persze „bassza meg az oltás, hát miért kapta el akkor”; az, hogy amúgy valószínűleg egy intenzív ágyat nyomna az alapbetegségeire való tekintettel, már nem téma).

Vagy ott van a 20 éves (oltatlan) Z, aki a konditeremről nem bír lemondani, igazolt hivatalos pozitív teszt birtokában sem, mert olyan nincs, hogy ő ne gyúrjon teremben, neki ne mondják meg. Ezek csak az egy-két lépésből általam ismert emberek, de szerencsére vannak itt hírességek is: tavaly éppen egy H.Z. monogramú ismert divattervező sem bírt lemondani az önmegvalósításról, szintén pozitív teszttel, sőt büszkén hirdette Facebook-profilján, hogy

ő bizony kiment levegőzni a Ligetbe,

merthogy úgy érezte, megfullad otthon, és különben is, neki ne mondják meg.

A legszebb mindebben az, hogy egy nagyobb összeget tennék rá, hogy utóbbiak lesznek azok, akik szerint persze a kormány csessze meg a karantént, aztán meg majd a lezárásokat, ha csodák csodája, bevezetik azokat, mert, ki tudja miért, még jobban terjedni fog a járvány. Közülük kerülnek ki azok is, akik harsányan kiabálják majd, hogy ugye, hogy nem működik az oltás, hiszen itt a negyedik hullám, lám-lám, terjed a „bohócnátha”.

Hogy ők tudták, megmondták, az egész csak arra van, hogy a szabadságjogaikat csorbítsák. Hogy ez egy világösszeesküvés, minden, ügyesen kiválogatott, kontextusból kiragadott információmorzsa egy „naugye” arra vonatkozólag,

hogy mindenki birka, csak ők a farkasok.

Valójában ők azok a vásott kölkök, akik nem, hogy az építésénél nem segítenek (nem egy polgári magatartás, de végtére is egyéni szabadságjog), hanem játékból még szét is furkálják a gátat, s amikor áttör az árvíz, akkor a gátőrt hibáztatják.

Részben egyébként talán igazuk is van: a gátőr dolga lett volna a régi gátőrökre jellemző finom pedagógiai eszközökkel értésükre adni, hogy a gát nem játék.

Fotó: RG

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2021. november 17. 20:47
Egy beoltatlan budapesti család minden tagja intenzív osztályra került, az apa belehalt a koronavírus-fertőzésbe A lap úgy tudja, hogy a szülőknek és a gyerekeknek hamis volt a védettségi igazolványuk. A lap szerint az apa belehalt a vírus okozta betegség szövődményeibe és az anya állapota is nagyon súlyos. Két kisiskolás gyereküket szintén intenzív osztályon ápolják, gépi lélegeztetésre szorulnak egy fővárosi kórházban. a kórház dolgozói gyanúsnak találták a család védettségi okmányait, ezért értesítették a hatóságokat. A cikkben az olvasható, hogy a rendőrség vizsgálja az igazolványokat. https://hvg.hu/itthon/20211116_koronavirus_jarvany_fertozes_intenziv_osztaly_vedettsegi_igazolvany
Highlander07
2021. november 17. 19:06
Ostoba cikk.
Akitlosz
2021. november 17. 17:39
A szerző azért szól le másokat, amiért azok a mások nem hallgatnak rá. Melyik a kisebb emberi jellemhiba, már ha az? Ha valaki nem hallgat másokra - lásd pl. Karikó Katalin esetét - vagy az, ha valaki rá akarja erőszakolni a véleményét másokra, mint amit a szerző csinál? Ugyan mitől tudná Veczán Zoltán jobban, mint vietnámi W, budapestmelléki Y, vagy konditermi Z? S ha még jobba is tudná, mi köze mások véleményéhez? Éppen annyira lehet mindenkinek saját véleménye, mint a lefizetett újságíróknak, akik csupán a munkájukat végzik a cikkíráskor. Sőt, így tehát jobban. A szerzőt ezért fizetik, hogy ilyeneket írjon, így sokkal kevesebbet ér a "véleménye", mint W-é, Y-é és Z-é, akik nem presszinálnak senkit és nem propagandistaságból élnek.
Kanóc
2021. november 17. 15:14
Egy éve még úgy várta mindenki a vakcinát, mint a messiást. Meg hogy majd micsoda változások lesznek.... ("Ígérem, jó leszek ezután!.." stb. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!