Két határőr megsérült a lengyel-fehérorosz határon

2021. október 26. 13:52

Egy hatvanfős migránscsoport erőszakkal próbálta átlépni a határt Fehéroroszországból – közölte hétfőn a lengyel határőrség.

2021. október 26. 13:52
null

Két határőr megsérült, amikor egy hatvanfős migránscsoport erőszakkal próbálta átlépni a határt Fehéroroszországból – közölte hétfőn a lengyel határőrség. Az ügynökség közleménye szerint az eset vasárnap este történt Usnarz Grony falu közelében.

 

 

Elmondták, hogy egy körülbelül 60 fős migránscsoport „botokkal és kövekkel hadonászva próbált meg behatolni Lengyelországba. Az egyik katonát egy fatuskóval, egy másikat kővel ütöttek arcon. Mindkettőt kórházba kellett szállítani, később elengedték őket” – közölte a határőrség. 

A közlemény szerint több rendőr könnyebben megsérült, de nem volt szükségük orvosi segítségre

A nyilatkozatot egy videó kíséretében hozták nyilvánosságra, amely állítólag azt mutatja, ahogy az emberek megpróbálják faágakkal széthúzni a határon lévő szögesdrót kerítést.

 

 

A határőrség közleményében azt állította, hogy a jelenlévők egy része „civilruhás fehérorosz katona” volt, és ollóval vágták át a kerítést.

– tették hozzá. Lengyelország 7000 katonát telepített határvidékére, miután rendkívüli állapotot hirdettek a migránsáradat miatt.

Tízezerre emelik a térségben tartózkodó katonák számát

Marius Blaszczak védelmi miniszter hétfőn bejelentette, hogy 10 ezerre emelik a térségben tartózkodó katonák számát. A Frontex, az EU határvédelmi ügynöksége szerint Lengyelország januártól szeptemberig 1380 illegális átlépést regisztrált a fehérorosz határon. A legtöbb migráns Irakból, Afganisztánból és Oroszországból érkezett. A Fehéroroszországgal szintén határos Lettország és Litvánia is migránsáradattal küzd, utóbbiak az év eleje óta 4170 illegális átlépést észleltek.

Úgy tűnik, hogy a legtöbben Németország felé tartanak, ahol szintén megnövelték a lengyel határon állomásozó tisztek számát, hogy megakadályozzák az érkezőket a belépésben. 

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. október 27. 21:57
Jó ez a 2 cikk így egymás mellett: 1. ez a "Két határőr megsérült a lengyel-fehérorosz határon", és 2. a "Márki-Zay Péter szerint senkit sem bántanak a migránsok" cikk https://mandiner.hu/cikk/20211027_marki_zay_peter_szerint_senkit_sem_bantanak_a_migransok
Ati Papa
2021. október 27. 11:40
Nagyon nehéz kérdés a határvédelem. Ha a Soros bérencek a futballmeccsről is eredményesen jelentgetnek, a határról még inkább. Mivel a puhaság csak felbátorítja a betolakodókat előbb- utóbb durvul a helyzet. Nagyon frusztráló lehet a határvédőinknek azt hallani Alitól, amikor már sokadszorra "visszakísérik" a kerítés másik oldalára, hogy "next time". Az élet majd meghozza a helyes döntést. A színházban is az a mondás járja, hogy ha van a színpadon fegyver, az előbb- utóbb elsül.
Most80
2021. október 26. 22:26
Fontos információt hordoz a tény, hogy a migránsok nem szögmérőkkel és fonendoszkópokkal támadtak, hanem botokkal és kődarabokkal. Nehéz dolog az integráció, lássuk be.
kovsa2
2021. október 26. 19:52
Nos, nemrég az jutott az eszembe, hogy mi (elődeink) félre értettük a történelem folyását. 1526-ban igazából csak szegény, védelemre szoruló bevándorlók jelentkeztek a határon békés bebocsátásért esedezve. Csak mivel őseink félreértették a gesztusaikat és ezért fegyverrel a kézben jelentek meg a határon, voltak kénytelenek szegény bevándorlók is gyorsan fegyvert szerezni a környékbeli falvak lakóitól. Így jutottak többek közt néhány több tíz fontos ágyúhoz. Az efféle jószágok akkoriban minden rendes határmenti tanya alaptartozéka volt.(?) Ja, nem! Ami azt illeti, ezek a mai, szegény, „agysebész”, atomfizikus” és még ki tudja milyen magasan kvalifikált menedékkérők, akik csak azért jönnek a zöld határon, mert így kényelmesebben tudnak utazni, lehet, hogy nem is igazi menedékkérők, hanem egy inváziós hadsereg beszivárgó ügynökei, előcsapatai? Lehet, hogy tanultak a régiektől? Ha nyílt támadást indítanak, fegyverrel védekezünk, de ha aljas módon, álcázva jönnek még költségtérítést is kapnak a „jófej” németektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!