Nem késlekedhetnének a helyreállítási alap pénzei, de a Bizottság politikai feltételeket támaszt

2021. október 05. 14:47

A koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását és a gazdasági újraindítást célzó magyar program minden tekintetben megfelel a korábban lefektetett alapelveknek, elfogadását politikailag motivált európai bizottsági felvetések lassítják – jelentette ki Varga Mihály Luxembourgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően kedden.

2021. október 05. 14:47
null

A pénzügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország szerint az Európai Bizottság a magyar program elfogadásának késleltetésére olyan kifogásokat talál, amelyek nem illeszkednek az elfogadáshoz szükséges keretrendszerbe. Mint emlékeztetett, az Európai Bizottság júliusban a döntését szeptember 30-ig ígérte, ez azonban a mai napig elmaradt.    

– fogalmazott. Az európai gazdaságok újraindításának kérdésével kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarország szerint nagy felelőtlenség, hogy az Európai Bizottság számos uniós ország gazdasági helyreállítást célzó programját nem hagyta jóvá. A jóváhagyás elmaradása különösen akkor rendkívüli felelőtlenség, amikor ezek között az országok között olyanok is vannak, amelyek már 2021 második felére elérték a járvány előtti gazdasági teljesítményüket – közölte.    

A pénzügyminiszter szerint Európának szüksége van arra, hogy a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyásáról szóló döntések gyorsan megszülessenek.

A késlekedés azt jelenti, hogy az európai kontinens, benne az Európai Unió lemarad azokkal a gazdaságokkal szemben, amelyek jóval gyorsabban képesek az újraindulásra – emelte ki.    

– fogalmazott Varga Mihály. Elmondta továbbá, hogy a magyar gazdaság lehetőségei lehetővé teszik a programok elindítását. Emlékeztetett, hogy a kormány sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre, ezzel 4,5 milliárd eurót (mintegy 1600 milliárd forint) gyűjtött be a magyar állam. Mindezek elegendő forrást biztosítanak ahhoz, hogy a programok indulása ne szenvedjen késedelmet, függetlenül az Európai Bizottság döntéshozatalától – közölte.    

Varga Mihály az energiaárakról közölte: a rezsicsökkentés kapcsán elfogadott jogszabályok védik a magyar lakosságot. Magyarország szerint a nehéz helyzetbe került háztartásokat meg kell segíteni, a rezsicsökkentésre talált magyar megoldás a működőképes. Amennyiben azonban az energiaárak hosszútávon magasan maradnak, olyan további lépésekre lesz szükség a beruházások és a fejlesztések támogatására, amelyek egyszerre képesek segíteni a klímavédelmet és az energiaárak csökkentését- tette hozzá.

(MTI)

Fotó: Varga Mihály, Facebook

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fila2020
2021. október 05. 17:45
Az EP nem parlament, az EB nem kormány. Az EP azt képzeli, hogy törvényhozói, végrehajtói, és birói hatalmi ág egyszerre, az EB meg azt, hogy végrehajtói hatalom, pedig az EP a álmodozások, a víziók színtere, az EB pedig államigazgatási szerv, amelyet a tagállamok kormányfői irányítanak.
OberEnnsinnen
2021. október 05. 17:42
A gázárak egy év alatt HÁROMSZOROSÁRA NŐTTEK.
pitypang1125
2021. október 05. 17:26
Jól mondták a Románok. " Orbán sakk-mattot adott a ballibsi eu bürokratáknak.
aaabbbccc
2021. október 05. 17:18
a tavaly decemberben mindenki altal alairt egyezmenyhez kell ragaszkodni ha a bizottsag nem akarja betartani, akkor: - kiderul, hogy szart se er Ursula szava - innentol felesleges veluk targyalni es megallapodni, ugyse tartjak be
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!