Angela Merkel beszédet mondott a Colosseumnál, ahol világvallások vezetői imádkoztak a világbékéért

2021. október 07. 19:09

Ferenc pápa vezetésével keresztények, muzulmánok, zsidók és más vallások képviselői imádkoztak a háborúk és pandémia uralta világ békéjéért a római Colosseumnál csütörtökön, ahol Angela Merkel leköszönő német kancellár is beszédet mondott.

2021. október 07. 19:09
null

A vallások vezetői a Colosseum előtti téren hozták nyilvánosságra közös felhívásukat, amellyel békét sürgettek. A felhívás leszögezi, hogy a népek szenvednek: „szenvednek a háború és az éghajlatválság miatt menekülők, a gyengék, a védtelenek, a bántalmazott és megalázott nők, a gyerekkor nélküli gyermekek, a magukra hagyott idősek, a gyakran láthatatlan szegények”.    

„Egyedül a béke nevezhető szentnek”

A felhívás hangsúlyozza, hogy a vallásokat nem szabad háborúzásra használni, mivel feladatuk a béke építése. „Egyedül a béke nevezhető szentnek” – olvasható a szövegben, mely szerint egyedül a vallások közötti testvériség vezethet ki a nehézségekből. A vallások vezetői sürgették a leszerelés felgyorsítását, a fegyverkereskedelem és az atomfegyverkezés leállítását. Úgy vélték, a környezet pusztítását a magát a föld urának tartó ember önteltsége okozza. A felhívás szövegét egy fiatal afgán nő olvasta fel, aki menekültként érkezett Európába. A dokumentumot a vallási vezetők gyerekeknek adták át.    

A Róma történelmi helyszínén rendezett találkozó a Szent Egyed katolikus szervezet kétnapos vallásközi fórumát zárta.

A vallások vezetői közötti béketalálkozó hagyományát II. János Pál indította útjára 1986-ban Assisi városából

A mostani közös imádságon többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, II. Karekin katholikosz, az örmény egyház vezetője, Ahmed Al-Tayyib az egyiptomi Al-Azhar szunnita központ főimámja, Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi, az európai rabbik konferenciájának elnöke, Heinrich Bedford-Storm püspök, a Német Evangélikus Egyház Tanácsának elnöke, valamint a buddhista, hindu, szikh vallás képviselői vettek részt. Jelen volt Andrea Riccardi a Szent Egyed közösség vezetője, Bruck Edith magyar származású írónő, afgán menekültek, számos afrikai ország politikusa, az olasz kormány tagjai.    

Ferenc pápa beszédében emlékeztetett, hogy a Colosseum ókori amfiteátrumában brutális tömeges szórakozás zajlott, emberek és állatok közötti halálos játszma.    

„Ma is erőszak és háború folyik, testvér testvért öl, de mintha távolban zajló játékot szemlélnénk közömbösen, abban a meggyőződésben, hogy mindaz bennünket soha nem érint” – jelentette ki az egyházfő, aki szerint a globalizált társadalomban mások fájdalma puszta látvánnyá vált, ami nem kelt irgalmat vagy együttérzést. A népek és gyerekek életével azonban nem lehet játszani” – mondta a pápa. Szégyennek nevezte a háborúkkal szembeni tétlenséget, és igazi bátorságnak a „megszokott, nyugodt életen való túllépést”, mivel csakis így lehet elkerülni, hogy a „népek élete a hatalmasok játékszerévé váljon”.    

Meg kell fékezni a fegyverkereskedelmet és az illegális pénzáramlásokat

Úgy vélte, a fegyverkereskedelmet finanszírozó illegális pénzáramlást le kell állítani. Ferenc pápa azt mondta, az emberek a „felejtéstől betegek”, mivel megfeledkeztek Istenről és embertestvéreikről. „Ma még álom a népek közötti testvériség” – mondta a pápa, aki szerint a szíveket kell „fegyverteleníteni”.    

kért a világban. Hozzátette, a kizsákmányolt környezet is erőszakos támadás áldozata. „Nem maradhatunk egészségesek egy beteg világban” – hangsúlyozta.

A teremtett világ védelme is összeköti a vallásokat  

Ahmed Al-Tayyib főimám, akivel Ferenc pápa már 2019-ben békedokumentumot írt alá, kijelentette, hiába a klímaválság, pandémia és az azoktól keltett félelem, a világ mégsem „fordult azonnal az éghez segítségért, és a nemzetközi politika sem tűnik tudatában lenni a helyzetnek”. A szunnita vezető a vakcinák igazságosabb elosztását sürgette emlékeztetve, hogy Afrikában a lakosság legfeljebb három százalékát oltották át.    

Angela Merkel hangoztatta, hogy az emberiségnek rá kell ébrednie a sorsközösségre

Az emberi méltóságot tiszteletben tartó, nyitott és toleráns párbeszédet szorgalmazott, és kijelentette, hogy a béke szellemisége Rómából indulhat el. A találkozó végén, az első keresztény császár Konstantínusz diadalívénél, a vallások vezetői egy perces csenddel emlékeztek a háborúk és járványok áldozataira.

(MTI)

Fotó: Handout / VATICAN MEDIA / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik