Szijjártó: A droghasználat liberalizációja komoly veszélyt jelent az európai társadalmakra

2021. október 28. 13:00

Nagy kihívást jelentenek Európa számára a növekvő kábítószer-használat társadalmi és egészségügyi következményei – közölte a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Párizsban.

2021. október 28. 13:00
null

A tárcavezető a Pompidou Csoport fennállásának 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény megnyitóján veszélyesnek nevezte „néhány liberális európai kormánynak a droghasználat legalizálására, de legalábbis liberalizálására vonatkozó politikáját”. Ez szerinte fenyegetést jelent a társadalmak egészségére, és növeli a kábítószerek iránti keresletet, ami pedig a szervezett bűnözés erősödésével jár.

Afganisztán is ront a helyzeten

Tovább súlyosbítja a helyzetet a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca, az ott uralkodó „tragikus társadalmi, gazdasági és humanitárius helyzet”, illetve hogy a világ legnagyobb illegális ópiumtermelőjének számító ország ismét terrorszervezetek melegágyává és migrációs hullámok kiindulópontjává válik – mutatott rá. Hangsúlyozta: a bűnözők kábítószer-csempészet céljaira is felhasználhatják a kivándorlók áradatát, márpedig már most is napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az ópiumtermelés képezi a dél-ázsiai ország egyetlen számottevő bevételi forrását. Így az iszlamista tálib vezetés is mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben exportáljon illegálisan kábítószereket, mivel nagy szüksége van pénzre a hatalom megőrzéséhez. Ez komoly veszélyt jelent az egész világra, és azon belül Európára nézve is – mondta.

Szoros együttműködés szükséges

Majd leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek fontos feladata ezt megakadályozni, ami szoros együttműködést igényel a térségbeli szereplőkkel, a közép-ázsiai államokkal, Oroszországgal és Kínával is. Szerinte ez nem lehet sem ideológiai, sem politikai hozzáállás függvénye, ugyanis a drogcsempészet elleni harc életeket ment, megelőzi sokak függővé válását. A miniszter rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a nemzetközi ópiátválság nem kímélte Európát sem, valamint azt, hogy jelentősen megnőtt a kokaincsempészet volumene, és a dizájnerdrogok is egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek.

Emellett arról számolt be, hogy a szórakozóhelyek újranyitása is komoly kihívást jelent, ez ugyanis a droghasználat növekedésével jár. Így szerinte a hatóságoknak most különösen fontos a fiatalok megóvására és a prevencióra fókuszálni. Kiemelte, hogy a magyar nemzeti drogstratégiában különös figyelmet szentelnek utóbbi célokra, mivel a fiatalok megóvása a családok védelmének egy módja, márpedig a kormány számára ez jelenti az első számú prioritást. Végezetül aláhúzta annak jelentőségét, hogy az Európa Tanács továbbra is komoly erőfeszítéseket tegyen a kábítószer-használat visszaszorítása érdekében. És ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar elnökségi programnak az elmúlt hónapokban ez is fontos része volt.

(MTI)

Nyitókép: Földházi Árpád

Kapcsolódó cikkek

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fekete85
2021. október 28. 16:25
Dajcs Tompi like this.
duzur
2021. október 28. 14:53
Ez valóban egy drámai probléma és, hogy mennyire komplikált, mutatta meg egy múltkori beszámoló, amiben arról a kezdeményezésröl volt szó, aminek alapján hozzásegítettek Délamerikai földmüvelöket ahhoz, hogy átszálljanak a koka termesztésröl a kávé termesztésre. Ez az akció egész sikeresnek igérkezett, annak dacára, hogy a koka kényelmesebben hozza a pénzt. A tragédia akkor következett be, amikor az ottani drog-mafia egyre inkább veszélybe látta üzletágát és simán kinyírta a szerencsétlen embereket akik uj megélhetési lehetöséget láttak a támogatott kávé termesztésben... Ahhoz, hogy ezeket a nagyon erös bünözö strukturákat fel lehessen számolni, olyan nemzetközi összefogásra lenne szükség, ami jóformán reménytelen. Ez nagyon elkeserítö !
filopatl
2021. október 28. 14:31
jókat mond-tesz ez a srác, építik nagyon, lehet ő lesz az utód ?
Pierre
2021. október 28. 14:14
a palinkafozes liberalizaciojarol beszelsz, peti-kutya?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik